Aronia - właściwości. Kiedy warto pić sok z aronii?

Spożywanie owoców aronii przynosi wiele korzyści dla zdrowia i dlatego warto jeść ją przez cały rok. Jakie właściwości posiada aronia? Kiedy warto ją spożywać? Na jakie schorzenia pomaga?

Artykuł rekomendowany przez:
aronia

Aronia - pochodzenie i właściwości

Aronia (łac. Aronia melanocarpa) jest łatwym w uprawie krzewem, pochodzącym z Ameryki Północnej. Krzew aronii odporny jest na mróz, lubi wilgoć, słońce i nie ma specjalnych wymagań jeśli chodzi o glebę, co sprawia, że jest chętnie uprawiany w Europie. Aktualnie to Polska jest największym producentem aronii, dlatego jest ona dla nas dostępna w dość  przystępnej cenie. Aronia doskonale chroni przed chorobami cywilizacyjnymi wywoływanymi stresem oksydacyjnym (nadciśnieniem, miażdżycą, chorobami nowotworowymi), ponieważ jest bogata w polifenole (antocyjany, procyjanidyny, fenolokwasy) o działaniu antyoksydacyjnym. Oprócz tego aronia jest doskonałym źródłem witamin (A, C, PP, P, E, B2, kwasu foliowego, B6, K) oraz składników mineralnych (sodu, potasu, cynku, fosforu, molibdenu, kobaltu, manganu, boru, jodu). Ponadto aronia zawiera w składzie garbniki rosweratrol, pektyny, błonnik, białka i węglowodany.

Zastosowanie aronii

Jedząc aronię dostarczamy organizmowi wiele cennych składników, odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg szeregu procesów. Korzyści zdrowotnych wynikające ze spożywania aronii jest naprawdę mnóstwo. Składniki zawarte w aronii wspomagają układ odpornościowy, pomagają chronić organizm przed chorobami nowotworowymi, udarem mózgu, nadciśnieniem, miażdżycą, wspomagają walkę z cukrzycą oraz poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

Aronia na układ sercowo - naczyniowy

Antocyjany obecne w aronii działają uszczelniająco na naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawiają ukrwienie i zapewniają odpowiednią elastyczność naczyń. Związki polifenolowe zawarte w owocach aronii mają zdolność hamowania konwertazy angiotensyny II – enzymu przekształcającego angiotensynę I w angiotensynę II. Angiotensyna II powoduje skurcz naczyń krwionośnych, a więc zmniejszenie jej poziomu obniża ciśnienie krwi i zmniejsza częstotliwość pracy serca. Poza tym aronia obniża stężenie złego cholesterolu, a więc spożywanie jej przeciwdziała miażdżycy.

Aronia na odporność

Biflawonoidy obecne w aronii niszczą szkodliwe wolne rodniki oraz chronią organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami. Ponadto aronia zwiększa odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C, E i P oraz miedzi. Nie bez powodu aronię zaleca się w przypadku obniżonej odporności, w okresach jesienno-zimowych oraz w celu wzmocnienie organizmu po przebytej chorobie.

Aronia na wzrok

Antocyjany aronii zmniejszają kruchość naczyń i poprawiają ukrwienie w obrębie tęczówki oka, a więc wpływają pozytywnie na ostrość widzenia (przede wszystkim po zmroku). Regularne spożywanie przetworów z aronii zalecane jest szczególnie osobom starszym, ponieważ opóźnia ono wystąpienie jaskry, zaćmy i degeneracji plamki żółtej.

Aronia na cukrzycę

Przetwory z aronii powinny znaleźć się w codziennej diecie diabetyków, ponieważ mają zdolność do obniżenia poziomu cukru we krwi.
Aronia w prewencji chorób nowotworowych
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym aronia chroni organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom, a podczas ich leczenia aronia przyspiesza regenerację organizmu oraz łagodzi skutki uboczne związane z chemioterapią i radioterapią.

Inne zastosowania aronii

Właściwości przeciwutleniające aronii sprawiają, że spożywanie jej opóźnia proces starzenia i poprawia wygląd skóry. Regularne spożywanie aronii lub jej przetworów ma również korzystny wpływ na przewód pokarmowy (łagodzi wrzody żołądka, zapobiega chorobom trzustki) oraz układ nerwowy (opóźnia objawy Alzheimera i Parkinsona).

 

Sok z aronii

Ze względu na cierpki smak świeżych owoców aronii zdecydowanie częściej wybierane są przygotowane z niej przetwory. W Polsce najczęściej sięga się po sok z aronii. Można go kupić w pobliskiej aptece (BIO Aronia sok, Syrop Aronia OLEOFARM, 100% Sok z aronii ARONIAVITAL, Aronia sok Produkty Bonifraterskie) lub wykonać samodzielnie.
Dostępność tych produktów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić w serwisie KtoMaLek.pl.

Jak samodzielnie przygotować sok z aronii?

Aby zniwelować cierpki smak aronii do wykonania soku najlepiej użyć mrożonych owoców. Do dużego garnka wrzucić 1 kg owoców aronii, dolać 0,5 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Po ostygnięciu przecedzić sok i dodać cukru wedle uznania. 

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów