Jarmuż - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jak włączyć jarmuż do diety?

Jarmuż to warzywo liściaste, które coraz chętniej wykorzystywane jest w codziennym żywieniu. Dzięki bogactwu cennych składników odżywczych stanowi doskonałe uzupełnienie diety w witaminy i minerały. Jakie wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne ma jarmuż? Jak włączyć jarmuż do codziennej diety?

Liście świeżego jarmużu na drewnianej desce i blacie.

Co to jest jarmuż?

Jarmuż (Brassica oleracea var. acephala) to roślina warzywna z rodziny kapustowatych, która rośnie w formie rozety liściowej. Liście jarmużu są duże i ciemnozielone o charakterystycznym pofałdowanym kształcie. Jarmuż jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych warzyw liściowych na świecie. Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego i jest uprawiany od czasów starożytnych w Egipcie, Grecji i Rzymie. Obecnie jarmuż jest szeroko uprawiany na całym świecie i stanowi popularny składnik diety ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości zdrowotne.

Jakie właściwości odżywcze ma jarmuż?

Jarmuż to bardzo wartościowe warzywo o bogatych właściwościach odżywczych. Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia kości i krzepnięcia krwi. Jarmuż zawiera dużo beta-karotenu, który jest prekursorem witaminy A - ważnej dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Stanowi również dobre źródło witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga w ochronie przed chorobami serca i nowotworami. Jarmuż jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit, zapobiegając zaparciom. Jarmuż jest bardzo niskokaloryczny, co oznacza, że można go spożywać bez obawy o nadmierny przyrost masy ciała. Bogaty jest również w minerały, takie jak wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Jarmuż zawiera także sulforafan i indole, które są silnymi przeciwutleniaczami i mają właściwości przeciwnowotworowe.

Jak włączyć jarmuż do diety?

Oto kilka wskazówek jak można wykorzystać jarmuż w codziennym żywieniu:

  • dodaj jarmuż do smoothie lub koktajlu, aby zwiększyć ich wartość odżywczą;
  • jarmuż można przygotować w formie chrupiących chipsów;
  • dodaj liście jarmużu do sałatek zamiast sałaty lub szpinaku;
  • jarmuż można użyć jako warstwy do kanapek z różnymi dodatkami, na przykład z serem feta i oliwkami;
  • używaj jarmużu jako warzywa do duszenia, gotowania lub pieczenia;
  • dodaj jarmuż do zupy lub gulaszu, aby wzbogacić ich wartość odżywczą;
  • jarmuż można podsmażyć na patelni z oliwą i czosnkiem jako dodatek do mięsa lub ryżu;
  • zrób pesto z jarmużu, który będzie świetnie smakował z makaronem lub jako dodatek do sałatek.

W aptece znajdziemy również taki produkt jak sok z jarmużu (Jarmuż Sok 100%) który będzie stanowił świetne uzupełnienie codziennej diety w witaminy i minerały zawarte w tym warzywie.

Dostępność szukanego preparatu możesz sprawdzić bez wychodzenia z domu na portalu KtoMaLek.pl

Sięgnij po kiełki jarmużu!

Kiełki to jedna z form spożycia jarmużu, która jest coraz bardziej popularna. Są to młode, niedojrzałe rośliny jarmużu, które wyrastają z nasion. Są one bogate w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, K, B2, B6, kwas foliowy, błonnik i minerały, w tym żelazo, magnez i wapń. Kiełki jarmużu są również źródłem antyoksydantów, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Kiełki jarmużu można dodać do sałatek, kanapek, koktajli, smoothie i innych potraw. Można je też zjeść same, jako zdrową przekąskę. Warto jednak pamiętać, że jak każde surowe warzywo, kiełki jarmużu mogą być potencjalnie niebezpieczne ze względu na ryzyko zanieczyszczenia bakteryjnego, dlatego przed spożyciem warto je dokładnie umyć.

Jarmuż stanowi cenne źródło prozdrowotnych składników. Wybierając jarmuż postaw na produkty ekologiczne - dzięki temu zminimalizujemy ilość przyjmowanych pestycydów. Przed spożyciem pamiętajmy o dokładnym umyciu liści. Wykorzystując jarmuż w codziennym żywieniu dostarczymy sobie niezbędnych witamin i minerałów co poprawi nasze zdrowie. Spożywanie jarmużu może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, obniżeniu poziomu cholesterolu, wzmocnieniu układu odpornościowego oraz poprawie kondycji skóry i włosów. Pamiętajmy jednak o umiarze! Osoby zmagające się z chorobą tarczycy czy kamicą nerkową powinny spożywać jarmuż w ograniczonych ilościach. Na jarmuż powinny uważać również osoby mające alergię na rośliny z rodziny krzyżowych, gdyż może on zaostrzyć reakcję alergiczną.

Bibliografia:

  1. Korus A. (2015). Jarmuż - cenne warzywo kapustne. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, str: 13-15.
  2. Bąk-Sypień I., Karmańska A., Kubiak K., Karwowski B. (2017). Aktywność przeciwutleniająca świeżego i termicznie przetwarzanego zielonego i czerwonego jarmużu. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3, str: 246-251.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów