Imbir – naturalny sposób na odporność

Redakcja K. 2019-11-04 15:15
Imbir – naturalny sposób na odporność

Kłącze imbiru można nabyć w niemal każdym sklepie spożywczym. Jest popularnym składnikiem potraw azjatyckich, zarówno świeży, jak i marynowany czy suszony. Jednak oprócz zastosowania w kuchni, imbir uważany jest także za cenny surowiec, wykorzystywany w ziołolecznictwie i medycynie konwencjonalnej. Kiedy warto sięgnąć po imbir i w jakiej formie można go wykorzystać?

Imbir, czyli smaczne kłącze

Imbir (łac. Zingiber officinale Rosc) jest rośliną uprawną pochodzącą z terenów Azji południowo-wschodniej. Charakteryzuje się bulwiastym kłączem, często mocno rozgałęzionym i powyginanym. Skórka imbiru jest beżowo-szara, jednak w przekroju roślina ta jest barwy bladożółtej. Ma charakterystyczny, ostry smak i silny, korzenny aromat. Imbir uprawia się przede wszystkim w Chinach, Japonii i Indiach, skąd jest importowany do krajów Europy i obu Ameryk.

Imbir funkcjonuje przede wszystkim jako przyprawa. Sprzedaje się go w formie surowej, marynowanej, kandyzowanej i przetworzonej, a także jako rozdrobniony proszek. Ma zastosowanie zarówno w przygotowaniu wytrawnych potraw, jak również deserów i alkoholi.

Wartości odżywcze imbiru

W kłączu imbiru znajduje się wiele wartościowych substancji. Najważniejszą z nich jest olejek eteryczny, którego zawartość mieści się od 0,6 do 3,5%, w zależności od rodzaju i pochodzenia rośliny. Również skład olejku jest zmienny i uzależniony od kraju pochodzenia. Znajdują się w nim takie związki, jak zingiberen, kurkumen i b-bisabolen. Głównym nośnikiem zapachu jest zingiberol, zaś za smak imbiru odpowiedzialne są gingerole.

Co jeszcze możemy znaleźć w korzeniu imbiru? W 100 g tego kłącza obecne są m.in.: potas (415 mg), magnez (43 mg), fosfor (34 mg), cholina (29 mg), wapń (16 mg) i sód (13 mg), a także inne pierwiastki w śladowych ilościach. Imbir zawiera również nieco witaminy C (5 mg), a także fitosterole, które usprawniają gospodarkę lipidową organizmu1.

Jakie właściwości lecznicze posiada imbir?

Imbir uważany jest za skuteczny środek przeciwzapalny. Jego działanie porównuje się do kwasu acetylosalicylowego, czyli popularnej aspiryny. Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a także hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Nic więc dziwnego, że imbir często polecany jest jako naturalny sposób na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności organizmu.

Imbir polecany jest również jako naturalna alternatywa dla środków przeciwwymiotnych. Dobrze radzi sobie z nudnościami wywołanymi chorobą lokomocyjną. Jest również skuteczny w łagodzeniu porannych mdłości u kobiet w ciąży, a także u pacjentów w trakcie chemioterapii.

Jakie właściwości lecznicze posiada imbir? KtoMaLek.pl

Istnieją badania, które potwierdzają, że imbir może obniżać poziom cukru we krwi oraz regulować poziom cholesterolu. Zawarte w imbirze związku zmniejszają utlenianie cholesterolu frakcji LDL, co jest niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Część badań wskazuje również na to, że imbir może zapobiegać agregacji płytek krwi. Ponadto imbir działa żółciopędnie i pobudza metabolizm w przewodzie pokarmowym, dlatego polecany jest jako sposób na niestrawność i przejedzenie. Dostępne są także doniesienia naukowe, które sugerują, że imbir może być pomocny w walce z nadciśnieniem tętniczym krwi.

Ekstrakt z kłącza imbiru był badany także pod kątem łagodzenia objawów u pacjentów z zapaleniem kości i stawów. Pacjenci, którzy otrzymywali ekstrakt z kłącza imbiru zauważyli zmniejszenie dolegliwości bólowych.

Imbir w produktach aptecznych

Najprostszym sposobem na wprowadzenie imbiru do diety jest sięgnięcie po świeży korzeń, który kupimy w sklepie spożywczym. Jeżeli jesteśmy przeziębieni, z korzenia imbiru można przygotować napar lub dodawać jego plasterki do herbaty. Takie napoje można dodatkowo wzmocnić dodatkiem cytryny, miodu pszczelego, kurkumy. Sprawdzą się przy stanach zapalnych gardła i nawracających infekcjach górnych dróg oddechowych. Imbir można jeść również na surowo, dodając go np. do soków i koktajli warzywno-owocowych.

A w jakiej formie imbir jest dostępny w aptekach? Znajdziemy go w preparatach łagodzących nudności - te związane z ciążą (Pregna Vomi, Imbifem, Prevomit) oraz chorobą lokomocyjną (Aviomarin Natural, Proloko, Spoko LOKO). Jest również częstym składnikiem preparatów wspierających dobrą kondycję stawów (Orton Flex, Olimp Arthroblock forte, Olimp Flexagen Forte, Artresan Optima, FlexiStav Xtra, Staflexis), a nawet preparatów do użytku zewnętrznego na ból mięśni i stawów (Reumo Terapia krem z imbirem). Apteki oferują ponadto syropy i herbatki imbirowe (np. Herbapol Syrop imbirowy, Herbatka malinowo-imbirowa, Herbata ziołowa Imbir, pigwa, truskawka).

Imbir pośrednio wpływa na przyspieszenie metabolizmu, dlatego nie dziwi jego obecność w preparatach odchudzających (Therm Line Pro, Therm Line Forte, 2Be Slim).

Stosowanie imbiru – czy są jakieś przeciwwskazania?

Choć imbir jest stosunkowo bezpieczną rośliną, nie każdy powinien ją stosować. Osoby uczulone powinny bezwzględnie unikać imbiru. Kobiety ciężarne stosowanie preparatów z imbirem lub świeżego imbiru powinny skonsultować z lekarzem. Podobnie powinni postąpić pacjenci cierpiący na schorzenia pęcherzyka żółciowego.

Wspomniane wcześniej działanie zapobiegające agregacji płytek krwi może wywołać negatywne skutki i osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe. Spożywanie imbiru lub przyjmowanie preparatów z wyciągiem z tej rośliny nasila działanie ww. leków, wydłużając czas krwawienia.

1. FoodData Central, Raw ginger root,, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169231/nutrients


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów