Sprawdzamy dostępność
leków w 10 920 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej apteceZgaga
Zgaga, czyli uczucie nieprzyjemnego pieczenia, które pojawia się, gdy żołądek produkuje zbyt dużo kwasów trawiennych, dotyka coraz większą ilość osób. Wpływ na występowanie nadkwaśności i zgagi, a także choroby wrzodowej mają między innymi stres, zła dieta czy nieregularnie spożywane posiłki. Jeżeli problemy żołądkowe występują sporadycznie, pracę układu trawiennego można preparatami dostępnymi bez recepty. Produkty stosowane w nadkwasocie, zgadze i chorobie wrzodowej służą łagodzeniu dolegliwości związanych z nadkwaśnością żołądka, w przebiegu choroby wrzodowej, kolki jelitowej i innych zaburzeń - także związanych z nieprawidłowym trawieniem. Specyfiki przeznaczone do łagodzenia objawów choroby wrzodowej wykazują pozytywny wpływ na pracę całego układu pokarmowego, regulując trawienie i wydzielanie soków żołądkowych. W tej kategorii można znaleźć kapsułki, tabletki, zawiesiny, krople, surowce ziołowe (np. Anesteloc Zgagin, Maalox bez cukru, Gastrolux). Dostępne preparaty są polecane w szczególności dla osób z dysfunkcją żołądka, które odczuwają takie objawy, jak zgaga, wzdęcia, nadkwaśność oraz niestrawność. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub nasilenia objawów należy skonsultować się z lekarzem. Jeżeli pacjentka cierpi na zgagę w ciąży, decyzję o zastosowaniu odpowiedniego i bezpiecznego preparatu warto przedyskutować z lekarzem prowadzącym ciążę.
Zgaga
Co to jest zgaga?
Zgaga to nieprzyjemne uczucie w okolicy zamostkowej, określane przez pacjentów jako pieczenie lub palenie. Niekiedy bywa mylona z objawami choroby niedokrwiennej serca. Zgaga najczęściej pojawia się po posiłku lub podczas snu. Szacuje się, że w 25% uczucie zgagi nie wynika z choroby refluksowej. Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) wciąż jest przez wiele osób utożsamiany ze zgagą. Choć rzeczywiście zgaga jest najczęstszym objawem tej choroby, to jednak warto pamiętać, że może mieć też inne przyczyny. Ponadto, wielu pacjentów cierpiących na refluks, w ogóle nie odczuwa zgagi. Jeśli pieczenie za mostkiem zdarza się sporadycznie, można przypuszczać, że wynika ono z błędów dietetycznych lub prowadzonego stylu życia. Częste nawracanie zgagi lub nasilające się dolegliwości mogą jednak świadczyć o poważnym schorzeniu, które należy zdiagnozować i leczyć.
Jakie mogą być przyczyny zgagi?
Przyczyną zgagi jest cofanie się nadtrawionych treści pokarmowych i soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Do cofania się zawartości żołądka dochodzi w wyniku rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku. To mięsień, którego zadaniem jest oddzielenie żołądka od przełyku. Poza zaburzeniami czynności motorycznej dolnego zwieracza przełyku wśród możliwych przyczyn wymienia się: nadwrażliwość trzewną, zaburzenie naturalnej oporności tkankowej, uszkodzenie mechanizmów obrony śluzówkowej przełyku, nadmierne rozszerzenie żołądka, zaburzenia opróżniania żołądka. Refluks żołądkowo-przełykowy, a co za tym idzie zgaga, może pojawić się również w przebiegu chorób ogólnoustrojowych, jak m.in. zaburzenia hormonalne, cukrzyca, twardzina układowa, neurologiczne choroby demielinizacyjne.
Czynnikami sprzyjającymi powstawaniu zgagi są m.in.: palenie papierosów, stosowanie niektórych leków (np. uspokajających, nasercowych, nitratów, doustnych środków antykoncepcyjnych, blokerów kanału wapniowego), nieprawidłowe nawyki żywieniowe, przyjmowanie pozycji leżącej i schylanie się po posiłku, spożywanie posiłków na krótki czas przed snem, brak lub niski poziom aktywności fizycznej, nadużywanie alkoholu.
Czy produkty spożywcze mogą nasilać zgagę?
Przyczyną pieczenia w przełyku mogą być niektóre pokarmy. Zgagę wywoływać mogą przede wszystkim:
- owoce i soki cytrusowe,
- pomidory,
- mięta,
- czekolada,
- orzeszki ziemne,
- tłuste jedzenie (po nim następuje wzrost wydzielania cholecystokininy, a ta obniża ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku),
- pokarmy zbyt gorące, kwaśne, pikantne, ciężkostrawne,
- kawa, herbata, napoje gazowane zawierające kofeinę (działa ona podobnie do histaminy, nasilając wydzielanie soku żołądkowego),
- ostre przyprawy.
Jak radzić sobie ze zgagą?
Zgaga jest wywołana oddziaływaniem kwaśnej treści żołądka na ścianę przełyku, stąd jej zwalczanie będzie głównie polegało na zobojętnianiu tej treści oraz działaniu osłaniającym i powlekającym. Domowe sposoby na zgagę można zastosować przy sporadycznych i niezbyt nasilonych dolegliwościach spowodowanych zgagą. Jeśli nie mamy żadnych aptecznych preparatów na zgagę, możemy wypić szklankę mleka lub wody, sporządzić roztwór sody oczyszczonej (pół łyżeczki sody na pół szklanki wody) albo macerat z nasion lnu.
Jeśli jednak zgaga pojawia się bardziej regularnie, wtedy warto wyposażyć się w preparat eliminujący nieprzyjemne dolegliwości. Przy sporadycznej zgadze, można sięgnąć po środki zobojętniające kwas żołądkowy. Dostępne są one w formie tabletek do rozgryzania i żucia, pastylek do ssania, a także doustnej zawiesiny. Ich dużą zaletą jest szybkość działania. Efekt pojawia się już kilka chwil po zażyciu tych leków.
Przy bardziej nasilonych dolegliwościach można sięgnąć po leki hamujące wydzielanie kwasu przez komórki żołądka - inhibitory pompy protonowej (IPP). Efekt działania tych leków pojawia się po kilku-kilkunastu godzinach, w zależności od konkretnego preparatu i utrzymuje się dłużej w porównaniu do leków zobojętniających.
Warto mieć na uwadze, że napary z mięty czy krople miętowe powszechnie stosowane w niestrawności czy stanach skurczowych żołądka i jelit w przypadku choroby refluksowej mogą nasilić objawy poprzez zmniejszone napięcie zwieracza przełyku i zwiększone wydzielanie soków trawiennych, dlatego nie należy ich stosować w przypadku wystąpienia zgagi.