Acerola - źródło witaminy C

Owoce egzotyczne cieszą się dużą popularnością ze względu na interesujące kształty i kolory, niepowtarzalny smak, a także wysoką wartość odżywczą. Jednym z takich owoców jest acerola, która odznacza się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, dzięki czemu znalazła zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.

Artykuł rekomendowany przez:
Świeże owoce aceroli.

Acerola – egzotyczna wiśnia

Acerola, inaczej malpigia granatolistna (łac. Malpighia glabra L.) lub wiśnia z Barbadosu, to roślina z rodziny malpigiowatych. Spotkać ją można na południowych terenach Ameryki Północnej, w Ameryce Środkowej oraz na północy Ameryki Południowej. Uprawiana jest też w innych krajach tropikalnych, m.in. na Madagaskarze. Acerola może być niskim drzewem lub sporych rozmiarów rozłożystym krzewem, który daje małe, czerwone owoce o soczystym i kwaśnym miąższu, z wyglądu przypominające znane nam czereśnie i wiśnie. Owoce te można spożywać na surowo, a także przygotowywać z nich soki, dżemy, konfitury i koncentraty.

100 gramów aceroli dostarcza zaledwie 32 kalorie, z czego niewielką część stanowią węglowodany, błonnik, białko oraz tłuszcze.

Wartości odżywcze aceroli

Acerola zaskarbiła sobie duże zainteresowanie dzięki wysokiej zawartości witaminy C. 100 g tego owocu może dostarczyć nawet 2500 mg kwasu l-askorbinowego, co czyni acerolę prawdziwą bombą antyoksydacyjną, gdyż witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Przykładowo w tej samej ilości naszej rodzimej czarnej porzeczki znajdziemy dziesięciokrotnie mniejszą zawartość witaminy C. Jeszcze mniejsze ilości witaminy C są zawarte w cytrusach i aronii.

Acerola jest też bogatym źródłem karotenoidów i antocyjanów, które odpowiadają za jej żywy kolor. Barwniki te neutralizuj reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki, dzięki czemu mogą chronić organizm przed rozwojem tzw. schorzeń cywilizacyjnych, w tym miażdżycy, cukrzycy i schorzeń nowotworowych. Dodatkowo antocyjany usprawniają mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiając widzenie. Badania dowodzą, że polifenole obecne w aceroli korzystnie wpływają na profil lipidowy, zmniejszają glikemię poposiłkową, a także łagodzi stany zapalne.
W owocach aceroli obecne są też liczne mikro- i makroelementy (m.in. cynk, fosfor, miedź, potas, selen, wapń, żelazo), witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna), kwasy organiczne, aminokwasy (alanina, prolina, seryna, kwas asparginowy) i polifenole.

Zastosowania aceroli

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C acerola znalazła się w kręgu zainteresowań firm farmaceutycznych. Dostępna jest w formie tabletek lub kapsułek, które dostarczają spore dawki tej witaminy (m.in. Acerola Plus Rutyna hec, Acerola Gripovita, Acerola+, Acerola Forte). Ponadto dostępne są soki oraz syropy z aceroli (Bio Acerola, Acerola 1L, Syrop Acerola), a także herbatki z dodatkiem tych owoców (np. Herbatka fix Odporność z Acerolą).

Ekstrakt z aceroli znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C nadaje się do pielęgnacji cery naczynkowej, wzmacniając delikatne naczynia krwionośne i łagodząc pojawiający się rumień. Z kolei obecne w aceroli antyoksydanty spowalniają procesy starzeniowe i wspierają regenerację skóry (np. RedBlocker koncentrat naprawczy do skóry wrażliwej i naczynkowej, FLOS-LEK NACZYNKA pro Krem przeciwzmarszczkowy, Pharmaceris N Puri-Capiliqmusse Pianka, DZIKA RÓŻA ACEROLA Krem krem d/cery naczynkowej).

Ostrożnie z acerolą

Acerola jest bez wątpienia zdrowym owocem, po który warto sięgać w sytuacji niedoboru witaminy C, ale jej nadmiar może niektórym zaszkodzić. Na acerolę powinny uważać osoby zmagające się z chorobami wątroby i nerek. Nadmierne spożywanie aceroli i obecnej w niej witaminy C może sprzyjać tworzeniu się karmieni w drogach moczowych, jak również podrażniać przewód pokarmowy, co może skutkować niestrawnością i biegunką.

Stosowanie aceroli jest dopuszczalne u dzieci oraz kobiet w ciąży, jednak należy ściśle przestrzegać dawek zalecanych przez producenta danego preparatu.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów