Sprawdzamy dostępność
leków w 10 918 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej apteceEnzymy
Enzymy to katalizatory organiczne wytwarzane przez komórki, charakteryzujące się specyficznością działania. Oznacza to, że dany enzym jest w stanie katalizować jeden typ reakcji i oddziałuje na konkretną substancję (substrat). Reakcje enzymatczne przebiegają następująco: enzym łączy się z substratem, następnie substrat zmienia się w produkt i ostatecznie następuje odłączenie enzymu od powstałego substratu. W preparatach aptecznych możemy znaleźć enzymy trawienne (lipazę, laktazę, proteazę, celulazę i inne), które usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego i łagodzą uczucie ciężkości po posiłku (np. Enzyvit, Verdin Enzymix). Osoby z nietolerancją pokarmową polegającą na nieprawidłowym trawieniu mleka cierpią na niedobór enzymu laktazy. Suplementy diety zawierające laktazę poprawiają trawienie laktozy, łagodzą dyskomfort po spożyciu mleka (np. Lactocontrol). U osób ze spadkiem apetytu można zastosować preparat zawierający enzym pepsynę, który zwiększy łaknienie i ureguluje pH soku żołądkowego. Natomiast kombinacja enzymów proteolitycznych – bromeliny i papainy jest wskazana dla osób po przybytych urazach różnego pochodzenia (np.. Urazym).
Enzymy
Co to są enzymy?
Enzymy to cząsteczki białkowe, które przyspieszają lub umożliwiają zachodzenie przeróżnych reakcji chemicznych w organizmach żywych, w tym w ciele człowieka. Z chemicznego punktu widzenia są to katalizatory, czyli cząstki intensyfikujące zachodzenie reakcji, ale niezużywające się w jej trakcie. To zwiększenie efektywności zachodzenia przemian chemicznych nierzadko jest ogromne, naturalne katalizatory potrafią skrócić czas reakcji z kilku lat do kilkunastu sekund.
Enzymy znajdują się we wszystkich przestrzeniach organizmu: w komórkach, przestrzeni pozakomórkowej, w tkankach, w narządach i w ich świetle. To jakie katalizatory dana tkanka produkuje, decyduje o jej specyficznych właściwościach i o roli, jaką pełni w organizmie.
Większość enzymów jest bardzo specyficzna, oznacza to, że każdy z nich odpowiada tylko za jeden rodzaj reakcji chemicznej, w którą zaangażowane są konkretne cząstki - substraty i tylko one mogą współdziałać z danym enzymem. Reakcje enzymatczne przebiegają w następujący sposób: enzym łączy się z substratem, następnie substrat zmienia się w produkt i ostatecznie następuje odłączenie enzymu od powstałego substratu.
Enzymy w aptecznych preparatach
W preparatach aptecznych możemy znaleźć enzymy trawienne (lipazę, laktazę, proteazę, celulazę i inne), które usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego i łagodzą uczucie ciężkości po posiłku. Preparaty zawierające enzymy trawienne wykazują działanie lipolityczne, amylolityczne, proteolityczne - umożliwiają trawienie tłuszczów, skrobi i białek. Pomagają trawić pokarm, zmniejszając objawy związane z zaburzeniem wydzielania enzymów trawiennych przez trzustkę (bóle brzucha, wzdęcia, częstość wypróżnień).
Osoby z nietolerancją pokarmową polegającą na nieprawidłowym trawieniu mleka cierpią na niedobór enzymu laktazy. W zależności od stopnia nasilenia dolegliwości, objawy (bóle brzucha, wzdęcia, nudności, biegunki) pojawiają się od pół godziny do dwóch godzin po zjedzeniu produktów mlecznych. Suplementy diety zawierające laktazę poprawiają trawienie laktozy, łagodzą dyskomfort po spożyciu mleka.
U osób ze spadkiem apetytu można zastosować preparat zawierający enzym pepsynę, który zwiększy łaknienie i ureguluje pH soku żołądkowego. Pepsyna powstaje pod wpływem kwasu solnego z pepsynogenu, powoduje przerwanie wiązań peptydowych w cząsteczkach białek i rozkład białek do polipeptydów, stosowana jest w bezkwaśności oraz niedostatecznym wydzielaniu soku żołądkowego.
Natomiast kombinacja enzymów proteolitycznych – bromeliny i papainy jest wskazana dla osób po przybytych urazach różnego pochodzenia. Bromelaina to enzym naturalnie występujący w ananasie, posiadający zdolność do szybkiego rozkładania białek, przez co ułatwia ich trawienie, zapobiegając zaburzeniom pracy jelit oraz alergiom pokarmowym. Bromelaina wykazuje również działanie łagodzące, zwłaszcza podczas stanów zapalnych czy też w kontuzjach oraz urazach. Zmniejsza ból i opuchliznę, jednocześnie przyspieszając gojenie. Papaina to enzym naturalnie występujący w papai, który podobnie jak bromelaina, ma ona zdolność do szybkiego trawienia białek. Łagodzi przykre dolegliwości takie jak zgaga, zapobiega wystąpieniu choroby wrzodowej oraz stymuluje układ trawienny do szybszej pracy. Papaina przyspiesza gojenie, skracając w znaczący sposób czas rekonwalescencji po przebytych kontuzjach oraz urazach.