Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty - właściwości, o których warto wiedzieć

Redakcja KtoMaLek.pl 2019-10-15 12:40
topinambur bulwa

Bulwy topinamburu już od wieków służyły ludziom jako pokarm. Później odkryto szereg właściwości leczniczych tej rośliny. Dziś topinambur znów staje się popularny. A jakie korzyści dla naszego zdrowia może przynieść jego obecność w diecie?

Poznaj topinambur bliżej


Topinambur (łac. Helianthus tuberosus L.) nazywany również ziemniakiem kanadyjskim albo słonecznikiem bulwiastym, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, którą do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Należy do rodziny astrowatych i jest spokrewniony z dobrze nam znanym słonecznikiem zwyczajnym. Raz posadzony w ziemi może odrastać nawet przez 20 lat, ponieważ wyjątkowo dobrze znosi niesprzyjające warunki pogodowe np. bardzo niską temperaturę. Część jadalną rośliny stanowi jego bulwa, która zawiera dużą ilość składników odżywczych m.in. inulinę, aminokwasy, białka, witaminę C i witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy w tym żelazo, potas, wapń, selen. 

topinambur

 

Właściwości i zastosowanie topinamburu


Słonecznik bulwiasty wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii oraz chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Obecna w jego bulwach inulina tylko w niewielkim stopniu wchłania się w jelicie cienkim, a wypełniając przewód pokarmowy daje uczucie sytości, zmniejsza łaknienie i reguluje wypróżnianie. Dlatego topinambur polecany jest osobom, które chcą zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów. Inulina stanowi także pożywkę dla bytujących w przewodzie pokarmowym bifidobakterii, które są odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej. Ponadto składnik ten pomaga obniżyć poziom LDL- i VLDL-cholesterolu, odpowiedzialnych za powstawanie miażdżycy i innych chorób układu krążenia, a także reguluje ciśnienie krwi. Spożywanie topinamburu wzmacnia układ odpornościowy oraz chroni przed infekcjami dróg moczowych. Polecany jest w przypadku wyniszczenia organizmu oraz okresie rekonwalescencji po chorobach. Roślina polecana jest również chorym na cukrzycę typu 2., ponieważ zmniejsza wzrost poziomu cukru we krwi po spożytym posiłku. Poza korzystnym wpływem na nasze zdrowie warto wprowadzić go do codziennej diety ze względu na smak oraz wartości odżywcze, których  jest doskonałym źródłem. 

 

Jak przyrządzić słonecznik bulwiasty?

Topinambur jest doskonałym składnikiem kulinarnym. Z wyglądu przypomina nieco dobrze wszystkim znanego ziemniaka, jednak lista składników odżywczych zawarta w jego bulwach jest dłuższa, co warto wykorzystać. Można spożywać go zarówno na surowo jak i również po odpowiedniej obróbce termicznej. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie topinamburu w codziennych daniach, a oto kilka z nich:

Zamiennik ziemniaka

Ugotowane bulwy słonecznika mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki, jako dodatek do dania głównego. Pamiętaj, że topinambur gotuje się dwa razy krócej niż ziemniaki.
Możesz także przyrządzić z niego domowe frytki - nie musisz obierać skórki, wystarczy, że dobrze oczyścisz bulwy, pokroisz w słupki i usmażysz na dobrze rozgrzanym głębokim oleju.

Krem

Do bulionu z warzyw dodaj ugotowany słonecznik, dopraw i zmiksuj wszystko blenderem na gładki krem.

Dodatek do sałatek i surówek

Topinambur można również spożywać na surowo - najlepiej zdjąć wtedy skórkę. Do cienkich plasterków słonecznika dodajemy ulubione dodatki i otrzymujemy pyszne i zdrowe sałatki.

Topinambur w aptece

W aptekach dostępny jest sok z topinamburu (Topinambur) oraz produkty zawierające sproszkowane bulwy (Topinulin Aktiv, Topinulin Diabetes, Topinulin, Koncentrat napoju probiotycznego JOY DAY topinambur).


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów