Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Lawenda na uspokojenie i ból. Kiedy jeszcze warto stosować lawendę?

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-05-20 16:34
Lawenda na uspokojenie i ból

Lawenda jest jedną z bardziej rozpoznawalnych roślin, kojarzoną z niekończącymi się, fioletowymi polami na terenach francuskiej Prowansji. Prócz niezaprzeczalnych wartości estetycznych, lawenda jest szeroko wykorzystywana w lecznictwie oraz kosmetyce. Co takiego kryją w sobie te niewielkie, fioletowe kwiaty oraz kiedy i w jakiej formie warto po nie sięgnąć?

Lawenda - stosowana od wieków

Lawenda (łac. Lavandula L.) to roślina pochodząca z obszaru śródziemnomorskiego, choć rośnie także na terenie Afryki i Azji. Wyróżnia się około 40 gatunków tej rośliny, jednak najczęściej uprawiana i najbardziej rozpowszechniona jest lawenda wąskolistna (łac. Lavandula angustifolia Mill.) nazywana zwyczajowo lawendą lekarską. W Polsce uprawiana jest głównie na południu kraju, jest chętnie sadzona w ogrodach ze względu na swoje walory estetyczne. To roślina zimozielona, która daje drobne, fioletowe kwiaty o charakterystycznym i intensywnym zapachu.

Właściwości lawendy wykorzystywano już w starożytności. Jej łacińska nawa pochodzi od wyrazów „lavo” i „lavere”, które oznaczają „kąpać się”, „myć się” – lawendę wykorzystywano do relaksacyjnych kąpieli i zabiegów higienicznych, perfumowania pomieszczeń i tkanin, a także jako środek wyciszający i uspokajający.

Lawenda jest rośliną miododajną, co oznacza, że pszczoły chętnie zbierają jej nektar. Miód lawendowy dostępny jest głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, Ale coraz częściej można go znaleźć w polskich aptekach i sklepach zielarsko-medycznych (np. Miód lawendowy).

Co zawiera w sobie lawenda?

Tym, co jest szczególnie cenione w przypadku tej rośliny, jest olejek eteryczny pozyskiwany z kwiatów lawendy. To właśnie on nadaje kwiatom lawendy ich charakterystyczny zapach, ale to nie jedyna jego właściwość. Głównym składnikiem olejku lawendowego są alkohole (w tym alkohole monoterpenowe – linalol, lawandulol, borneol) i estry (np. eukaliptol, octan linalolu, octan lawandolu), a także związki fenolowe (np. flawonoidy, fenolokwasy, garbniki, kumaryny), sterole (m.in. cholesterol, kampesterol, stigmasterol, czy β-sitosterol), kwasy organiczne i sole mineralne. Skład chemiczny olejku jest zmienny i zależny od rodzaju rośliny i jej jakości.

Lecznicze działanie olejku lawendowego

Ze względu na wysoką aktywność biologiczną, olejek lawendowy wykorzystywany jest na wielu polach. Badania dowodzą, że olejek ten wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne np. wobec Escherichia coli, Salmonella typhimarium, Streptococcus pyogenes czy Bacillus subtilis. Może być zatem pomocny w leczeniu infekcji bakteryjnych, szczególnie w kombinacji z innymi olejkami eterycznymi o podobnym działaniu antyseptycznym (np. cytrynowym, szałwiowym, cedrowym). Podatne na działanie oleju lawendowego są także grzyby z rodzaju Aspergillus, Candida czy Fusarium, zwłaszcza w połączeniu z olejkiem z drzewa herbacianego.

Wysoka zawartość związków fenolowych sprawia, że olejek lawendowy wykazuje duży potencjał antyoksydacyjny, zwalczając wolne rodniki, które uważane są za jeden z głównych czynników starzenia się i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Niektóre badania wykazały, że jego działanie jest zbliżone do syntetycznych przeciwutleniaczy lub witaminy C.

Stosowanie kwiatów lawendy (dzięki zawartości olejku eterycznego) usprawnia przepływ żółci i zwiększa jej wydzielanie, sprzyja również wydzielaniu kwasu żołądkowego, tym samym wspomagając procesy trawienne. Ponadto, wewnętrzne stosowanie kwiatów lawendy może poprawić perystaltykę jelit, działać rozkurczająca na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg moczowych, zmniejszając dolegliwości bólowe w tym obszarze.

