Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Odżywianie i Diety

Stewia - zdrowsza alternatywa dla cukru

Czy stewia to zdrowsza alternatywa cukru?

Nie jest tajemnicą, że nadmierne spożywanie węglowodanów prostych jest jedną z głównych przyczyn epidemii otyłości na całym świecie. Jedynym wyjściem z tego impasu jest ograniczenie spożycia cukrów, jednak dla wielu osób jest to ogromne wyzwanie. Z tego powodu szukamy zdrowszych zamienników cukru, które pozwolą cieszyć się słodkim smakiem bez wyrzeczeń. Stewia jest stawiana jako przykład idealnego zamiennika dla białego cukru. Czy słusznie?

Jak obliczyć swoje BMI?

Jak obliczyć swoje BMI?

Choroby cywilizacyjne są plagą dzisiejszych czasów. Wynikają z coraz większego spożycia żywności wysoko przetworzonej oraz zbyt małej dawki aktywności fizycznej. Na ich czele znajduje się otyłość, która jest jedną z głównych przyczyn rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Dlatego kontrola wagi jest niezwykle istotna dla zachowania zdrowia. Jednym ze sposobów pozwalających sprawdzić, czy nasza waga mieści się w granicach normy, jest wskaźnik BMI. W jaki sposób można go wyliczyć i czy warto się nim kierować?

Ksylitol - zdrowszy zamiennik cukru

Ksylitol - zdrowszy zamiennik cukru

Lekarze nie mają wątpliwości, że nadmierne spożywanie węglowodanów jest jedną z przyczyn epidemii otyłości. Wynika to zarówno z wysokiego spożycia produktów, w których cukier występuje naturalnie, jak i tych zawierających tzw. cukry dodane. Należy zatem dołożyć wszelkich starań, by ograniczyć dzienne spożycie węglowodanów. Rosnąca świadomość pacjentów przyczynia się do poszukiwania zdrowszych zamienników cukru. Jednym z nich jest popularny ksylitol. Skąd się właściwie wziął w naszych kuchniach i czy rzeczywiście jest zdrowszy od cukru?

celiakia objawy

Celiakia i nietolerancja glutenu. Jakie są objawy, jak dbać o dietę?

Celiakia, znana inaczej jako choroba trzewna, jest schorzeniem o podłożu genetycznym. Wykrywa się ją w różnym wieku, a czynnikiem wyzwalającym objawy jest gluten, zawarty w najpopularniejszych zbożach, takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Nietolerancja glutenu wywołuje zanik kosmków jelitowych, co skutkuje powstawaniem nieprzyjemnych i zagrażających zdrowiu objawów. Jak zdiagnozować celiakię i kiedy zadbać o odpowiednią dietę? Mamy dla Was garść porad!