Ekologiczna żywność – dlaczego Polacy sięgają po nią coraz częściej?
Artykuł sponsorowany
Dekadę temu w sklepach zaczęły pojawiać się produkty z ekologiczną żywnością. Można powiedzieć, że były to bardzo nieśmiałe początki. Dziś bowiem sytuacja wygląda zupełnie inaczej.
Zalety zdrowej żywności
To, w jaki sposób się odżywiamy, ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy. Na szczęście w ostatnich latach świadomość Polaków w kontekście zdrowego odżywiania się znacznie się poprawiła. Dziś częściej zwracamy uwagę na etykiety sklepowych produktów. I bardzo dobrze. W końcu nieodpowiednie odżywanie się rodzi ryzyko otyłości, a także cukrzycy, chorób serca i innych, przewlekłych schorzeń.
Dziś zdrowa żywność ma nam do zaoferowania naprawdę wiele. To nie te czasy, gdy skupiała się ona jedynie na podstawowych owocach czy warzywach. Dziś bez żadnego problemu przygotujemy wiele smacznych posiłków bazując jedynie na eko produktach.
Ekologiczne jedzenie jest bogate w witaminy i minerały. Co więcej, nasyca nas ono bardziej od przetworzonej żywności, a do tego jest pełne smaku. Ponadto produkty śniadaniowe czy drobne przekąski zawierają dużo błonnika oraz węglowodanów złożonych, co sprawia, jesteśmy syci na dłużej i nie czujemy potrzeby podjadania. Dzięki temu dieta oparta na zdrowej żywności potrafi być naprawdę skuteczna.
Warto również wspomnieć o tym, że naturalne produkty w swoim składzie posiadają wiele antyoksydantów. Są to związki organiczne, które wspomagają ochronę komórek przed zniszczeniem poprzez unieszkodliwianie wolnych rodników.
Szeroka oferta produktów
Niektórzy obawiają się tego, że jedzenie ekologiczne z czasem będzie nudne, ponieważ wiele produktów będzie się nieustannie powtarzać. Takie opinie wynikają najczęściej z braku wiedzy odnośnie do zdrowej żywności. Kiedyś faktycznie oferta była dość uboga, przez co eko produkty były tylko dodatkiem do „zwyczajnego” jedzenia. Sytuacja zmieniła się jednak dobrych kilka lat temu, a dziś oferta jest już naprawdę szeroka.
Szczególnie w sieci znaleźć możemy wiele produktów z różnych kategorii, które zaliczają się do zdrowej żywności. W internecie z łatwością kupimy choćby napoje roślinne, będące znakomitym rozwiązaniem dla wegan. Naprawdę, w dzisiejszych czasach argument o „ubogiej ofercie” produktów ekologicznych można włożyć między bajki.
Ekologiczne produkty a ochrona środowiska
Dziś wiele mówi się o potrzebie ochrony środowiska. Kupowanie zdrowej żywności jest nie tylko wyborem mądrym z perspektywy troski o własne zdrowie, ale również świadczy o klimatycznej świadomości.
Rolnicy produkujący zdrową żywność muszą dokładać wszelkich starań, aby bez pomocy różnorakich wspomagaczy dostarczyć wysokiej jakości produkt. Do tego ich praca nie zatruwa gleby, wody czy powietrza. Im więcej konsumentów zdrowej żywności, tym większy rozwój tego segmentu rynku. A więc i lepsze perspektywy dla naszego środowiska.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.