Olejek lawendowy stosowany zewnętrznie wykazuje miejscowe działanie znieczulające. Wykorzystany w aromaterapii może działać uspokajająco i przeciwlękowo, nasennie, antydepresyjnie, a nawet przeciwdrgawkowo. Warto też po niego sięgnąć, jeżeli mamy problem z pogarszającą się kondycją włosów – badania kliniczne potwierdziły, że olejek może stymulować wzrost włosów oraz ograniczać ich wypadanie.

Według niektórych doniesień ekstrakty z lawendy mogą działać przeciwnowotworowo wobec niektórych rodzajów nowotworów, a także przeciwcukrzycowo. Ponadto, olejek lawendowy bywa wykorzystywany jak środek odstraszający kleszcze, komary, wszy i mole odzieżowe.

Jak wykorzystać lawendę lub olejek lawendowy?

Olejek lawendowy można stosować zewnętrznie na skórę przy różnych stanach bólowych, a także po ukąszeniach owadów i podrażnieniach. Sprawdzi się także do pielęgnacji skóry głowy (np. w postaci wcierki lub płukanki), a także jago dodatek do domowych kosmetyków.  Warto po niego sięgnąć przy aromaterapii, gdyż może pomóc w złagodzeniu bezsenności, bólu głowy, nadmiernego stresu.

Kwiaty lawendy można z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Ich piękny kolor urozmaici wygląd potrwa, jednak nie można z nimi przesadzać, ponieważ mają bardzo intensywny zapach i smak. Kwiaty lawendy również składnikiem słodkich deserów, ciast, a nawet lodów i lemoniad.

Lawenda w produktach leczniczych i kosmetykach

Ze względu na swoje szerokie właściwości, olejek eteryczny bądź ekstrakty z lawendy można znaleźć w wielu produktach leczniczych, suplementach i kosmetykach.

Wyciąg kwiatów z lawendy jest częstym składnikiem środków wspomagających zdrowy i regenerujący sen (Doppelherz Aktiv Na sen Forte, Senosan fix, Nervosol Sen, Panawit Sen), preparatów uspokajających (Nervosol K, Nervosol, ModuS, Lawenda i różeniec na stres, Nervomix Control) oraz maści o działaniu przeciwbólowym (Maść końska rozgrzewająca, Maść Niedźwiedzia). Znajdziemy go także w środkach odstraszających kleszcze i komary (Kleszcz Stop, Mosbito opaska odstraszająca komary), plastrach na ukąszenia owadów (Pasocare Dla Dzieci, Xarasan Kids), a także preparatach zapobiegających wszawicy (Puressentiel S.O.S. Wszawica, PiPi Nitolic Prevent Plus). Olejek lawendowy to również często spotykany składnik preparatów ułatwiających oddychanie w infekcjach górnych dróg oddechowych (Pneumolan Aroma, Aromactiv+) oraz produktów leczniczych w postaci płynu o szerokim zastosowaniu terapeutycznym (Amol, Aromatol). Spirytus lawendowy (Lawenol) jest tradycyjnym roślinnym produktem leczniczym stosowanym w łagodzeniu bólów mięśniowo-stawowych o niewielkim nasileniu. Może być również stosowany pomocniczo w odkażaniu skóry w przypadku drobnych otarć naskórka lub oczyszczania i dezynfekcji skóry trądzikowej.

Olejek lawendowy dodaje się do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji ciała (np. Green Pharmacy sól do kąpieli, Bielenda Professional serum na naczynka, Make Me Bio woda lawendowa, Fresh&Natural olejek do ciała z algami i arniką, O’Herbal relaksujący balsam do ciała) oraz włosów (np. Biolaven Organic szampon do włosów, Ziaja szampon lawendowy). Własnym sumptem można dodać czysty olejek eteryczny do ulubionych kosmetyków (np. Kej naturalny olejek lawendowy, Etja olejek lawendowy).
Źródła:
1. M. Adaszyńska-Skwirzyńska, M. Swarcewicz, SKŁAD CHEMICZNY I AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA, Wiadomości chemiczne 2014
2. A. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, J. Wiśniewska, Działanie olejku lawendowego (Oleum Lavandulae) na bakterie beztlenowe, Post Fitoter 2018


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów