Pigwa – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania

Przetwory z owoców pigwy to idealna propozycja na chłodne jesienno-zimowe wieczory. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbaty, ciasta. Oprócz walorów smakowych posiadają też wiele wartości odżywczych, są bogate w witaminę C, ale nie tylko. Pigwę bez trudu kupisz w swoim ulubionym warzywniaku, a przetwory z niej możesz wykonać samodzielnie w domu. Dowiedz się, dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o owoce pigwy.

Artykuł rekomendowany przez:
Żółte tło. Owoce pigwy wysypujące się z zielonej, siateczkowej torby na zakupy.

Pigwa – właściwości

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) to gatunek drzewa pochodzącego z Półwyspu Arabskiego, uprawiany w wielu krajach południowej Europy. Dorasta do 5 metrów wysokości, a jej owoce wyglądem przypominają gruszki lub jabłka o żółtej, cytrynowej barwie. Ponieważ są twarde, mają cierpki i kwaśny smak, spożywa się je głównie po przetworzeniu. Okres dojrzewania owoców pigwy przypada na przełom września i października, i wtedy najlepiej zbierać je do domowych przetworów. Pigwa często bywa mylona z popularnym w Polsce krzewem pigwowca, uprawianym głównie w celach ozdobnych.

Owoce pigwy pospolitej mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Oprócz walorów smakowych i odżywczych, są stosowane w celu wzmocnienia odporności. Są również świetnym antyoksydantem. Nasiona owoców pigwy mają działanie przeczyszczające oraz przeciwzapalne.

Pigwa – wartości odżywcze

Owoce pigwy pospolitej są bogate w składniki odżywcze. Są bogate w związki biologicznie czynne, takie jak polifenole i flawonoidy, kwasy organiczne, takie jak winowy, cytrynowy czy jabłkowy. Nie można zapomnieć o witaminach, głównie z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i B12), a także witaminie C oraz mikro- i makroelementach (żelazo, potas, miedź, magnez, wapń). Miąższ pigwy zawiera dużą ilość pektyn, które działają korzystnie na pracę układu pokarmowego.

Zastosowanie pigwy

Ze względu na bogaty skład owoców i nasion pigwy ma ona bardzo szerokie zastosowanie. Jednym z najbardziej popularnych zastosowań owoców pigwy jest wspomaganie odporności ze względu na obecność witaminy C i witamin z grupy B. Warto stosować owoce i przetwory z pigwy nie tylko w okresie przeziębienia, ale też na co dzień. Spożywanie owoców pigwy w przetworach zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się.

Maceraty z nasion pigwy

Świetnie sprawdzą się jako środek łagodnie przeczyszczający, wspomagający pracę przewodu pokarmowego, a także jako środek wspomagający o właściwościach powlekających i łagodzących, stosowany w stanach zapalnych przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka), niestrawności czy zgadze.

Soki z pigwy

Taki napój z dodatkiem miodu świetnie sprawdza się nie tylko jako sposób na odporność, ale także znajduje zastosowanie w suchym, uporczywym kaszlu ze względu na obecność śluzu. Można je pić zarówno same lub jako dodatek do herbaty zamiast cytryny.

Domowe przetwory

Nie możemy zapomnieć o domowych przetworach, które można sporządzić z owoców pigwy. Chyba każdy z nas słyszał o popularnych nalewkach pigwowych (oczywiscie tylko dla dorosłych i w rozsądnych ilościach) czy przepysznych sokach. Obecność dużej ilości pektyn w owocach sprawia, że świetnie nadają się do sporządzania konfitur, dżemów i galaretek, które również z powodzeniem mogą zastąpić cytrynę w herbacie, a ponadto posiadają więcej wartości odżywczych.

Pigwa w kosmetyce

Owoce pigwy, choć rzadziej niż w kuchni, są również stosowane w kosmetyce do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych oraz kosmetyków na trądzik.

Gotowe produkty z pigwą

Jeśli nie masz czasu, aby samemu sporządzić domowe przetwory z pigwy, nie martw się – możesz skorzystać z gotowych produktów dostępnych w aptekach i sklepach zielarskich, jak na przykład Sok z pigwy 100%, Syrop Owocowa Spiżarnia malina z pigwą czy Herbatka fix MELISA Z PIGWĄ.

Dostępność wybranych preparatów w najbliższej aptece, bez wychodzenia z domu, sprawdzisz na portalu KtoMaLek.pl.

Pigwa – przeciwwskazania

Pigwa może być stosowana przez większość z nas. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą ją spożywać osoby z cukrzycą. Trzeba jednak zwrócić uwagę jej na przetwory – soki czy konfitury, które zawierają wysoką zawartość cukru! Kobiety w ciąży i karmiące również mogą stosować przetwory z owoców pigwy (z wyjątkiem nalewek), lecz w rozsądnych ilościach.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Więcej artykułów