Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) - dieta. Jakich produktów unikać przy RZS
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest zaliczane do przewlekłych chorób układu tkanki łącznej o podłożu immunologicznym. RZS charakteryzuje się nieswoistym zapaleniem symetrycznych stawów oraz występowaniem zmian pozastawowych i powikłań układowych, które mogą prowadzić do niepełnosprawności, inwalidztwa i przedwczesnej śmierci. Jak wspomóc leczenie RZS dietą? Jakich produktów unikać przy tym schorzeniu?
Reumatoidalne zapalenie stawów
Etiologia RZS nie jest dotychczas wystarczająco poznana, a w patogenezie tego schorzenia odgrywają rolę czynniki genetyczne i środowiskowe. Szacuje się, że wpływ genów na ryzyko zachorowania na RZS wynosi około 50-60%. Wystąpienie RZS w rodzinie zwiększa ryzyko zachorowania u osób w pierwszym stopniu pokrewieństwa kilkukrotnie (od 2 do 10 razy). Częściej chorują kobiety niż mężczyźni, a przyczyny tego stanu nadal nie są poznane. Czynniki środowiskowe związane z występowaniem RZS to m.in. palenie tytoniu i choroby przyzębia.
Reumatoidalne zapalenie stawów - objawy
Choroba typowo atakuje te same miejsca po obu stronach ciała. Początkowo są to drobne stawy rąk i stóp, a w miarę postępu choroby wiele innych stawów. Charakterystycznymi objawami reumatoidalnego zapalenia stawowów są:
- ból i sztywność poranna;
- obrzęki;
- tkliwość stawów na ucisk;
- ograniczenie ruchomości stawów;
- deformacje stawów.
Podstawowym celem leczenia chorego na RZS jest długotrwała poprawa jakości życia, którą można osiągnąć poprzez kontrolę objawów choroby, zapobieganie zmianom destrukcyjnym oraz przywrócenie sprawności i funkcjonowania w społeczeństwie. Metody stosowane w terapii RZS obejmują edukację pacjenta, leczenie farmakologiczne, rehabilitację, dobór odpowiedniej diety oraz leczenie ortopedyczne.
Reumatoidalne zapalenie stawów - jakich produktów unikać?
Rozwijający się w organizmie stres oksydacyjny może przyczyniać się do stymulacji procesu zapalnego stawów w przebiegu RZS. Osoby borykające się z tym schorzeniem powinny ograniczyć podaż nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans, które wykazują działanie prozapalne, w związku z czym mogą zaostrzać objawy choroby. Produkty spożywcze, których należy unikać, to tłuste gatunki mięs (wieprzowina, baranina, wołowina, tłusty drób) i ich przetworów oraz pełnotłustych produktów mlecznych, takich jak śmietana, mleko, sery żółte, topione i pleśniowe. Pacjenci powinni również ograniczyć spożycie olejów (kukurydzianego, słonecznikowego oraz z pestek z winogron), ponieważ zawierają znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, które spożywane w nadmiarze uczestniczą w produkcji czynników prozapalnych i prozakrzepowych. Z diety osób chorych na RZS powinna być wyeliminowana żywność przetworzona, produkty smażone (chipsy, frytki) oraz produkty fast food.
Jak powinna być skomponowana prawidłowa dieta u pacjenta z RZS?
Bardzo ważna jest różnorodność diety, która zapewni niezbędne składniki odżywcze, które zwalczają stan zapalny w organizmie. Posiłki powinny być przygotowywane w formie możliwie nieobciążającej układu pokarmowego, aby nie powodować zaburzeń trawienia i wchłaniania.
Ważnym składnikiem w diecie osoby zmagającej się z RZS jest kolagen. Białko to jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oraz regeneracji zmienionych chorobowo chrząstek i stawów. Źródłem kolagenu w diecie mogą być potrawy na bazie galaretek owocowych i warzywnych, a także suplementacja chrząstką rekina: chrząstka rekina GAL, chrząstka rekina A-Z MEDICA, chrząstka rekina NOW FOODS. Osoby z RZS powinny sięgać po liczne przyprawy, ponieważ wykazują działanie przeciwzapalne. Zaliczamy do nich m.in. imbir, kurkumę, bazylię, tymianek, mięta, szałwia czy goździki. Korzystne jest także spożywanie cebuli i czosnku ze względu na obecność związków siarki.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Pozostałe zalecenia żywieniowe w RZS:
- należy wybierać produkty pełnoziarniste o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego;
- korzystny jest dodatek do potraw i surówek oleju lnianego, aby zwiększyć podaż kwasów omega-3;
- należy wybierać produkty bogate w wapń i witaminę D;
- w każdym posiłku warto zadbać o porcję warzyw lub owoców będących doskonałym źródłem antyoksydantów i witamin;
- tłuste mięso należy zastąpić chudym drobiem oraz rybami.
Ważną kwestią jest dobór obróbki termicznej pożywienia. Odpowiednimi technikami kulinarnymi dla osób z RZS będzie:
- gotowanie (w wodzie i na parze);
- duszenie (bez wcześniejszego obsmażania);
- pieczenie w piekarniku bez dodatku tłuszczu;
- smażenie sauté (bez panierki i jajka).
Reumatoidalne zapalenie stawów - nawodnienie
Zalecana ilość płynów dla osób borykających się z RZS, jaką należy wypić w ciągu doby, to minimum 2 litry. Należy pamiętać, że woda powinna stanowić największy procent wszystkich płynów wypijanych przez cały dzień. Należy zrezygnować z słodkich napojów smakowych, które są dosładzane cukrem lub słodkimi syropami. Warto unikać także mocnej herbaty i kawy, które można zastąpić lekkimi naparami. Dobrym wyborem będzie też zielona lub czerwona herbata.
Każdy organizm jest inny, dlatego modyfikacja wszelkich zaleceń dietetycznych to podstawa dbania o dobrą kondycję zdrowotną organizmu. Zawsze warto udać się do specjalisty - dietetyka, który pomoże w określeniu kierunku żywieniowego, najkorzystniejszego dla stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb fizjologicznych pacjenta.
Autor
Redakcja LekarzeBezKolejki.pl - W skład zespołu redakcyjnego portalu LekarzeBezKolejki.pl wchodzą wykwalifikowani farmaceuci. Ich bogate doświadczenie zawodowe i gruntowna wiedza nabyta na studiach farmaceutycznych umożliwiają tworzenie wiarygodnych i rzeczowych tekstów zgodnie z zasadami medycyny opartej na dowodach naukowych (EBM). Treści te są zawsze oparte na solidnych źródłach, takich jak aktualne badania naukowe czy specjalistyczne publikacje. Zespół łączy profesjonalizm z pasją do ciągłego rozwijania się i chęcią dzielenia się wiedzą, co przekłada się na atrakcyjne i wciągające materiały edukacyjne dla użytkowników.