Witaminy na odporność – czy są skuteczne?

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-12-09 16:22
Witaminy na odporność

Osłabiona odporność bywa powodem częstych infekcji i przeziębień, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Najlepszą ochronę przed różnego rodzaju patogenami zapewnia prawidłowo działający układ odpornościowy. Niedobory witamin, przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych w diecie mogą zaburzać odpowiedź immunologiczną organizmu. Witaminy oraz makro i mikroelementy mogą regulować rozwój i funkcjonowanie różnych komórek układu odpornościowego. Witaminy na odporność – o które witaminy należy szczególnie zadbać w naszej diecie? Czy witaminy na odporność należy suplementować?

Witamina C – w jaki sposób wspomaga odporność?

Witamina C, zwana także kwasem askorbinowym, jest najbardziej popularną witaminą o wielokierunkowym działaniu na organizm człowieka. Regularne przyjmowanie witaminy C, oprócz zapobiegania szkorbutowi, stosowane jest także w profilaktyce i eliminacji objawów przeziębienia. Stężenie witaminy C w fagocytach i limfocytach jest znacznie wyższe niż w osoczu, co oznacza, że pełni ona istotną funkcję we wspomaganiu komórek układu immunologicznego. Niedobory witaminy C oraz witaminy E mogą prowadzić do zmniejszonej odporności organizmu na infekcje. Bogactwem witaminy C są surowe warzywa i owoce. 

Źródła witaminy C

OWOCE

Witamina C [mg/100 g]

Owoce dzikiej róży

426

Czarne porzeczki 

180

Truskawki 

58,8

Kiwi

84

Grejpfruty

34,4

Cytryny

53 

WARZYWA

Witamina C [mg/100g]

Nać pietruszki

269

Papryka czerwona

144

Brukselka

85

Brokuły 

64,9

Szpinak

28,1

Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75-90 mg w zależności od płci oraz wieku. Ilość tą, bez większego problemu można pokryć wraz z pożywieniem. Do każdego posiłku wystarczy dodawać świeże owoce oraz warzywa, które z pewnością wspomogą naszą odporność.

Witamina D i jej wpływ na odporność

Witamina D znana jest głównie z profilaktyki krzywicy u niemowląt. Wzmacnia ona wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, stymuluje różnicowanie osteoklastów oraz resorpcję wapnia z kości. Witamina D pobudza rozwój komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu przed patogenami chorobotwórczymi. Niedobór tej witaminy jest związany z licznymi chorobami nowotworowymi, autoimmunologicznymi i infekcyjnymi. Witamina D3 powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych. W miesiącach od września do kwietnia zalecana jest suplementacja witaminy D, ponieważ jej synteza skórna nie jest wystarczająca. Warto wspomóc się preparatami dostępnymi w aptece, np.: Vigantoletten, Vigantol, Witamina D3 Forte, Vitagal Witamina D3, D-Vitum Forte. Naturalnym źródłem witaminy D są: tłuste ryby takie jak halibut, łosoś, makrela, karp, węgorz, a także jaja, grzyby oraz nabiał. 

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Witamina A na odporność

Witamina A występuje w żywności jako: retinol, retinal, estry retinylu oraz karotenoidy, które dopiero w organizmie na skutek konwersji, uzyskują aktywność witaminy A. β−karoten ma działanie antyoksydacyjne to znaczy, że chroni komórki przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Zapotrzebowanie na witaminę A możemy pokryć dzięki spożyciu następujących produktów spożywczych: masła, mleka i produktów mleczarskich, tłustych ryb, podrobów zwierzęcych oraz jaj. Karotenoidy znajdują się w: dyni, marchwi, pomidorach, szpinaku, kapuście, morelach czy wiśniach.

W jaki sposób zbilansowana dieta wpływa na odporność?

Odpowiednio zbilansowana dieta korzystnie wpływa na układ immunologiczny. Zarówno niedobór energii, jak i jej nadmiar w diecie upośledzają odporność człowieka. Stosowanie rygorystycznych diet redukujących masę ciała, prowadzi także do pogorszenia sprawności tego układu. Okazuje się jednak, że osoby borykające się z otyłością częściej zapadają na infekcje. Wiele z nich bowiem cierpi na choroby, którym towarzyszy stan zapalny (cukrzyca, choroby układu krążenia), co równie przyczynia się do osłabienia układu immunologicznego. Posiłki należy komponować tak, aby były one jak najbardziej urozmaicone i bogate w witaminy wspomagające odporność. W żadnym posiłku nie powinno zabraknąć porcji warzyw lub owoców. Dbając o jakość pożywienia wzmacniamy układ odpornościowy, dzięki naturalnie występującym witaminom. Właściwie wszystkie elementy naszego pożywienia są po części odpowiedzialne za prawidłową pracę układu odpornościowego. Zatem zarówno niedobór, jak i nadmiar składników odżywczych mogą zaburzać jego pracę. Jeżeli mamy trudności ze skomponowaniem jadłospisu, warto zwrócić się po pomoc do wykwalifikowanego dietetyka, który ułoży dietę dopasowaną do naszego stanu zdrowia.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów