Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Czosnek - naturalny antybiotyk. Najważniejsze właściwości odżywcze czosnku

Redakcja K. 2019-08-01 11:37
Czosnek - naturalny antybiotyk. Najważniejsze właściwości odżywcze czosnku

Czosnek znany jest nie tylko ze swoich walorów smakowych, jest to także źródło cennych właściwości leczniczych. To jedna z najbardziej “wszechstronnych” roślin leczniczych na świecie: działa odkażająco, antyoksydacyjnie, obniża podwyższony poziom cholesterolu we krwi, hamuje agregację płytek krwi oraz rozszerza naczynia krwionośne. Co sprawia, że czosnek ma tak dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka?

Co zawiera w sobie czosnek?

Czosnek swoje właściwości lecznicze zawdzięcza całej masie związków. Są to flawonoidy, aminokwasy, witaminy: A, B1, B2, C, PP, śluzy, saponiny, polisacharydy, związki mineralne (jak selen, potas, magnez). Jednak kluczową rolę odgrywają organiczne związki siarki. Allina obecna w nieuszkodzonym czosnku, w wyniku zmiażdżenia lub rozdrobnienia go - ulega przekształceniu do aktywnej formy o charakterystycznym zapachu – allicyny. A to właśnie ona odpowiada za antybakteryjne właściwości czosnku, dzięki którym uznawany jest za „naturalny antybiotyk”.

Działanie czosnku

Czosnek w zaburzeniach gospodarki lipidowej

Czosnek wpływa pozytywnie na profil lipidowy – obniża całkowity poziom cholesterolu oraz frakcję LDL (złego cholesterolu), ale nie powoduje obniżenia frakcji HDL (dobrego cholesterolu). Wraz z kwasami omega występuje w preparatach pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu - OmegaCardio+czosnek NutroPharma, Novocardia.

Czosnek na odporność

Obecność lotnych związków siarki sprawia, że świetnie radzi on sobie z infekcjami wirusowymi i zakażeniami górnych dróg oddechowych. W okresach jesienno-zimowych w celu zwiększenia odporności organizmu poleca się stosowanie preparatów złożonych jak np. połączenie czosnku z olejem z wątroby rekina lub tranem – Preventic, Odpormax, Ecomer Forte. Czosnek jest również głównym składnikiem preparatów na odporność, które dedykowane są kobietom w ciąży – Prenalen syrop, Promama.

Działanie czosnku KtoMaLek.pl

Czosnek na nadciśnienie

Regularne stosowanie czosnku działa hipotensyjnie (obniża ciśnienie), dzięki czemu chroni przed zawałem serca. Należy jednak pamiętać, że chorując na nadciśnienie nie wolno zrezygnować z przyjmowania leków hipotensyjnych na rzecz czosnku.

Czosnek na zaburzenia trawienia

Pobudza trawienie i przyspiesza pracę jelit przez zwiększenie wydzielania żółci. Dlatego dodawanie czosnku do ciężkostrawnych potraw jest świetnym rozwiązaniem.

Czosnek na zakażenia bakteryjne

Dzięki zawartości związków siarki czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, a fakt ten od dawna wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Świetnie sprawdza się w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz zewnętrznie jako środek odkażający rany.

Czosnek w profilaktyce nowotworów

Czosnek zawiera przeciwutleniacze - niszczące wolne rodniki. Są to cząsteczki naturalnie występujące w organizmie człowiek, których nadmiar zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór oraz przyspiesza proces starzenia. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym czosnek chroni organizm przed chorobami nowotworowymi, opóźnia starzenie się organizmu i poprawia wygląd skóry.

Działania niepożądane czosnku

Czosnek uznawany jest za bezpieczną roślinę, jednak bardzo często spożywanie czosnku powoduje nieprzyjemny zapach z ust. Znacznie rzadziej zdarzają się zaburzenia żołądkowo-jelitowe lub reakcje alergiczne. Pamiętajmy, aby nie łączyć czosnku z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (np. kwasem acetylosalicylowym, ibuprofenem, naproksenem, ketoprofenem), ze względu na  nasilenie działania przeciwzakrzepowego.

W jakiej postaci stosować czosnek?

Po obróbce termicznej czosnek traci swoje dobroczynne działanie, dlatego najlepiej spożywać świeży, rozdrobniony czosnek. Wadą takiej formy jest specyficzny zapach, który nie jest tolerowany przez wielu ludzi. Rozwiązaniem mogą być gotowe preparaty z czosnkiem. Pamiętajmy, że podana zawartość sproszkowanego czosnku w nich zawarta nie jest równoważna z ilością allicyny, odpowiedzialnej za jego właściwości lecznicze. Przy wyborze takiego produktu zwróćcie uwagę czy podano zawartość alliny lub potencjał allicyny, czyli jej maksymalną ilość jaka może być wytworzona.


Bibliografia:

  1. Matławska I.: Farmakognozja; Poznań 2008; Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, 68-70
  2. A. Kędzia.: Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.), Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52
  3. Brinkmann H., Wissmeyer K., Beatrice G. : Fitoterapia, MedPharm Polska, 2007, 12-13
  4. Gehrmann B., Koch W., Tschirch C., Brinkmann H.: Profile działania leków roślinnych, MedPharm Polska, 2006, 57-58
  5. Ovesná, J., Mitrová, K., & Kučera, L. (2015). Garlic (A. sativum L.) alliinase gene family polymorphism reflects bolting types and cysteine sulphoxides content. BMC genetics, 16, 53.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów