Sok z buraka - dlaczego warto pić?
Burak ćwikłowy, choć w polskiej kuchni znany jest od dawna, nadal jest warzywem mocno niedocenianym. Wprawdzie spożywamy go jako dodatek do zup, a także w postaci przetworów, nadal jednak zbyt rzadko gości na naszych stołach. To błąd, burak bowiem posiada szereg właściwości odżywczych i prozdrowotnych, które czynią z niego nasze lokalne superfood. Warto więc czasem ubrudzić sobie ręce i przygotować zdrowy sok z buraka, gdyż w formie surowej to warzywo może nam przynieść najwięcej korzyści.
Wszechstronny burak ćwikłowy
Wszystkie znane nam dzisiaj odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie głównie na Bliskim Wschodzie. Burak był uprawiany już w starożytności w celach spożywczych, zaś do Polski przywędrował w okresie średniowiecza. Burak ćwikłowy, obok buraka pastewnego i cukrowego, to jeden z najczęściej uprawianych w Polsce gatunków tego warzywa. Polska jest zresztą jednym z jego największych producentów w Europie.
Burak składa się z bulwy korzeniowej oraz dużych liści o barwie czerwono-zielonej. Sama bulwa ma intensywnie czerwony kolor. Zarówno bulwa, jak i liście są jadalne, choć te drugie poleca się jeść młode. Z korzenia buraka można przygotować wiele smacznych potraw, jak zupy, zapiekanki, sałatki czy przetwory na zimę. Z młodych liści również można przygotować zupy lub dodawać je do sałatek.
Burak ćwikłowy – wartości odżywcze
Średniej wielości burak ćwikłowy dostarcza około 35-45 kalorii, jest zatem idealnym warzywem dla osób dbających o dietę. Jednak nie to jest największą zaletą buraków, a bogactwo witamin i składników mineralnych, które w sobie kryją. W burakach znajdziemy m.in.:
- witaminę A, kwas askorbinowy, oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6),
- minerały takie, jak potas, fosfor, magnez, wapń, kobalt, cynk, mangan, a także cez i rubid,
- błonnik pokarmowy (około 2,8 g na 100 g),
- fitosterole - roślinne analogi cholesterolu,
- kwas foliowy - niezbędny składnik dla przyszłych mam, a także kwasy: szczawiowy, nikotynowy, cytrynowy czy winny,
- betaninę - barwnik odpowiedzialny za kolor buraka, flawonoid wykazujący właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.
Wbrew obiegowej opinii, buraki nie zawierają dużo żelaza, średnio około 1,7 mg w 100 g tego warzywa. Surowe zawierają około 10 g węglowodanów na 100 g i mają stosunkowo niski indeks glikemiczny (IG=30), jednak po obróbce termicznej jego wartość znacznie wzrasta (IG=65). Z tego względu diabetycy powinni unikać buraków w diecie.
Sok z buraków na zdrowie
Sok przygotowany z surowych buraków jest najzdrowszą i najbardziej optymalną formą spożywania tego warzywa. Dlaczego warto go regularnie pić? Przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, dzięki czemu możemy uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na te składniki.
Wysoka zawartość potasu w burakach (nawet 325 g na 100 g produktu) może pomóc w utrzymaniu optymalnego ciśnienia krwi. Buraki znane są także z tego, że wspomagają proces krwiotwórczy. Z tego względu sok z buraków często polecany jest przyszłym mamom zmagającym się z anemią. Innym powodem jest wysoka zawartość kwasu foliowego, który w ciąży jest składnikiem niezbędnym, odpowiada bowiem za rozwój układu nerwowego u płodu.
Warto również wspomnieć o zawartej w burakach betaninie, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jak wiadomo, antyoksydanty mają zdolność zwalczania wolnych rodników, które są jedną z przyczyn rozwoju niektórych chorób, m.in. nowotworów czy schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe można wykorzystać podczas sezonu chorobowego w celu zwiększenia odporności. Zawarte w burakach fitosterole pomagają również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz homocysteiny, dlatego warto pić sok z buraków w ramach profilaktyki chorób układu krążenia.
Zawarte w soku z buraków minerały i witaminy pomogą zadbać o odporność i dobre samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że sok z buraków sam w sobie nie stanowi remedium na wszelkie dolegliwości. Traktujmy go zatem jako zdrowe uzupełnienie diety.
Jak przygotować sok z buraka?
Przygotowanie soku z buraków nie nastręcza większych problemów, wystarczy posiadać taki sprzęt, jak sokowirówka lub wyciskarka, by w szybki sposób uzyskać szklankę zdrowego napoju. Kupując buraki starajmy się wybierać jak najciemniejsze warzywa o jednolitej barwie. Im ciemniejsze, tym więcej zawierają barwnika. Jaśniejsze o niejednolitym miąższu (z jasnymi przebarwieniami) zawierają więcej celulozy, przez co są mniej soczyste i trudniejsze do strawienia.
Sok najlepiej wypić od razu po jego przygotowaniu. Jeżeli jego smak niezupełnie nam odpowiada, możemy go wzbogacić dodatkiem jabłka, soku z cytryny lub naturalnego słodzidła (np. miodu). Jeżeli akurat nie mamy czas na przygotowanie domowego soku z buraka, możemy sięgnąć po gotowe alternatywy (Alter Medica, Avipharm, Biotta, Ir-Pharma, Oleofarm). Dostępność produktów można sprawdzić za pośrednictwem serwisu KtoMaLek.pl.
Sok z buraka czy zakwas buraczany?
Alternatywą dla soku z surowych buraków jest zakwas buraczany. Przygotowuje się go na bazie wody oraz surowych buraków, podobnie, jak ogórki kiszone. Dodatkową zaletą zakwasu z buraków jest zawartość bakterii kwasu mlekowego, które biorą udział w budowaniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Jak pozostałe kiszonki, sok z kiszonych buraków również warto włączyć do swojej codziennej diety w celu wsparcia odporności i prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Sok z buraka – przeciwwskazania
Choć bardzo zdrowy i pełen witamin, sok z buraków nie jest dla każdego. A przynajmniej nie w dużych ilościach. Burak zawiera szczawiany, które w nadmiarze mogą nam zaszkodzić. Z tego względu chorzy na kamicę nerkową, dnę moczanową oraz reumatyzm powinni unikać zarówno soku z buraków, jak i samych buraków. Również osoby z cukrzycą nie powinny sięgać po ten napój.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.