Miedź - rola w organizmie. Czym grożą niedobory miedzi?

Choć miedź nie należy do popularnych pierwiastków, to trzeba podkreślić jej niemałe znaczenie dla prawidłowej pracy wielu układów naszego organizmu. Dlaczego miedź jest ważna dla naszego zdrowia? W jakich produktach jej szukać? Czym grożą jej niedobory, a czym nadmiar?

miedz

Miedź - właściwości

Miedź (łac. Cuprum) jest bardzo ważnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementem, czyli składnikiem mineralnym, którego zawartość w organizmie człowieka jest mniejsza niż 0,01%, a dzienne zapotrzebowanie na niego, nie przekracza 100 mg. Występuje przede wszystkim w układzie kostnym i mięśniach, ale w mniejszych ilościach także w wątrobie, mózgu i krwi. Jest wbudowana w centra aktywne wielu enzymów i stanowi kofaktor licznych reakcji enzymatycznych. Uczestniczy w tworzeniu i prawidłowym funkcjonowaniu krwinek czerwonych, układu krążenia czy metabolizmie tłuszczy i węglowodanów. Wpływa na stan układu kostnego - wzmacnia kości i chroni przed osteoporozą. Jest również współodpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu - poprawia pamięć, koncentrację i zdolność myślenia. Posiada silne właściwości przeciwutleniające, chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Miedź jest również niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu spermatogenezy, co ma niebagatelne znaczenie dla płodności u mężczyzn. Ponadto bierze udział w syntezie ważnych dla naszej skóry białek - kolagenu i elastyny, przyczyniając się do utrzymania jej w dobrej kondycji i opóźniając starzenie.

Źródła miedzi w diecie

Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak nie potrafi on jej samodzielnie zsyntezować. Dlatego tak ważne jest, aby zagwarantować mu odpowiednią podaż tego pierwiastka wraz z codziennymi posiłkami. Wśród  produktów spożywczych zawierających duże ilości miedzi znajdują się zarówno te pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego m. in.: kakao, nasiona słonecznika, ziarna sezamu, pestki dyni, migdały, orzechy, wątróbka wieprzowa, ciemne pieczywo, kasze, płatki owsiane, otręby pszenne biała fasola, soja, natka pietruszki, zielony groszek, ryby (śledź, sardynki, makrela), skorupiaki.

Z tych produktów miedź wchłania się na poziomie około 35–50%, lecz w przypadku występowania jej niedoborów w organizmie jej przyswajanie się zwiększa. Niektóre produkty spożywcze i składniki żywności, takie jak błonnik pokarmowy, fityniany, siarczany, żelazo, cynk, wapń i fosfor negatywnie wpływają na jej wchłanianie.

Konsekwencje zdrowotne niedoboru i nadmiaru miedzi

Niedobór miedzi może doprowadzić do anemii, zaburzeń funkcji układu nerwowego, zmian depigmentacyjnych skóry, osłabienia mięśni i zaburzeń ciśnienia krwi. Jednak jej nadmiar w organizmie również nie jest pożądany, mi. in. dlatego, że indukuje ona produkcję wolnych rodników tlenowych, co niesie ze sobą ryzyko toksycznego uszkodzenia komórek - podwyższone stężenie miedzi stwierdza się u chorych na Alzheimera, chorobę Huntingtona oraz w chorobach nowotworowych, a także może niekorzystnie wpływać na płodność u mężczyzn. Do tego nadmiar miedzi w organizmie może przyczyniać się do pojawienia się niedoborów cynku. Jak widzimy, zarówno niedobór, jak i nadmiar miedzi są niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Objawy niedoboru miedzi

Wśród objawów niedoboru miedzi obserwuje się spadek koncentracji, obniżenie nastroju, obniżoną odporność, osłabienie kości i zwiększoną podatność na złamania oraz anemię.

Objawy nadmiaru miedzi

Z kolei dolegliwości takie jak nudności i wymioty, biegunka, ból brzucha, zawroty głowy oraz metaliczny posmak w ustach mogą świadczyć o zbyt wysokim stężeniu miedzi w organizmie.

Czy jesteśmy narażeni na niedobory miedzi?

Podstawowym źródłem miedzi dla naszego organizmu jest dieta. Jeśli jest prawidłowo skomponowana, zdrowa i urozmaicona to umożliwia pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. W przypadku konieczności uzupełnienia niedoborów można zmodyfikować swoją dietę, a jeśli to nie przyniesie oczekiwanych rezultatów można sięgnąć po gotowe suplementy diety dostępne w aptekach (SOLGAR Miedź, Albion Chelat Miedzi) - jednak zawsze przed rozpoczęciem takiej suplementacji skonsultuj się z lekarzem, aby mieć pewność, że jest ona konieczna.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów