Fast foody – czy rzeczywiście są szkodliwe dla naszego zdrowia? Czym grozi regularne jedzenie fast foodów?

Pośpiech w dzisiejszych czasach często zmusza nas do sięgania po jedzenie typu fast food. Dzięki łatwej dostępności jesteśmy w stanie zaspokoić głód w mgnieniu oka, lecz czy taki sposób żywienia jest dla nas dobry? Coraz częściej młodzi ludzie zastępują częściowo lub nawet całkowicie zwyczajowe jedzenie na rzecz żywności typu fast food. Czy fast foody są szkodliwe dla naszego zdrowia? Czym grozi regularne jedzenie fast foodów?

Artykuł rekomendowany przez:
Kucharz przygotowuje popularny fast food - hamburgery.

Czym są fast foody?

Jedzenie typu fast food charakteryzuje się szybkością serwowania oraz stosunkowo niską ceną. Takie pożywienie można znaleźć praktycznie na każdym kroku. Do takich produktów zaliczyć można: frytki, pizzę, zapiekanki, hot dogi, kebaby czy burgery. Produkty te w dużej mierze są wysoko przetworzone, a co za tym idzie, ubogie w składniki mineralne oraz witaminy. Wiele ludzi chętnie kupuje żywność typu fast food ze względów nie tylko ekonomicznych, lecz również pod kątem atrakcyjności smakowej. Cechą charakterystyczną fast foodów jest wysoka wartość energetyczna w niewielkiej objętości, a także duża zawartość tłuszczów nasyconych, cukru i soli, co czyni te produkty ciężkostrawnymi.

Fast food – czy są szkodliwe?

Poprzez charakterystyczną dla żywności typu fast food wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli możemy te produkty uznać za względnie szkodliwe dla zdrowia człowieka. Światowa Organizacja Zdrowia podaje maksymalne dzienne spożycia soli na poziomie 5 g. Spożywając żywność wysokoprzetworzoną możemy w krótkim czasie dostarczyć nawet 10 raz więcej – skutkiem czego jest ryzyko:

Kaloryczność fast foodów sprzyja rozwojowi coraz częściej diagnozowanej w społeczeństwie otyłości. Jest to choroba przewlekła, której leczenie jest długotrwałym procesem. Aby uniknąć nadmiaru kalorii spożywanych wraz z żywnością wysoko przetworzoną należy:

  • wybierać dodatki w postaci surowych warzyw;
  • pieczywo pszenne (z białej mąki) zastąpić pełnoziarnistym;
  • planować posiłki i przygotowywać je samodzielnie w domu, z produktów świeżych i jak najmniej przetworzonych.

Czym grozi regularne jedzenie fast foodów?

Regularne spożywanie wysoko przetworzonej żywności typu fast food z wysoką skutecznością powoduje rozwój nadwagi, a w jej konsekwencji otyłości. Wysoka zawartość soli sprzyja chorobom układu sercowo - naczyniowego takich jak nadciśnienie czy udar mózgu. Fast foody zawierają także niewiele błonnika pokarmowego - jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie układu pokarmowego, regularnych wypróżnień oraz rozwoju pożytecznej mikroflory jelit. Błonnik pokarmowy dostępny jest również w aptekach w postaci suplementów diety. Są to między innymi: SOLGAR Błonnik Multiple Fibre Formula, Błonnik owsiany, Humavit Multi-Błonnik, Błonnik jabłkowy. Należy pamiętać, że zjedzenie zapiekanki, frytek czy burgera raz na jakiś czas nie jest zakazane w sytuacji prowadzenia zdrowej diety. Warto, aby żywność typu fast food nie była podstawą naszej diety, a jedynie dodatkiem. Organizm powinien bez większych konsekwencji poradzić sobie ze strawieniem nadmiernej ilości tłuszczu czy soli.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Fast foody – zdrowsza wersja

Naturalnym jest, że żywność rekreacyjna w tym typu fast food w społeczeństwie jest spożywana dość chętnie. Pewne produkty można wykonać lub kupić w zdrowszej wersji. Do takich przykładów można zaliczyć:

  • frytki przygotowane w piekarniku, z niewielkim dodatkiem tłuszczu;
  • sosy o niskiej kaloryczności np. ketchup zamiast majonezu;
  • tosty przygotowane z chleba pełnoziarnistego zamiast pszennego;
  • burgery z dużą ilością warzyw oraz dobrej jakości mięsem;
  • pizzę, której spód wykonany zostanie z mąki z wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • ograniczenie używania soli na rzecz przypraw ziołowych.

Regularne spożywanie żywności fast food sprzyja rozwojowi wielu chorób nazywanych mianem cywilizacyjnych. Pamiętajmy, że jeśli już musimy wybierajmy zdrowszą alternatywę fast foodów. Świadome sięganie po żywność wysokoprzetworzoną powinno być zbalansowane produktami zdrowymi o jak najmniejszym stopniu przetworzenia np. spożywanie surowych warzyw. Sporadyczne sięgnięcie po fast foody nie powinny negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia, lecz już regularne jego spożycie niesie za sobą wiele negatywnych konsekwencji.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów