Sprawdzamy dostępność
leków w 10 925 aptekach
1. Wskaż, gdzie jesteś
2. Znajdź potrzebny lek
3. Zarezerwuj on-line
4. Odbierz w aptece
Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!
Sprawdź teraz w najbliższej apteceOleje
Oleje to najcenniejsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te są niezbędne dla właściwej przemiany materii, funkcjonowania układu immunologicznego, hormonalnego, wspomagają pracę układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego i wzmacniają skórę. Wystarczy spożyć niewielką ilość dziennie takiego oleju, aby doświadczyć jego drogocennego działania. Oleje roślinne obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają serce i naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, wspomagają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym. Wywierają ponadto korzystny wpływ na skórę, a stosowane zewnętrznie przyspieszają gojenie się ran, łagodzą objawy egzemy, łuszczycy, zapobiegają nadmiernej suchości i szorstkości naskórka. Poszczególne oleje roślinne różnią się między sobą zawartością kwasów tłuszczowych np. olej lniany, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, olej z rokitnika, olej z oregano (np. OregaKap Olejek z oregano, Olej Rokitnikowy 100% Syberyjski, Olej lniany 100%). W ofercie aptecznej można znaleźć także olej MCT czyli preparat wzbogacający dietę w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę z uwolnieniem energii, dzięki czemu nie magazynują się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Oleje
Czy oleje roślinne są zdrowe?
Olej roślinny jest ważnym produktem wykorzystywanym przede wszystkim w kuchni kuchni, do codziennego przygotowywania różnego rodzaju dań. Z tego powodu warto sięgnąć po produkt, który będzie korzystnie wpływał na nasze zdrowie. Najlepszym rozwiązaniem są oleje tłoczone na zimno, stanowiące cenne źródło składników odżywczych. Zawierają one niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem. W aptekach można znaleźć szeroki wybór produktów, między innymi olej z ostropestu plamistego, wiesiołka, czarnuszki, migdałowy czy lniany.
Osoby dbające o linię i chcące schudnąć często wystrzegają się tłuszczów ze względu na wysoką kaloryczność. Warto jednak pamiętać, że w odpowiednich ilościach są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy zwrócić uwagę podczas zakupu oleju na informację na opakowaniu, czy środek podlegał procesowi rafinacji. Korzystnym dla zdrowia rozwiązaniem jest sięganie po produkty nierafinowane, czyli naturalne oleje roślinne tłoczone na zimno, powstałe w wyniku wieloetapowego procesu bez udziału wysokiej temperatury. Dzięki takiej obróbce nie tracą one swoich korzystnych właściwości, wynikających z poszczególnych składników w nich zawartych. Oleje tłoczone na zimno nie są pozbawione zapachu, smaku i charakterystycznej barwy uzależnionej od rodzaju produktu. Poszczególne partie środków spożywczych mogą nieznacznie różnić się od siebie pod tymi względami. Czasami pojawia się także naturalny osad. Nie ma to jednak wpływu na skład i jakość oleju.
Na czym polega rafinacja?
Rafinacja jest to proces oczyszczania oleju, mający na celu nadanie mu pożądanych właściwości – na przykład podwyższenie trwałości produktu, likwidację zabarwienia bądź polepszenie lub usunięcie jego zapachu. Podczas rafinacji wykorzystuje się działanie wysokich temperatur i środków chemicznych. W wyniku tego działania olej zostaje pozbawiony wielu składników odżywczych.
Warto jednak pamiętać, że oleje rafinowane (tłoczone na ciepło), w przeciwieństwie do olejów tłoczonych na zimno, mogą być stosowane podczas smażenia. To możliwe ze względu na charakteryzujący je wysoki punkt dymienia, czyli najniższej temperatury, w wyniku której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać. Natomiast oleje tłoczone na zimno warto wykorzystać do sałatek, surówek, past czy sosów.
Jakie właściwości posiadają oleje?
Olej z wiesiołka ma niezaprzeczalnie dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Swoje właściwości wiesiołek zawdzięcza kwasom gamma linolenowym tzw. GLA. Kwas ten bierze udział w procesie produkcji prostaglandyn. Są to substancje regulujące wiele procesów toczących się w organizmie. Ponadto olej z wiesiołka pozytywnie wpływa na ukrwienie i nawilżenie błon śluzowych i skóry oraz działa przeciwzapalnie. Jest to również źródło fitosteroli, dzięki którym obniża się poziom złego cholesterolu.
Olej z czarnuszki zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Olej z czarnuszki siewnej wykorzystywany jest jako środek wzmacniający system odpornościowy. Olejek eteryczny zawarty w nasionach czarnuszki poprawia apetyt oraz pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Olej lniany tłoczony na zimno, z dobrej jakości nasion lnu, jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawarte w oleju lnianym cenne kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL przy jednoczesnym podnoszeniu stężenia frakcji
HDL. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają utrzymanie skóry, włosów i paznokci w doskonałej kondycji. Olej lniany można stosować wewnętrznie lub zewnętrznie.
Olej z konopi siewnej zawiera w swoim składzie także cenne witaminy i składniki mineralne takie jak: magnez, cynk i wapń. Dzięki temu, pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, wzmacnia zęby i kości oraz zapobiega bolesnym skurczom mięśni, poprawia pamięć i koncentrację