Kiszone buraki – właściwości i witaminy. Czy warto pić zakwas buraczany?

Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji żywności, które oprócz zabezpieczenia produktu, prowadzi do powstawania dobroczynnych dla zdrowia składników. Zakwas buraczany to niesamowita skarbnica naturalnych antyoksydantów, różnych witamin oraz innych dobroczynnie wpływających na organizm substancji. Jakie są właściwości oraz jakie witaminy kryją się w kiszonych burakach? Czy warto pić zakwas buraczany? W jaki sposób szybko i prawidłowo przygotować zakwas buraczany?

Słoik pełen kiszonych buraków. Obok słoika leżą liście laurowe, czosnek i kolorowy pieprz.

Kiszone buraki właściwości

Regularne picie zakwasu buraczanego dobroczynnie wpływa na wiele procesów w organizmie. Kiszone buraki to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna, dzięki czemu doskonale wzmacnia odporność. Dzięki naturalnym probiotykom zawartym w kiszonce, zakwas buraczany działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie oraz antynowotworowo. Dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa na proces odbudowy włókien kolagenowych. Zawarta w burakach betaina (barwnik), sprawia, że zakwas jest bardzo silnym antyoksydantem. Oznacza to, że ma zdolność do wygaszania wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób w tym nowotworów. 

Inne zastosowanie zakwasu buraczanego:

  • reguluje pracę układu pokarmowego – dzięki zawartym bakteriom kwasu mlekowego poprawia pracę jelit;
  • usprawnia przyswajalność składników odżywczych – poprawia syntezę witamin i minerałów;
  • wspiera pracę układu nerwowego i rozwój szarych komórek.

Zawartość witamin w kiszonych burakach

W zakwasie buraczanym znajduje się szereg witamin i mikroelementów. Zawiera on żelazo, wapń, magnez, cynk, sód, potas, chlor, oraz miedź. Kiszone buraki są również świetnym źródłem witaminy C, E oraz B6. Zawiera także organiczny kwas jabłkowy, cytrynowy oraz winny. Nieocenionym składnikiem są bakterie kwasu mlekowego, które pełnią funkcję naturalnego probiotyku.

Czy warto pić zakwas buraczany?

Dzięki dużej zawartości witamin, mikroelementów oraz naturalnych probiotyków zakwas z buraków to świetny środek na wzmocnienie organizmu. Idealnie nadaje się do stosowania po antybiotykoterapii jako naturalna osłona i wsparcie przewodu pokarmowego. Doskonale wzmacnia odporność dlatego jest idealnym przysmakiem w okresie jesienno-zimowym. W tym okresie warto również pamiętać o odpowiedniej suplementacji witaminy D. Preparaty z tą witaminą dostępne są w aptekach, np.: Vigantoletten Max, D-vitum forte, Vitrum D3, D3 Witamina słońca. Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl. Zakwas buraczany doskonale sprawdzi się przy nadciśnieniu, ponieważ znajdujące się w nim związki takie jak azotyny pomagają utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia tętniczego. Dzięki dobroczynnym substancjom, które znajdują się w zakwasie buraczanym można zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym takim jak: miażdżyca, podwyższony cholesterol czy nadciśnienie. Spowalnia również procesy starcze i zmiany neurologiczne w organizmie postępujące wraz z wiekiem.

Przepis na zakwas buraczany

Kiszenie buraków nie jest skomplikowanym procesem. Poniżej został opisany prosty sposób na uzyskanie domowej roboty zakwasu buraczanego. 

Składniki:

  • 0,8 kg buraków ćwikłowych,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżka soli,
  • liście laurowe, goździki, ziele angielskie, pieprz - wedle upodobań,
  • 4 ząbki czosnku.

Przygotowanie zalewy:

  1. Na jeden litr wody wsyp płaską łyżkę soli.
  2. Do zalewy dodaj liście laurowe, goździki, ziele angielskie oraz pieprz do smaku.
  3. Przygotowaną zalewę zagotuj.

Przygotowanie buraków:

  1. Kup buraki dobrej jakości – ekologiczne lub od sprawdzonego rolnika.
  2. Obierz je, umyj i pokrój w krążki.
  3. Dno naczynia wyłóż wybranymi przyprawami oraz pokrojonym czosnkiem.
  4. Następnie włóż ciasno poukładane buraki.
  5. Całość zalej zalewą.
  6. Buraki możesz docisnąć szklanym przedmiotem aby nie wystawały ponad poziom zalewy.
  7. Jeśli po pierwszych dniach pojawi się piana na zalewie należy ją zebrać aby nie spleśniała.
  8. Kiszenie trwa od 5-7 dni.
  9. Gotowy zakwas należy zlać do naczynia i trzymać w lodówce – zakwas możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. 

Zakwas można spożywać co drugi dzień po ½ szklanki lub można pić go cyklami – pół szklanki każdego dnia przez 2 tygodnie i 2 tygodnie przerwy. Jeśli zakwas jest zbyt intensywny można go rozcieńczyć wodą.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów