10000 mg kolagenu nie zawsze jest lepsze od 5000 mg
Artykuł sponsorowany
Producenci kuszą nas suplementami diety o coraz wyższej zawartości kolagenu – sugerują, że im więcej, tym lepiej. Jednak ilość nie zawsze idzie w parze z jakością. Warto zwrócić uwagę na inne właściwości kolagenu do picia. Odpowiedzią jak zawsze są badania naukowe – efekty suplementacji wykazano dla porcji dziennych kolagenu znacznie niższych od 10000 mg czy nawet 5000 mg.
Czy najmocniejszy kolagen do picia ma 10000 mg?
Konsumenci chcą suplementować najmocniejszy kolagen do picia – a jego moc jednoznacznie utożsamiają z zawartością kolagenu w jednej porcji. Producenci chętnie wykorzystują ten tok rozumowania – oferując produkty o coraz wyższej zawartości kolagenu i w adekwatnie wysokich cenach.
Jest jednak haczyk – na rynku nie ma jednego składnika „kolagen”, który różni się jedynie porcją w suplemencie.
- Po pierwsze: kolageny mają różne źródła, np. wołowe, wieprzowe, rybie. Mogą pochodzić zarówno z ekologicznych hodowli, jak i z tych o niezweryfikowanych warunkach.
- Po drugie: surowce kolagenowe są poddawane różnym, nierzadko unikalnym, opatentowanym metodom produkcyjnym.
Aktualnie kolagen najczęściej poddawany jest hydrolizie, ponieważ umożliwia ona rozdrabnianie długich łańcuchów kolagenowych na krótsze peptydy kolagenowe, które są znacznie lepiej wchłaniane. Same hydrolizy jednak również różnią się między sobą. Ich zmienne to m.in. stosowane enzymy, temperatura oraz czas trwania obróbki.
Zwykle takie procesy są chronione tajemnicą handlową. Dzięki nim możliwe jest uzyskanie kompozycji różnych, specyficznych peptydów kolagenowych zoptymalizowanych pod kątem konkretnych korzyści fizjologicznych. Mogą one oddziaływać bardziej na:
- fibroblasty (komórki skóry),
- chondrocyty (komórki tkanki chrzęstnej),
- osteoblasty (komórki kościotwórcze),
- komórki mięśniowe.
Pod nazwami zastrzeżonymi producenci tworzą specyficzne, bioaktywne peptydy kolagenowe. Ich właściwości weryfikują podczas badań naukowych, nierzadko randomizowanych, kontrolowanych placebo. Co ciekawe: w przypadku wielu preparatów efekty wykazano już w wyniku suplementacji 5000 mg i 2500 mg peptydów kolagenowych dziennie. To m.in. peptydy Verisol®, na których bazuje nowy na rynku kolagen do picia Ysto Collagen Your Skin.
Marka Ysto zaproponowała w styczniu 2025 kolagen w proszku do picia, który w jednej saszetce stanowiącą porcję dzienną, zawiera 2 różne surowce - rybie peptydy kolagenowe Verisol® w ilości 5000 mg i wieprzowe peptydy kolagenowe Verisol® w ilości 2500 mg. O tym suplemencie jeszcze przeczytasz w dalszej części artykułu.
Cena najmocniejszego kolagenu do picia – kiedy 10000 mg jest tańsze niż 5000 mg lub 2500 mg
Aktualnie na rynku suplementów diety z kolagenem obserwujemy istny wysyp produktów o bardzo wysokiej zawartości kolagenu: 10000 mg, a nawet 15000 mg albo więcej. Niestety, często są to niemarkowe, tanie hydrolizaty, które nie mają żadnych badań potwierdzających ich bioaktywność. W przypadku wielu z nich producenci nie informują nawet o dokładnym pochodzeniu albo masie cząsteczkowej, a to przecież bardzo ważne dla oceny stopnia wchłaniania kolagenu.
Dlaczego marki wolą promować swoje produkty znanymi twarzami, a nie wynikami badań? Odpowiedzi są dwie, a pierwsza to cena. I nie, wcale nie chodzi o tę, którą płaci konsument – ta może być bardzo wysoka.
Prawda jest taka, że 10000 mg niemarkowego hydrolizatu to dla producenta kolagenu do picia nadal niższy koszt niż 2500 mg specyficznych, przebadanych peptydów kolagenowych. Producent może nałożyć wyższą marżę na tańszy produkt i w efekcie odnotować większy zysk.
Drugą kwestią jest to, że konsumentów wciąż za mało interesują badania skuteczności składników suplementów diety – a powinny!
Wybierając kolagen do picia 10000 mg, o którym nic nie wiemy, poza tym, że jest to np. „hydrolizowany kolagen wołowy”, kupujemy przysłowiowego kota w worku. Produkt może zadziała, a może nie. Jednak gdy sięgamy po markowy surowiec, np. Verisol®, Peptan®, Naticol®, możemy spodziewać się efektów podobnych do tych, jakie wykazano w badaniach.
Bo to właśnie dzięki badaniom wiemy, że nie zawsze trzeba spożywać 10000 mg kolagenu dziennie, by widzieć efekty suplementacji.
Wniosek? Powinniśmy wybierać produkty, które zawierają przede wszystkim specyficzne peptydy kolagenowe, powstające dzięki opatentowanym metodom hydrolizy enzymatycznej.
Kolagen 10000 mg – dostępne badania
Na rynku jest sporo suplementów diety, które zawierają kolagen 10000 mg, jednak tylko niektóre mają w składach wyszczególnione marki swoich surowców. Zdecydowana większość ogranicza się do udostępniania skąpych informacji, takich jak „hydrolizowany kolagen wołowy”, „hydrolizat żelatyny”.
Markowe kolageny 10000 mg, które przebadano naukowo, to m.in. Peptan®, Naticol® i Seagarden®.
Kolagen rybi 10000 mg Peptan® F
Peptan® F to bioaktywny hydrolizat kolagenu typu I. Jest pozyskiwany ze skóry ryb pochodzących z dzikich połowów. Ma również certyfikat MSC (Marine Stewardship Council) świadczący o zrównoważonym rybołówstwie, które minimalizuje wpływ na siedliska i ekosystemy morskie.
Kolagen 10000 mg Peptan® F to efekt procesu hydrolizy polegającej na enzymatycznym rozłożeniu dużych cząsteczek kolagenu na mniejsze peptydy w celu zwiększenia ich biodostępności. Peptan® F zawiera 18 aminokwasów budujących białka i tkanki organizmu. 50% z nich stanowią glicyna, prolina i hydroksyprolina – kluczowe dla syntezy kolagenu.
2 badania efektów suplementacji kolagenu 10000 mg Peptan® F na skórę:
- W 2008 roku opublikowano wyniki badania wpływu suplementacji kolagenu 10000 mg Peptan® F na nawilżenie skóry. W badaniu kontrolowanym placebo wzięło udział 60 kobiet, które przez 56 tygodni suplementowały 10000 mg kolagenu dziennie. Po 8 tygodniach odnotowano u nich wzrost poziomu nawilżenia skóry o 12%. Co ciekawe, w przypadku kolagenu wieprzowego Peptan® P uzyskano lepsze wyniki: 16% po 4 tygodniach i 28% po 8 tygodniach suplementacji 10000 mg [1].
- W innym badaniu naukowym sprawdzano wpływ suplementacji Peptan® F na gęstość skóry. Przez 12 tygodni 106 kobiet suplementowało 10000 mg kolagenu dziennie. Po tym czasie wykazano wzrost gęstości ich skóry o 8,83% w porównaniu z grupą placebo [1].
Kolagen rybi 10000 mg Seagarden® Marine Collagen
Seagarden® Marine Collagen 10000 mg jest pozyskiwany z ryb poławianych z wód Północnego Atlantyku, które cechuje niska zawartość metali ciężkich. Podobnie jak Peptan® F ma certyfikat MSC (Marine Stewardship Council) świadczący o zrównoważonych połowach.
Rybi kolagen 10000 mg Seagarden® to produkt hydrolizy enzymatycznej. Długołańcuchowy kolagen morski typu I pocięto na krótsze peptydy, zwiększając w ten sposób biodostępność surowca. W składzie hydrolizatu znajdują się aminokwasy kluczowe dla syntezy kolagenu: glicyna, prolina i hydroksyprolina.
Producent zaleca suplementację 10000 mg kolagenu Seagarden®, a 5000 mg dla utrzymania efektów.
Działanie kolagenu 10000 mg Segarden® Marine Collagen potwierdza badanie naukowe opublikowane w 2017 roku:
- 20 osób przez 8 tygodni suplementowało 10000 mg kolagenu każdego dnia rano. Po tym czasie zaobserwowano u nich poprawę nawilżenia skóry twarzy o ok. 34,77%, a na przedramieniu o ok. 11,08% [2].
Kolagen rybi 10000 mg Naticol®
Naticol® 10000 mg to hydrolizat kolagenu typu I i III, pozyskiwany ze skór rybich. Zawiera kolagenowe dipeptydy oraz tripeptydy, a także 7 z 9 niezbędnych aminokwasów. Kolagen produkowany w Europie spełnia szerokie wymagania jakościowe, dotyczące m.in. świeżości surowca i warunków sanitarnych. Ma certyfikaty ASC (Aquaculture Stewardship Council) i BAP (Best Aquaculture Practices) oznaczające zgodność z wytycznymi ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
W 2019 roku opublikowano wyniki badania naukowego oceniającego wpływ suplementacji kolagenu 10000 mg Naticol® na stawy. 30 uczestników badania w wieku 30-75 lat spożywało 10 g kolagenu dziennie przez 8 tygodni. Rezultaty oceniano na podstawie subskali WOMAC. Wykazano dużą poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia [3].
Kolagen 5000 mg – dostępne badania
Nie brakuje kolagenów do picia, które zawierają markowe surowce kolagenowe w dziennych porcjach 5000 mg. Na ogół są one tańsze od kolagenów 10000 mg, mają również płynniejszą konsystencję i przyjemniejszy smak.
Renomowane kolageny 5000 mg to m.in. Verisol® F, Naticol® F i Pure Gold Collagen®.
Verisol® F 5000 mg – bioaktywne peptydy kolagenowe
Rybie peptydy kolagenowe Verisol® F to produkt niemieckiej firmy Gelita. Charakteryzują się niską masą cząsteczkową i specjalnym procesem hydrolizy, który opracowano z myślą o stymulowaniu fibroblastów (komórek skóry) do produkcji kolagenu, elastyny, proteoglikanów i kwasu hialuronowego.
W 2020 roku opublikowano wyniki badania naukowego dotyczącego wpływu suplementacji peptydów Verisol® F 5000 mg na skórę kobiet. Przez 8 tygodni 78 uczestniczek w wieku 50-70 lat suplementowało kolagen 5000 mg dziennie. Po 8 tygodniach odnotowano u nich redukcję zmarszczek o 15% i statystycznie istotny wzrost elastyczności skóry [4].
Naticol® 5000 mg – rybi hydrolizat kolagenu
Wcześniej wspominany kolagen 5000 mg Naticol® przebadano również jako surowiec 5000 mg. W 2016 roku opublikowano wyniki badania weryfikującego efekty suplementacji kolagenu 5000 mg na zmarszczki. Wzięło w nim udział 60 kobiet w wieku 46-69 lat, które przez 8 tygodni spożywały 5000 mg kolagenu Naticol® dziennie. Po tym czasie zaobserwowano u nich zmniejszenie zmarszczek wokół oczu o 11% [5].
Pure Gold Collagen® 5000 mg – rybi hydrolizat kolagenu
Kolagen 5000 mg Pure Gold Collagen® to produkt brytyjskiego producenta Minerva Research Lab Ltd. Zawiera hydrolizowany kolagen typu I, który jest pozyskiwany z chrząstki rybiej, a także kwas hialuronowy o niskiej masie cząsteczkowej, witaminy i minerały.
