Estragon – właściwości, działanie i zastosowanie lecznicze

Estragon znany jest ze swoich aromatycznych właściwości, dzięki którym często wykorzystywany jest jako przyprawa w kuchni. Czym właściwie jest estragon? Jakie właściwości skrywa ten produkt? Czy posiada inne zastosowanie? Jakie działanie oraz zastosowanie lecznicze wykazuje estragon?

Artykuł rekomendowany przez:
Ziele estragonu w drewnianej misce.

Czym jest estragon?

Estragon (inaczej zwany bylicą draganek lub bylicą estragon) jest wieloletnią byliną dziko występującą na terenie Azji, Europy oraz Ameryki Północnej. Charakteryzuje się częściowo zdrewniałą łodygą, na której zlokalizowane są wąskie, lekko zwisające liście. W okresie kwitnienia roślina wytwarza zielono-żółte koszyczki kwiatowe, które tylko częściowo rozkwitają – większość z nich pozostaje w stanie zamkniętym. Wysokość rośliny szacuje się na okokoło 60 cm.

Estragon – właściwości

Estragon jest skarbnicą takich związków jak:

  • olejki lotne;
  • garbniki;
  • związki goryczkowe;
  • pochodne kumaryny;
  • związki flawonoidowe.

Słodki zapach oraz korzenny smak wyróżniają go na tle innych przypraw dlatego jest on bardzo chętnie wykorzystywany w kuchni oraz ziołolecznictwie. Estragon jest bogaty w witaminy: A, C oraz minerały: wapń, mangan, żelazo, magnez, miedź, potas oraz cynk.
Poprzez zawartość aż tak dużej ilości cennych składników estragon wykazuje działanie: 

  • przeciwbakteryjne, 
  • przeciwbólowe,
  • wspomagające funkcje trawienne, 
  • wspomagające leczenie cukrzycy, a także epilepsji.

Jakie działanie wykazuje estragon?

Mimo, iż estragon posiada znakomite cechy poprawiające smakowitość potraw, wykazuje on także szereg prozdrowotnych właściwości, do których zalicza się:

  • pobudzanie procesów trawiennych;
  • działanie uspokajające;
  • wspomaganie zasypiania;
  • pobudzanie menstruacji;
  • właściwości żółciopędne;
  • działanie przeciwzapalne;
  • właściwości rozkurczowe;
  • wspomaganie w walce z pasożytami układu pokarmowego.

Estragon suszony – wykorzystanie

Suszone liście estragonu wykorzystywane są jako przyprawa stosowana między innymi do:

  • białych mięs;
  • sera twarogowego;
  • farszów;
  • dressingów do sałatek.

Suszone liście estragonu doskonale komponują się z rybami i owocami morza, tworząc nieoczywiste połączenia smakowe. Wykorzystywany jest także do jaj oraz różnego rodzaju marynat. Stanowi nieodzowną część kiszonek, nadając im jędrności, a także przedłużając ich trwałość.

Powyższe zioło jest podstawą w kuchni francuskiej, aczkolwiek coraz chętniej także wykorzystywany przez polskich kuchmistrzów. Pamiętajmy, aby estragon dodawać pod koniec obróbki kulinarnej, gdyż po dłuższym gotowaniu może uwydatnić się gorzki smak.
Estragon w formie suszu dostępny jest zarówno w sklepach jak i aptekach.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Prócz strony kulinarnej, estragon wykorzystywany jest także jako składnik mydeł zapachowych oraz perfum. Osoby korzystające z aromaterapii mogą często napotkać wykorzystanie estragonu podczas takich zabiegów.

Estragon – zastosowanie lecznicze

Estragon poprzez swoje cenne składniki jakie w sobie skrywa, znalazł wykorzystanie również w lecznictwie. Do najpopularniejszych zastosowań zaliczyć można:

  • łagodzenie bólu menstruacyjnego poprzez właściwości rozkurczowe;
  • działanie bakteriobójcze;
  • regulację procesów trawiennych;
  • wspomaganie układu immunologicznego – witamina C;
  • przeciwdziałanie anemii – żelazo;
  • wspomaganie regeneracji koścca – wapń;
  • leczenie bólu migrenowego – eugenol.

Olejek eteryczny z estragonu skutecznie zwalcza bakterie E. coli, a także paciorkowce – przez co działanie bakteriobójcze jest szeroko rozpowszechnione w medycynie. W połączeniu z olejem ze słodkich migdałów stosowany jest do masowania miejsc objętych schorzeniami reumatologicznymi.

Estragon jest szeroko rozpowszechnioną przyprawą często stosowaną w codziennej kuchni. Mimo ciekawego lekko anyżowego smaku pasuje do wielu dań kuchni polskiej. Suszony estragon ma mniej intensywny zapach niż świeży, aczkolwiek osoby nie lubiące dominujących zapachów będą uważały to za korzyść. Aby zachować moc zapachu przyprawę należy mrozić zaraz po zerwaniu. Dzięki szerokiemu zastosowaniu leczniczemu od wieków wykorzystywany był aby złagodzić ból czy działać antybakteryjnie.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów