Co na zaparcia w ciąży? Rola diety i aktywności w walce z zaparciami
Artykuł sponsorowany
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety. W organizmie przyszłej mamy zachodzi wiele zmian: anatomicznych, fizjologicznych oraz hormonalnych i metabolicznych, które mają na celu zapewnienie odpowiednich warunków do prawidłowego rozwoju płodu. Wraz z tymi zmianami mogą (ale nie muszą!) pojawiać się rozmaite dolegliwości – o różnym stopniu nasilenia i czasie trwania. Jedną z najczęściej występujących przypadłości ciążowych są zaparcia. Jakie są przyczyny ich powstawania? Czy są powodem do niepokoju? Co pomaga na zaparcia w ciąży? Podpowiadamy!
Najczęstsze przyczyny zaparć w ciąży
Zaparcie, potocznie nazywane zatwardzeniem, to zbyt rzadkie oddawanie stolca (rzadziej niż 2 razy w tygodniu), najczęściej twardego i zbitego. Zaparciom często towarzyszą bóle podbrzusza, wzdęcia, nadmierne wydzielanie gazów oraz uczucie ciężkości spowodowane zaleganiem treści jelitowej. Wypróżnienia wymagają silnego parcia, bardzo często występuje również uczucie niepełnego wypróżnienia po wyjściu z toalety.
Wśród najczęstszych przyczyn zaparć w ciąży wymienia się m.in.:
- zmiany hormonalne zachodzące w organizmie przyszłej mamy, a dokładniej wzrost poziomu progesteronu powodującego rozluźnienie mięśni przewodu pokarmowego i spowalniającego motorykę jelit;
- niewłaściwe odżywianie się – nieregularne posiłki, dieta uboga w błonnik a bogata w cukier i produkty wzdymające;
- niedostateczną ilość wypijanej dziennie wody;
- siedzący tryb życia, niską aktywność fizyczną;
- przyjmowanie preparatów z żelazem.
Zaparcia mogą pojawić się już na samym początku ciąży, jednak zazwyczaj najbardziej dokuczliwe stają się w II i III trymestrze. Dolegliwość ta może utrudniać normalne funkcjonowanie, dlatego warto wiedzieć, jak zapobiegać zatwardzeniom, a także jak z nimi walczyć, jeśli się pojawią.
Woda, dieta, ruch – czyli co na zaparcia w ciąży?
Zaparcia w ciąży są powszechne, jednak istnieją sposoby na ich łagodzenie i zmniejszenie częstotliwości występowania. Jednym z nich jest właściwe nawadnianie. Przyszła mama powinna spożywać ok. 2-3 litry wody dziennie. Najlepiej pić ją regularnie, w małych ilościach, zanim pojawi się uczucie pragnienia – jest ono bowiem pierwszą oznaką odwodnienia organizmu. Ciężarne mogą pić zarówno wodę niegazowaną, jak i gazowaną. Należy jednak pamiętać, że dwutlenek węgla może podrażniać śluzówkę żołądka, powodować wzdęcia i zgagę. W ciąży dozwolone jest picie także innych napojów, np. kawy, herbaty, soków owocowych, smoothie, mleka czy niektórych ziół, ale w ograniczonych ilościach.
Ogromne znaczenie dla dobrego zdrowia i samopoczucia przyszłej mamy, a także dla jej maluszka ma odpowiedni sposób odżywiania w ciąży. Dieta ciężarnej powinna być zdrowa, smaczna, urozmaicona i zbilansowana, czyli dostarczająca odpowiedniej ilości energii oraz składników pokarmowych ze wszystkich grup produktów żywnościowych. Należy zwrócić uwagę, aby spożywane produkty były bogate m.in. w błonnik pokarmowy, regulujący pracę jelit i usprawniający proces trawienia. W trakcie ciąży i nie tylko warto sięgać po świeże owoce i warzywa (najlepiej sezonowe), rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, chudy nabiał, dobrej jakości mięso, ryby i jaja oraz zdrowe tłuszcze roślinne. W zwalczaniu zaparć pomocne mogą okazać się również suszone śliwki i morele, a także siemię lniane.
Nie sposób nie wspomnieć o roli aktywności fizycznej w minimalizowaniu zaparć w ciąży. Ruch poprawia perystaltykę jelit, a aktywność na świeżym powietrzu dodatkowo wzmacnia pracę serca, układu oddechowego, mózgu, redukuje stres i napięcie. Warto więc, aby kobiety ciężarne codziennie podejmowały jakąś aktywność fizyczną, np. spacer, pilates, pływanie, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań medycznych. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę, który oceni, na jaki rodzaj aktywności warto postawić.
Bezpieczne leki na zaparcia w ciąży
Jeśli spożycie produktów bogatych w błonnik nie pomaga, przyszła mama może sięgnąć po doraźne leki ułatwiające wypróżnienie. Należy jednak pamiętać, że – pomimo iż środki te uważane są za bezpieczne w ciąży – ich stosowanie należy najpierw omówić z ginekologiem.
Do środków na zaparcia, które ciężarnej może zalecić lekarz, należą:
- czopki glicerynowe – pobudzają ruchy perystaltyczne poprzez miejscowe podrażnienie jelit;
- czopki musujące – uwalniają musujące mikropęcherzyki, które zmiękczają stolec i ułatwiają jego oddanie;
- makrogole – związki długołańcuchowe, które wiążą wodę i nawadniają masy kałowe, pobudzając wypróżnienie;
- laktuloza – naturalny dwucukier zmiękczający stolec i ułatwiający wypróżnienie.
Oprócz leków w zaparciach w ciąży pomocne mogą być również wlewki doodbytnicze (lewatywy), a dokładniej – tzw. mikrowlewki, których składniki wykazują działanie przeczyszczające, a jednocześnie działają łagodząco i ochronnie na błonę śluzową odbytu.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.