Zioła i przyprawy a tarczyca. Na co uważać przy problemach z tarczycą?

Nadczynność i niedoczynność, choroba Hashimoto (niedoczynność autoimmunologiczna), to najczęstsze problemy z tarczycą, na które cierpi naprawdę wiele osób. Jeśli te choroby dotyczą Ciebie, na pewno zażywasz odpowiednie leki pod kontrolą lekarza endokrynologa. Co jednak z dietą? Na które składniki pokarmowe muszą szczególnie uważać osoby z chorobami tarczycy i jaki jest wpływ tych produktów na ich zdrowie?

Świeże zioła leżą na betonowym blacie.

Moringa a tarczyca

Moringa olejodajna (Moringa oleifera), zwana także drzewem chrzanowym, jest rośliną spotykaną w Pakistanie i Indiach, ale także na obszarach Afryki i Ameryki Południowej, w klimacie tropikalnym. W celach kulinarnych, leczniczych oraz jako składnik kosmetyków używa się różnych części moringi – korzenia, kory, liści, młodych pędów, owoców oraz oleju (tłoczonego z nasion). W formie suplementów diety najczęściej możemy zaopatrzyć się w liście moringi, ze względu na ich dużą wartość odżywczą. Prowadzone są badania naukowe na temat prozdrowotnego działania moringi w kierunku antyoksydacyjnym, przeciwcukrzycowym, kardioprotekcyjnym, jej aktywności przeciwko anemii i zmęczeniu, a także działaniu wspomagającym na układ nerwowy.

Badania w zakresie działania moringi na tarczycę są jeszcze na wczesnym etapie, jednakże sugerują pozytywny wpływ ekstraktów z liści tej rośliny w przypadku niedoczynności tarczycy, także tej spowodowanej chorobą Hashimoto.

Czystek a tarczyca

Czystek (Cistus sp.) to rodzaj krzewu rosnącego naturalnie głównie w obrębie basenu Morza Śródziemnego. W Polsce czystek występuje jedynie w formie upraw. Czystek zyskał ostatnio dużą popularność w naszym kraju jako naturalny środek na wzmocnienie odporności i ogólnego samopoczucia, działający przeciwutleniająco, zapobiegający nadmiernemu poziomowi cholesterolu, wspomagający leczenie trądziku. Czystek jest zażywamy w formie herbatki z liści, często razem z kwiatem. Ekstrakt z czystka jest także częstym składnikiem kosmetyków.

Mówi się, że czystek jest ziołem bezpiecznym, niewiele jest informacji o możliwości jego przedawkowania czy potencjalnych efektach ubocznych jego stosowania. Mogą go stosować osoby z niedoczynnością tarczycy, także z chorobą Hashimoto. Co więcej, osoby z tymi schorzeniami często cierpią na ustawiczne uczucie chłodu, obniżoną odporność oraz problemy skórne i wypadanie włosów, a regularne picie herbatki z czystka może mieć pozytywny efekt właśnie na te dolegliwości. Wciąż jednak przeprowadzono zbyt mało badań, żeby potwierdzić wpływ stosowania czystka na pracę tarczycy.

Ashwagandha a tarczyca

Ashwagandha to roślina indyjska używana w medycynie ajurwedyjskiej, czyli tradycyjnej medycynie Indii. System ajurwedy funkcjonuje tam obok medycyny zachodniej, a więc tej obowiązującej w Polsce. Witania ospała (Withania Somnifera), czyli właśnie ashwagandha, bywa nazywana żeń-szeniem indyjskim, a to z powodu podobnego działania – tzw. adaptogennego – uspokaja stres, jednocześnie pobudzając układ nerwowy do szybszej i efektywniejszej pracy, co skutkuje lepszym przyswajaniem wiedzy, poprawieniem wydolności organizmu podczas wysiłku fizycznego i stymulację układu odporności.

Według niektórych badań ashwagandha może stymulować funkcje tarczycy, co bywa korzystne w chorobie Hashimoto, lecz jednocześnie wydaje się niepożądane w przypadku nadczynności tarczycy. Jako surowiec zielarski o silnym działaniu ashwagandha powinna być stosowana pod kontrolą specjalisty.

Kurkuma a tarczyca

Kurkuma jest przyprawą otrzymywaną ze sproszkowanego kłącza kurkumyOstryżu długiego (Curcuma longa). Ostryż rośnie głównie w Indiach, uprawia się go na świecie w klimacie tropikalnym. Co ciekawe, podobnie jak imbir, kurkumę można hodować w domu w doniczce pod warunkiem zapewnienia jej odpowiedniej temperatury. Kurkuma jest bardzo popularna w systemach medycyny wschodniej, ma udowodnione właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, a także poprawiające trawienie i stymulujące wydzielanie żółci. Z kurkumą wiąże się pewne nadzieje jako rośliną wspomagającą profilaktykę przeciwnowotworową.

Poszerzenie diety o kurkumę nie tylko w formie przyprawy, ale także w postaci suplementu diety może przynieść korzyści osobom z chorobą Hashimoto. Istnieją badania potwierdzające pozytywny wpływ kurkumy w różnych chorobach o podłożu autoimmunologicznym jako środka zmniejszającego stres oksydacyjny i stan zapalny. 

Dostępność w pobliskich aptekach preparatów zawierających powyższe składniki roślinne oraz innych poszukiwanych preparatów można sprawdzić za pośrednictwem portalu KtoMaLek.pl.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Tarczyca

Więcej artykułów