Wyniki badania opublikowanego w 2014 roku wskazują, że dzienna suplementacja zarówno 5 g, jak 2,5 g hydrolizatu Pure Gold Gollagen® po 8 tygodniach znacząco poprawiła elastyczność skóry w porównaniu z grupą placebo [6]. Nie mamy tutaj jednak konkretnych danych procentowych.
Kolagen 2500 mg – dostępne badania
Często spotykane są kolageny do picia 2500 mg. Wbrew pozorom ich działanie nie musi być słabsze od suplementów diety, które zawierają więcej kolagenu. To również zwykle produkty, które są najbardziej komfortowe do stosowania, ponieważ smak kolagenu w płynie jest niemal niewyczuwalny.
Poniżej prezentujemy badania dla kolagenów 2500 mg Verisol®, Tendoforte® i Naticol®.
Verisol® P 2500 mg – bioaktywne peptydy kolagenowe
W 2020 roku opublikowano wyniki badania wpływu suplementacji peptydów kolagenowych na włosy. Przez 16 tygodni 44 kobiet w wieku 39-75 lat spożywało 2500 mg kolagenu lub placebo. Po tym czasie u kobiet suplementujących peptydy Verisol® P odnotowano wzrost szybkości proliferacji (namnażania się) komórek włosów o 31% w porównaniu z grupą kontrolną, a także statystycznie istotny wzrost grubości włosów [7].
Badanie z 2017 roku wzięło na tapet wpływ tego samego surowca na paznokcie. U 25 osób suplementujących przez 4 tygodnie 2500 mg peptydów Verisol® dziennie odnotowano szybsze tempo wzrostu paznokci o 12% i zmniejszenie łamliwości paznokci o 42% [8].
Tendoforte® 2500 mg – wołowe peptydy kolagenowe
Kolagen 2500 mg Tendoforte® to, podobnie jak Verisol®, produkt niemieckiego koncernu Gelita. Ten jednak opracowano z myślą o aparacie ruchu.
W 2019 roku opublikowano wyniki badania naukowego, które weryfikowało wpływ codziennej suplementacji 2500 mg Tendoforte® na ścięgno Achyllesa. Po 6 miesiącach u uczestników wykazano, że suplementacja kolagenu 25000 mg może pomóc we wzmocnieniu łydki, a także przyspieszyć powrót do aktywności fizycznej [9].
Naticol® 2500 mg – niska porcja peptydów kolagenu rybiego typu I
Wpływ suplementacji kolagenu Naticol® na skórę, który jest dostępny w porcjach 10000 mg i 5000 mg, badano również w przypadku 2500 mg. Badanie dotyczyło 57 kobiet w wieku 46-69 lat, które przez 12 tygodni suplementowały 2500 mg kolagenu rybiego. W tym przypadku nie wykryto znaczącego wpływu suplementacji na nawilżenie skóry. Odnotowano natomiast zmniejszenie widoczności kurzych łapek o 16,5%, a także poprawę kolorytu i blasku skóry [10].
Porównanie badań kolagenów 10000 mg, 5000 mg i 2500 mg
Trudno jest porównywać badania różnych surowców kolagenowych, ponieważ istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na wyniki i utrudniać bezpośrednie porównanie, np.
- wiek, płeć i inne cechy uczestników badań,
- warunki i czas trwania badań,
- inne metody pomiarowe.
Na podstawie powyższych wyników przytoczonych badań można jednak dojść do wniosku, że właściwości poszczególnych surowców kolagenowych znacznie różnią się między sobą. Dlatego warto wybierać suplementy bazujące na peptydach kolagenowych, których efekty pokrywają się z indywidualnym celem suplementacji.
Nieoczywiste łączenie różnych hydrolizatów kolagenów
Niektórzy producenci kolagenów do picia łączą ze sobą różne hydrolizaty, by rozszerzyć dla konsumentów potencjalne korzyści suplementacji. Dobry przykład stanowi nowy na rynku kolagen do picia Ysto Collagen Your Skin, który zawiera:
- kolagen 5000 mg Verisol® F – o potwierdzonym naukowo wpływie na wzrost elastyczności skóry i redukcję zmarszczek,
- kolagen 2500 Verisol® P – którego suplementacja według badań pomaga poprawić kondycję włosów i paznokci.
Dzięki łączeniu różnych, bioaktywnych peptydów kolagenowych mogą powstawać suplementy diety synergicznie oddziałujące na więcej aspektów urodowych. W świetle naukowym kolagen 7500 mg składający się z dwóch markowych hydrolizatów to lepszy wybór od kolagenu 10000 mg, który bazuje na nieznanym surowcu.
W przypadku Collagen Your Skin kolagen stanowi tylko część synergicznej formuły. Suplement ma aż 14 składników, w tym kwas hialuronowy, minerały, antyoksydanty i witaminę C. Zastosowane składniki są użyte w sensownych ilościach, które same stanowią często zawartość osobnego suplementu.
Ilość kolagenu w suplemencie nie stanowi o jego "mocy"
Zawartość kolagenu w suplemencie diety nie zawsze stanowi gwarant jego jakości i skuteczności. Badania naukowe wykazały, że zarówno 10000 mg, jak i 5000 mg czy 2500 mg kolagenu może przynosić różne korzyści – zależnie od rodzaju i sposobu obróbki surowca. Dlatego warto sięgać po markowy, przebadany kolagen, a najlepiej gdy udowodnione efekty suplementacji pokrywają się z indywidualnymi potrzebami i oczekiwaniami konsumenta.
Źródła
- [1] Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J., “The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials”, J Cosmet Dermatol. 2015 Dec;14(4):291-301.
- [2] https://seagarden-norway.com/wp-content/uploads/2017/08/Nutricoll-Marine-Collagen-Study_Methodology-Info.pdf [Dostęp: 28.01.2025].
- [3] LACEY, SeÃ, et al., “Effect Size Statistics to Inform an Exploratory Analysis of a Double-Blinded, Randomised, Placebo Controlled Pilot Clinical Study to Evaluate the Efficacy of Naticol®, Specific Fish Collagen Peptides to Alleviate Symptoms of Osteoarthritis in the Knee”, Juniper Online Journal of Case Studies, 2019, 10.2: 30-37.
- [4] Oesser S., Schunk, M., Proksch E., “Positive effect of fish-derived Bioactive Collagen Peptides on skin health”, International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.
- [5] Duteil L., Queille-Roussel C., Maubert Y., Esdaile J., Bruno-Bonnet C., Lacour J.P., “Specific natural bioactive type 1 collagen peptides oral intake reverse skin aging signs in mature women”, The Journal of Aging Research and Clinical Practice (JARCP), 2016. http://dx.doi.org/10.14283/jarcp.2016.97
- [6] Borumand M., Sibilla S., “Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging”, Clin Interv Aging. 2014 Oct 13;9:1747-58. doi: 10.2147/CIA.S65939. Erratum in: Clin Interv Aging. 2020 Feb 04;15:131. PMID: 25342893; PMCID: PMC4206255.
- [7] Oesser S., “The oral intake of specific Bioactive Collagen Peptides has a positive effect on hair thickness”, International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods, 2020.
- [8] Hexsel D., Zague V., Schunck M., Siega C., Camozzato F.O., Oesser S., “Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails”, J Cosmet Dermatol. 2017 Dec;16(4):520-526. doi: 10.1111/jocd.12393. Epub 2017 Aug 8. PMID: 28786550.
- [9] Praet S.F.E., Purdam C.R., Welvaert M., Vlahovich N., Lovell G., Burke L.M., Gaida J.E., Manzanero S., Hughes D., Waddington G., “Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Combined with Calf-Strengthening Exercises Enhances Function and Reduces Pain in Achilles Tendinopathy Patients”, Nutrients. 2019 Jan 2;11(1):76. doi: 10.3390/nu11010076. PMID: 30609761; PMCID: PMC6356409.
- [10] Duteil L. et al., “Effect of low dose type I fish collagen peptides combined or not with silicon on skin aging signs in mature women”, JOJ Case Stud, 2018, 6.4: 001-005.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.