Burak czerwony – właściwości lecznicze i odżywcze
Buraki i ich dobroczynne działanie znane jest już od wieków. Prócz walorów smakowych, buraki odznaczają się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych i innych ważnych dla zdrowia składników. Jakie są znane właściwości lecznicze i odżywcze buraka czerwonego? Jak wykorzystać jego walory w kuchni?
Burak czerwony – charakterystyka
Burak stołowy inaczej zwany burakiem ćwikłowym (ćwikłą) jest dwuletnią rośliną warzywną o jadalnym, dużym, intensywnie czerwonym korzeniu spichrzowym oraz czerwonawych liściach. Warzywo to nie lubi nadmiernego zakwaszenia, dlatego też gleba przeznaczona pod jego uprawę powinna mieć pH w granicach 6,7 – 7. Burak wymaga słonecznych miejsc i nie należy go uprawiać w zbyt dużym zagęszczeniu. Młode rośliny są wrażliwe na ujemne temperatury. Dobrym sąsiedztwem do uprawy buraka jest cebula, fasola szparagowa, kalarepa, koper, ogórki, rzodkiewka, sałata i seler.
Burak czerwony – właściwości odżywcze
Burak czerwony należy do warzyw niskokalorycznych ponieważ w 100 g znajduje się zaledwie 43 kcal. W stanie dojrzałym, większość sacharydów występuje w postaci cukrów prostych dlatego należy do dość słodkich warzyw. Oceniając wartości odżywcze buraków, należy zwrócić uwagę na zawarte w nich składniki mineralne takie jak związki wapnia, potasu, magnezu i sodu. Buraki ponadto zawierają żelazo, miedź, karoteny, witaminy z grupy B oraz niewielką ilość witaminy C. Większą ilość kwasu askorbinowego znajdziemy w fermentowanym soku z buraków, ponieważ powstaje on dodatkowo podczas tego procesu. Betaina zawarta w tym warzywie ułatwia przyswajanie białek z pożywienia i poprawia funkcje wątroby. W surowych burakach ćwikłowych występuje znaczna ilość folianów, które wspomagają pracę układu krwionośnego i nerwowego.
Burak czerwony – właściwości lecznicze
Burak czerwony wykazuje szereg właściwości leczniczych. Do najważniejszych z nich zalicza się:
- wzmacnianie układu krwionośnego – buraki są niezbędnym składnikiem diety zapobiegającym anemii. Dzięki obecności przeciwutleniaczy zwiększa się przyswajanie tlenu przez komórki. Buraki usuwają z krwioobiegu homocysteinę, której wysoki poziom może wywołać choroby serca. Poza tym, warzywo to zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, przyczynia się do normalizacji cholesterolu oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- walkę z wirusami – buraki wzmacniają odporność naszych organizmów. Wykazują działanie wykrztuśne więc są doskonałym sposobem na walkę z uporczywym kaszlem;
- pomoc przy bezsenności – zawarty w burakach kwas foliowy ma działanie uspokajające, dzięki czemu ułatwia zasypianie. Warzywo to jest źródłem litu oraz magnezu, które wpływają na poprawę samopoczucia, koncentracje oraz pamięć;
- działanie antynowotworowe – betaina zawarta w burakach jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając DNA mogą powodować powstawanie nowotworów.
Kwas buraczany jest niezwykle cennym napojem. Wypijanie jednej filiżanki dziennie kiszonego barszczu z buraka poprawia samopoczucie, łaknienie, ułatwia trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Ponadto, buraki są dobrym źródłem błonnika i działają lekko przeczyszczająco.
Burak czerwony – zastosowanie w kuchni
Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, więc korzystniej spożywać buraki na surowo. Można wykorzystać je jako składnik zup, ponieważ składniki mineralne przechodzą do wywaru. Suszone buraki ćwikłowe mogą być spożywane bezpośrednio w postaci zdrowych chipsów, które zastępują tradycyjne przekąski zawierające dużo tłuszczu. Wykorzystuje się je również jako składnik do żywności typu instant (np. zupy) lub mieszanek przyprawowych. Betaina używana jest jako naturalny barwnik do wzmacniania czerwonego koloru różnych produktów takich jak produkty mleczne, lody, dżemy, galaretki, pasty pomidorowe, sosy, napoje, słodycze i desery. Świetnym rozwiązaniem jest kiszenie buraków, ponieważ produkt ten zyskuje dodatkowe właściwości probiotyczne. Spożywanie zakwasu doskonale wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witaminy B6, B12 oraz witaminy C.
Sałatka z buraków czerwonych:
Składniki:
- 3 duże buraki ćwikłowe;
- 1 mała cebula;
- 1 jabłko;
- 3 ogórki kiszone;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- cukier, sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową. Piec je ok. 60-90 min., w temperaturze 200 ºC.
- Przestudzone buraki obrać ze skórki.
- Buraki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórki kiszone oraz cebulę posiekać drobno.
- W misce umieścić razem tarte buraki oraz jabłka. Posypać je cukrem, solą oraz pieprzem. Dodać pozostałe składniki. Sałatkę polać oliwą z oliwek.
W aptekach również dostępne są różnego rodzaju gotowe produkty z buraka czerwonego takie jak: syrop z buraka z witaminą C, sok z buraka zakwaszony, sok z buraka proness, sok z buraka IR-PHARMA oraz wiele innych.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.