Kasza manna – wartości odżywcze i zdrowotne. Kiedy warto jeść kaszę manną?

Kasza manna jest to jedna z pierwszych kasz jakie dziecko ma okazję spróbować. Dzięki swojej łagodnej dla układu pokarmowej strukturze, może być z powodzeniem podawana dla najmłodszych oraz osób borykających się z problemami żołądkowo-jelitowymi. Jakie zatem kasza manna posiada wartości odżywcze i zdrowotne? Kiedy warto jeść kaszę manną?

Artykuł rekomendowany przez:
Surowa kasza manna w białej miseczce, obok świeże truskawki, maliny i czerwone porzeczki.

Czym jest kasza manna?

Kasze są to całe lub łamane ziarna zbóż, które pozbawione są części niejadalnych przez człowieka. Kasza manna (grysik) otrzymywana jest w wyniku przemiału ziaren pszenicy. Dobra jakościowo kasza manna ma białe zabarwienie z żółtymi odcieniami, nie powinna zawierać cząstek otrębowych i mąki. Etapy produkcji kaszy manny są zbliżone do przemiału na mąkę. Etapem pierwszym jest oczyszczanie ziaren, następnie sortowanie oraz rozdrabnianie. Grysik otrzymuje się podczas przemiału pszenicy na mąkę – podczas odsiewania od grubszych kasz.
Na półkach sklepowych dostępne są dwa rodzaje kaszy manny:

  • tradycyjna,
  • błyskawiczna – podczas procesu technologicznego kasza została poddana wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu późniejszy czas jej przygotowania znacznie się skraca.

Kasza manna – wartości odżywcze i zdrowotne

Wartość odżywcza kaszy manny jest związana z zawartością witamin z grupy B, a także składników mineralnych w tym bardzo cennego dla organizmu jodu. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za prawidłową pracę gruczołu tarczowego, gdzie wchodzi w skład hormonów tarczycy. Odpowiednie zasoby diety w jod przyczyniają się do prawidłowego rozwoju oraz pracy mózgu, a także nerek i serca. Preparaty z jodem dostępne są także na półkach aptecznych: Jodadrop – bioaktywne źródło jodu, koncentratMax Jod, Silor+B+J Krzem z borem i jodem

Dostępność wybranych preparatów w najbliższej aptece sprawdzisz bez wychodzenia z domu na portalu KtoMaLek.pl.

Wartość odżywcza kaszy manny w 100 g produktu:

Białko 9,5 g
Tłuszcze 1,0 g
Węglowodany 72,0 g
Błonnik 9,5 g

Ponadto kasza manna jest bogactwem witamin i składników mineralnych: B1, B2, B6, kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz magnezu. Na kaszę mannę powinny uważać osoby zmagające się z cukrzycą oraz insulinoopornością, gdyż jej indeks glikemiczny wynosi 60 (oznacza to, że cukier po spożyciu kaszy manny gwałtownie rośnie).

Kiedy warto jeść kaszę manną?

Po kaszę mannę mogą sięgać osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego np. cierpiący na przewlekłą biegunkę, z wrzodami oraz w okresie pooperacyjnym. Dzięki temu, że jest lekkostrawna, nie powoduje zalegania treści pokarmowej oraz nie obciąża przewodu pokarmowego. Kaszę mannę podaje się również dzieciom zarówno jako samodzielną potrawę jak również dodatek do zup czy drugich dań. Poprzez swoją dość wysoką wartość energetyczną (ok. 350 kcal/100 g) jest to produkt sycący, więc w małej objętość dostarczamy sporą dawkę energii niezbędnej do życia.

Jak wykorzystać kaszę manną w kuchni?

Z kaszy manny można w kuchni wyczarować wiele wspaniałych dań. Jest ona dostępna praktycznie w każdym sklepie spożywczym, a dość niska cena zachęca do wykorzystania jej w naszej kuchni. Można ją przygotować w wytrawnej wersji np. do przyrządzenia klusek kładzionych lub jako dodatek do pulpecików, aby poprawić ich konsystencję. Kasza manna świetnie sprawdzi się także do przygotowania różnego rodzaju deserów – ciast oraz musów z dodatkiem owoców. Przepis na mus z kaszy manny z bananami jest bardzo prosty, a jego przygotowanie do zaledwie kilka minut:

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka;
  • 4 łyżki kaszy manny;
  • 2 łyżki cukru lub słodzika;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 banany.

Przygotowanie:

Mleko należy zagotować wraz z cukrem, cukrem waniliowym oraz kaszą manną około 10-15 minut (aż kasza będzie miękka). Następnie po przestudzeniu miksujemy ugotowaną kaszą z bananami i przekładamy do pucharków. Pyszny i sycący deser już gotowany!

Jak widać kasza manna ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – zarówno w okresie wczesnodziecięcym jak i później. Pomaga łagodzić stany związane z nieżytem układu pokarmowego oraz może być wykorzystywana po różnego rodzaju operacjach. Jest źródłem wielu cennych składników pokarmowych, a dzięki łatwej dostępności każdy może sobie pozwolić na jej wykorzystanie w codziennej diecie. Warto jednak zwrócić uwagę, że nie dla wszystkich będzie to produkt polecany ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów