Witamina D – dlaczego warto suplementować ją nie tylko jesienią?

Witamina D to naturalna bariera, chroniąca organizm przed schorzeniami o różnorakim podłożu. Jest wszechstronna i niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Choć człowiek może wytwarzać ją sam pod wpływem promieni słonecznych, proces ten jest na tyle skomplikowany, że nawet latem cierpieć możemy na jej niedobór. Co hamuje syntezę witaminy D w skórze i dlaczego warto suplementować ją nie tylko jesienią? Zapraszamy na krótki wykład o tym, jak działa na nasz organizm.
Witamina D – naturalna synteza
Według ostatnich badań na niedobór witaminy D cierpi aż 90% Polaków. Wynik ten spowodowany jest głównie niesprzyjającą strefą klimatyczną – długiemu okresowi jesienno-zimowemu oraz krótkiemu, nie zawsze pogodnemu latu.
Choć wydawać by się mogło, że suplementacja jest niezbędna tylko jesienią i zimą, letnia aura naszego kraju nie sprzyja naturalnej syntezie witaminy D w skórze. Proces ten zachodzi jedynie od końca kwietnia do początku września, w słoneczne dni między godziną 10 a 15, kiedy większość z nas znajduje się w zamkniętych budynkach - w pracy lub w szkole. Warunkiem jest także odkrycie przynajmniej 18% ciała i zrezygnowanie z użycia kremów z filtrem. Na tym jednak nie koniec. Syntezę zaburzyć mogą czynniki, na które nie mamy wpływu:
- zachmurzenie
- zanieczyszczenie środowiska
- karnacja
- procesy starzenia się skóry
Witamina D – gdzie występuje?
Codzienny jadłospis warto wzbogacić o produkty zawierające witaminę D takie jak: ryby, jaja, sery żółte czy mleko. Spożywane w umiarkowanych ilościach, nie zaspokoją jednak właściwego, dobowego zapotrzebowania, a ich nadmiar zaburzy zdrową i zbilansowaną dietę. Wyklucza to zatem możliwość dostarczenia organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D w produktach spożywczych.

Witamina D – właściwości
Witamina D ma szerokie zastosowanie i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pomaga w prawidłowym wykorzystaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu odpowiedniego poziomu wapnia we krwi, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, utrzymaniu zdrowych zębów, funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze również udział w procesie podziału komórek. Jej niedobór może mieć duży wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale i zdrowie, dlatego warto dbać o jej właściwą, codzienną suplementację1.
Dawkowanie witaminy D
Witaminę D przyjmować można w popularnych preparatach aptecznych bez recepty w formie kapsułek: Vigantoletten, Doppelherz aktiv Witamina D3 2000, Protego Witamina D 2000, Molekin D3 Forte, Witamina D3 Forte 4000 j.m, D-Vitum Forte 2000 j.m lub D3 Mono, a także kropli polecanych szczególnie w przypadku dzieci: Ibuvit D 600, ApoD3, Bioaron Witamina D czy Vita D. Opis oraz dawkowanie poszczególnych preparatów znajdziemy na stronie KtoMaLek.pl. Przez nią możemy je również zarezerwować w najbliższej aptece.
Jak wygląda jej dawkowanie? Panel naukowy EFSA ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii (NDA) określił, że zdrowe osoby powyżej 1 roku życia przyjmować powinny dawkę 15 µg na dzień. Ta sama norma dotyczy także kobiety w ciąży i karmiących matek. Niemowlętom między 7 a 11 miesiącem życia wystarczy 10 µg dziennie2.
Zanim zdecydujemy się na suplementację, warto oznaczyć poziom witaminy D we krwi, aby upewnić się, że nie cierpimy na jej niedobór. Jeżeli badanie go wykryje, lekarz zalecić może nam dodatkową suplementację uzależnioną od wyników.
Przypisy:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32012R0432&from=PL
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/160321.pdf
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.