Rzeżucha – właściwości odżywcze, właściwości. Jak sadzić rzeżuchę?

Redakcja KtoMaLek.pl 2022-08-02 14:01
Świeżo wyrośnięta rzeżucha na białym tle.

Często rzeżucha ogrodowa kojarzy się głównie z Świętami Wielkanocnymi, jednak warto sięgać po nią nie tylko od święta. Jest cennym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Jakie dokładnie składniki odżywcze zawiera rzeżucha? Jak należy uprawiać rzeżuchę? Jakie zastosowanie ma ta roślina? Sprawdźmy!

Rzeżucha – co to za roślina?

Inna nazwa rzeżuchy ogrodowej to pieprzyca siewna – roślina należąca do rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się pikantnym i ostrym smakiem i zapachem. Jest doskonałym dodatkiem do różnych dań. Jej prozdrowotne właściwości wykorzystywano już w Starożytności. Twierdzono, że pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak rwa kulszowa, przeziębienie, choroby wątroby, żył, choroby układu moczowego. Rzeżuchę w dawnej medycynie ludowej stosowano także jako lekarstwo na pasożyty jelit, jako środek dezynfekujący jamę ustną oraz jako lekarstwo na owrzodzenie skóry.

Rzeżucha – składniki odżywcze

Listki rzeżuchy ogrodowej są skarbnicą witamin (A, C, E, K, B2, B6, kwas foliowy) oraz składników mineralnych (potas, żelazo, wapń, siarka, miedź, jod, mangan). Roślina ta jest niskokaloryczna, ponieważ 100 gramów rzeżuchy dostarcza jedynie 32 kcal. Gdy konieczne jest wprowadzenie suplementacji, to warto sięgnąć po sprawdzone preparaty: Kwas foliowy VITA, Avetpure witamina C, Life witamina B12, Vitagal witamina E

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Rzeżucha – właściwości zdrowotne

Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, a zawarty w niej chrom wspomaga pracę trzustki. Dzięki zawartości wapnia i manganu idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z osteoporozą. Warto sięgać po rzeżuchę także przy anemii, chorobie wieńcowej, reumatyzmie, problemach z krążeniem oraz przy przebarwieniach skórnych. Co więcej, dzięki zawartości łatwo przyswajalnego jodu, zalecana jest osobom z niedoczynnością tarczycy. Stosuje się ją także na poprawę apetytu i wspomożenie trawienie. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Jest też rośliną silnie moczopędną. 

Rzeżucha – zastosowanie

Zastosowanie w kuchni

Roślina ta charakteryzuje się wyrazistym smakiem i doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw. Nadaje się nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju surówek, sałatek, masła oraz zup. 

Z nasion rzeżuchy otrzymuje się także olej, który zawiera:

  • 15% nasyconych kwasów tłuszczowych; 
  • 38% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • 46% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzięki dwukrotnie wyższej zawartości kwasów omega-3 względem kwasów omega-6, olej z nasion rzeżuchy wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zimnotłoczony olej charakteryzuje się lekko musztardowym zapachem. 

Zastosowanie w kosmetyce

Rzeżucha jest doskonałym kosmetykiem poprawiającym wygląd skóry i paznokci, pomaga na różnego rodzaju wysypki i egzemę. Poprzez zawartą siarkę, pobudza cebulki włosa do wzrostu. Świeżym sokiem z rzeżuchy można przecierać twarz, by rozjaśnić plamy i przebarwienia.

Jak siać rzeżuchę i ile rośnie – domowa uprawa

  1. Nasiona rzeżuchy przesypać do słoika i zalać obficie wodą, tak aby nasiona zaczęły się kleić.
  2. Następnie masę z nasionami rozsmarować na wilgotnej warstwie ligniny, umieszczonej na talerzu lub tacy. 
  3. Pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze 18-21°C. Nasiona można przykryć lnianą ściereczką lub gazą. Zraszać kilka razy dziennie tak aby lignina nie wyschła. 
  4. Kiełki można zbierać już po 2 dniach. Po 6-8 dniach rzeżucha osiąga wysokość ok. 4 centymetrów. 

Rzeżuchę należy jeść na bieżąco, jeśli za bardzo wyrośnie, stanie się gorzka i straci swoje wartości odżywcze.

Surówka z rzeżuchy i rzodkiewek

Składniki:

  • 5-6 rzodkiewek;
  • 2 garści rzeżuchy;
  • 2 łyżki koperku;
  • 2 łyżki szczypiorku;
  • 1 łyżka serka homogenizowanego naturalnego;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • łyżka soku z cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. 
  2. Rzeżuchę posiekać, wymieszać z koperkiem, szczypiorkiem i rzodkiewkami.
  3. Przygotować sos z serka homogenizowanego, jogurtu naturalnego i soku z cytryny. Całość wymieszać.

Bibliografia:

  1. Szczepańska A. Rzeżucha - witaminy nie tylko od święta. Kwartalnik Zdrowie Pacjenta. Nr 43, s. 16-17. 
  2. Rehman N., Khan A., Alkharfy KM, GilaniAH. (2012). Pharmacological Basis for the Medicinal Use of Lepidium sativum in Airways Disorders. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów