Niezwykła żywność tzw. superfood - czy łosoś do niej należy?

Artykuł sponsorowany

Superfood to lista produktów, które wykazują prozdrowotne oddziaływanie na organizm ze względu na wysoką zawartość składników bioaktywnych. Włączenie produktów określanych jako superżywność do codziennej diety będzie wpływać na poprawę ogólnego funkcjonowania, wzrost energii i lepszą regenerację. Czemu tłuste ryby morskie takie jak łosoś zaliczane są do listy superfood?

Artykuł rekomendowany przez:
Świeży filet z łososia na białym talerzu, obok leżą masło, cytryna, oliwa i przyprawy.

Superfood – co to takiego?

Określenie superfood tłumaczone z języka angielskiego to nic innego jak superżywność. Znajomość produktów należących do superfood i włączenie ich do codziennego menu będzie korzystnie wpływać na stan zdrowia. Wynika to z wysokiej kumulacji różnych składników odżywczych, witamin, minerałów i antyoksydantów. Dzięki temu ma miejsce szybkie uzupełnienie niedoborów, redukcja stanów zapalnych, czy poprawa pracy poszczególnych organów. Zaleca się wprowadzenie tych produktów jako wsparcie leczenia farmakologicznego w różnych jednostkach chorobowych. 

Najważniejsze fitochemiczne bioaktywne związki występujące w żywności superfood to substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Przeciwutleniacze redukują reaktywne formy tlenu, odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i powstawania stanów zapalnych, czy chorób nowotworowych. Dzięki temu spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, przyspiesza proces leczenia i rekonwalescencji. 

Superfood to głównie produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają cenne substancje o działaniu antyoksydacyjnym takie jak flawonoidy, polifenole charakterystyczne dla owoców o intensywnej fioletowej lub bordowej barwie jak np. jagody czarne, jagody acai, jagody goji, czy żurawina. Lista superfood obejmuje także produkty o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3. Dlatego do listy superfood należy dodać łososia, siemię lniane, nasiona chia i orzechów brazylijskich, które dodatkowo są ważnym źródłem selenu. Wysoką wartość odżywczą mają też algi oraz spirulina, oraz ku zaskoczeniu wielu osób – cebula i czosnek, dlatego zalicza się je do listy superfood. 

Superfood – lista korzyści

Włączenie produktów o wysokiej wartości odżywczej do codziennej diety będzie korzystnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Regularne spożywanie łososia, który zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy z grupy B będzie wpływał na stan skóry, włosów i paznokci. Wysoka zawartość selenu i jodu usprawni pracę tarczycy, co z kolei będzie miało znaczenie dla tempa przemiany materii. 

Łosoś jako superfood — lista korzyści z regularnego spożycia obejmuje:

  • wsparcie pracy mózgu i układu nerwowego;
  • redukcja stanów zapalnych organizmu;
  • poprawa odporności;
  • zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia;
  • wsparcie pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego;
  • poprawa profilu lipidowego;
  • wsparcie pracy tarczycy;
  • lepsze gojenie ran;
  • zmniejszenie objawów alergii;
  • wsparcie płodności i zdolności prokreacyjnych. 

Superfood – jaka dieta?

Dieta śródziemnomorska to model żywienia, w którym wykorzystuje się wiele produktów należących do żywności określanej mianem superfood. Przede wszystkim jest to sposób odżywiania zasobny w świeże warzywa m.in oliwki, pomidory, papryka, czosnek, cebula i sałaty. Do przygotowania potraw stosuje się duże ilości oliwy z oliwek, która zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Zamiast czerwonego mięsa mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego spożywają duże ilości ryb takich jak łosoś, dorada, sardynki oraz owoce morza. 

W kuchni śródziemnomorskiej ważny jest też sposób obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu, zamiast tego zaleca się gotowanie na parze, krótkie grillowanie i podsmażanie typu stir-fry. 

Warto wspomnieć, że zwykle do posiłku w krajach na południu Europy serwuje się czerwone wino. Spożywane w umiarkowanych ilościach może wykazywać działanie prozdrowotne ze względu na znajdujący się w czerwonym winie resweratrol, który jest bardzo silnym antyoksydantem.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów