Witamina B2 (ryboflawina) – rola w organizmie, źródła w diecie, skutki nadmiaru i niedoboru
Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodych organizmów, poprawia funkcjonowanie narządu wzroku, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jaką jeszcze rolę pełni witamina B2 w organizmie? Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru tej witaminy w organizmie? Jakie są jej źródła w diecie?
Witamina B2 – rola w organizmie
Ryboflawina jest absorbowana z górnego odcinka jelita cienkiego na drodze transportu aktywnego. Poprzez krew przemieszcza się do tkanek. Zapotrzebowanie dorosłych osób na ryboflawinę wynosi około 1,4-1,7 mg na dobę. Jej zwiększone zapotrzebowanie występuje w okresach: intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji, chorób przewlekłych, nowotworów oraz podczas dużego wysiłku fizycznego i długotrwałego stresu. Witamina B2 pełni w organizmie następujące funkcje:
- działa antyoksydacyjnie – prowadzi do niszczenia reaktywnych form tlenu;
- przeciwdziała starzeniu się;
- pomaga złagodzić toksyczne działania niektórych leków;
- uczestniczy w procesie produkcji przekaźników nerwowych w mózgu;
- wchodzi w skład wielu enzymów;
- pomaga w zachowaniu ostrości widzenia;
- bierze czynny udział w produkcji hemoglobiny;
- przyczynia się do regulowania ciśnienia krwi.
Ryboflawina, jako substancja rozpuszczalna w wodzie, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Katalizuje przemiany aminokwasów w inne aminokwasy, węglowodany lub tłuszcze, co wpływa na zdolność magazynowania energii w organizmie człowieka.
Witaminy B2 zalecana jest w leczeniu zajadów. Preparaty z ryboflawiną dostępne są zarówno w postaci tabletek jak i maści. Zawarta w nich witamina B2 działa wspomagająco w zakażeniach i stanach zapalnych skóry. Na aptecznych półkach dostępne są między innymi preparaty takie jak: ZAJADEX, ACTISOFTIN, MAŚĆ B2.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Witamina B2 – źródła w diecie
Źródłami witaminy B2 są produkty pochodzenia roślinnego (m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa) oraz zwierzęcego (mleko i przetwory mleczne, mięso i jego przetwory, jaja).
Tabela 1. Zawartość witaminy B2 w wybranych produktach spożywczych
TABELA
Gotowanie mięsa powoduje 20% strat tej witaminy, smażenie i pieczenie - 10%, gotowanie warzyw - 3%, duszenie potraw - 20%. Do strat witaminy B2 przyczynia się również wpływ promieni ultrafioletowych i środowisko alkaliczne.
Witamina B2 – skutki nadmiaru
Nadmiar ryboflawiny jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej lub przekształconej przez enzymy mikrosomalne wątroby. Ponadto, zdolność wchłaniania tej witaminy z przewodu pokarmowego jest u człowieka ograniczona, więc niemalże nie ma możliwości spożycia jej w zbyt dużej ilości. Jeśli natomiast dojdzie do jej przedawkowania podczas suplementacji, to wtedy widoczna będzie zmiana zabarwienia moczu na ciemno żółty. Nadmiar ryboflawiny może też wywołać objawy ze strony układu pokarmowego takie jak nudności i wymioty.
Witamina B2 – skutki niedoboru
Niedobór witaminy B2 jest spowodowany jej niedostateczną podażą w diecie, upośledzonym wchłanianiem czy też mniejszym wykorzystaniem. Niedobory ryboflawiny mogą pojawić się u noworodków poddanych fototerapii z powodu hiperbilirubinemii. Pod działaniem światła rozpada się zarówno bilirubina, jak i ryboflawina. Znaczne niedobory stają się przyczyną zajadów w kącikach ust, może wystąpić świąd i łuszczenie się skóry wokół nosa, warg czy uszu. Ponadto, mogą wystąpić pęknięcia, owrzodzenia oraz zapalenia skóry i języka. Niedobory tej witaminy mogą powodować zawroty głowy, bezsenność ospałość, pieczenie w okolicach stóp, pogorszenie widzenia, światłowstręt, pieczenie i uczucie piasku pod powiekami. Niedobór ryboflawiny może być także przyczyną niedokrwistości normocytarnej. U kobiet przy niedoborze witaminy B2 dochodzi często do infekcji pochwy.
Bibliografia:
- Gryszczyńska A. (2009). Witaminy z grupy B - naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. Postępy Fitoterapii 4, s. 233-235.
- Gawęcki J. (2012). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, s. 281-284.
- Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. PZWL, s. 129-130.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.