Sprawdzamy dostępność
leków w 10 918 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej apteceProbiotyki
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na organizm. Obecnie na rynku dostępne są produkty probiotyczne zawierające jeden lub więcej wybranych szczepów bakterii, głównie: Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococus, Streptococcus, a także niektóre bakterie Gram-dodatnie z rodzaju Bacillus oraz niektóre szczepy drożdży z rodzaju Saccharomyces. Prebiotyki natomiast mogą być stosowane jako alternatywa dla probiotyków lub jako dodatkowe wsparcie dla nich. Do prebiotyków zaliczymy m.in.: laktulozę, fruktooligosacharydy, maltooligosacharydy, inulinę i oligofruktozę. Odpowiednia kombinacja obu składników (prebiotyku i probiotyku) w jednym produkcie to synbiotyk. Takie połączenie zwiększa przeżywalność bakterii oraz stymuluje wzrost kolonii korzystnych szczepów bakterii w jelicie. W tej kategorii znajdziesz produkty przywracające równowagę mikroflory jelitowej, które zmniejszają ryzyko powikłań związanych z antybiotykoterapią. Preparaty zawarte w tej kategorii skracają czas trwania biegunki infekcyjnej oraz wspomagają odporność. Dostępne w postaci kapsułek, kropli, płynów doustnych oraz proszku i granulatu do sporządzania zawiesin (np. Trilac, Lakcid, Acidolac, Multilac).
Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki
Ludzki organizm jest siedliskiem wielu milionów drobnoustrojów. Zazwyczaj nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia, a nawet wręcz przeciwnie – w wielu przypadkach są pożyteczne i odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Sporo słyszy się o korzystnym wpływie probiotyków, prebiotyków i synbiotyków na nasze zdrowie. Czy słusznie? Czym są probiotyki i czym różnią się one od prebiotyków?
Czym są probiotyki?
Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), probiotykami nazywamy żywe organizmy, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie gospodarza, jeżeli dostarczane są w odpowiednich ilościach. Źródłem probiotyków mogą być naturalne produkty, np. kiszonki (ogórki kiszone, kapusta kiszona) lub sfermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka) oraz preparaty farmaceutyczne, powszechnie obecne na aptecznych półkach.
Sposób działania probiotyków
Probiotyki działają na wiele różnych sposobów, a ich stosowanie staje się coraz bardziej popularne. Stosuje się je między innymi w celu regulacji pracy jelit, zapobiegania biegunkom, wspierania odporności oraz przy antybiotykoterapii. Do najpopularniejszych probiotyków zalicza się bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Bifidobacterium (np. Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum) i Lactobacillus (np. Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus fermentum) oraz drożdżaki Saccharomyces boulardii.
Jak wybrać odpowiedni probiotyk?
Wybierając preparat probiotyczny warto zwrócić uwagę, jakie drobnoustroje się w nim znajdują, ponieważ nie każdy szczep bakterii z danego rodzaju musi wykazywać korzystny efekt na zdrowie człowieka. Sięgając po probiotyk powinno się spojrzeć, czy producent podał informację odnośnie obecnego w nim konkretnego szczepu, czyli czy po nazwie gatunku znajduje się symbol złożony z liter lub/i cyfr. Szczepy bakterii probiotycznych powinny mieć udokumentowane badaniami właściwości prozdrowotne. Prawidłowo podana nazwa drobnoustrojów probiotycznych składa się z trzech części i obejmuje rodzaj + gatunek + symbol (złożony z liter i/lub cyfr), np.:
- Lactobacillus rhamnosus R0011,
- Lactobacillus acidophilus LA02,
- Lactobacillus helveticus SP27,
- Bifidobacterium breve Bb-03,
- Bifidobacterium longum BI-05,
- Saccharomyces Boulardii CNCM I-745.
Dzięki takiemu zapisowi mamy pewność, jaki konkretnie mikroorganizm znajduje się w preparacie.
Probiotyki a prebiotyki ? czym się różnią?
Wiele osób nadal myli prebiotyki z probiotykami. Choć nawzajem się one uzupełniają, ich działania są odmienne i warto znać różnice między nimi. Probiotyki to żywe organizmy, wywołujące pozytywny efekt na funkcjonowanie organizmu. Prebiotyki to niestrawione składniki żywności, które przez pobudzenie wzrostu lub aktywności korzystnych dla organizmu bakterii, działają korzystnie na gospodarza. Jest to tak zwane pożywienie dla probiotyków. Najczęściej źródłem probiotyków są naturalne produkty spożywane na co dzień, takie jak np. banany, ziemniaki, cebula, czosnek lub produkty pełnoziarniste. Najpowszechniejszymi prebiotykami są polisacharydy i oligosacharydy (np. inulina, skrobia, pektyny, fruktozooligosacharydy), które występują między innymi w cykorii, szparagu, porze i karczochu.Synbiotyki ? co to takiego?
Synbiotyk to jeden preparat, który jest połączeniem prebiotyku i probiotyku. Prebiotyki dodawane do synbiotyku oprócz tego, że są pokarmem dla korzystnych bakterii i stymulują ich wzrost, mają za zadanie zmienić pH w przewodzie pokarmowym, aby zwiększyć przeżywalność probiotyku.
Pamiętaj, że dostępność poszukiwanych probiotyków i synbiotyków w pobliskich aptekach można szybko i łatwo sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.
Jakie jest zastosowanie probiotyków?
Kiedyś probiotyki stosowało się wyłącznie osłonowo na mikroflorę jelitową przy kuracji antybiotykami. Dziś znanych jest dużo więcej korzyści ze stosowania probiotyków, najpopularniejsze z nich to:
- zwiększenie wchłaniania witamin i minerałów,
- stymulacja układu immunologicznego i wzmocnienie odporności,
- łagodzenie bólów brzucha i wzdęć,
- hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych,
- łagodzenie objawów kolki niemowlęcej,
- zapobieganie biegunce podróżnych,
- wspomaganie leczenia alergii,
- wspomaganie walki z otyłością.