Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż, gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj on-line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Sprawdź teraz w najbliższej aptece
Wszystkie kategorieWszystkie kategorie

Zaparcia

Zaparcia mogą mieć różne przyczyny. Należą do nich choroby, przyjmowanie leków, siedzący tryb życia, stres, niewłaściwa dieta. Zaparcia mogą być również nawykowe. Problemy z wypróźnieniem mogą dotyczyć różnych osób, mogą pojawić się zaparcia u dzieci, dorosłych i osób starszych. Produkty na zaparcia mają na celu zwiększenie częstości wypróżnień, regulację pracy jelit i zmiękczenie mas kałowych. Pomocne w zaparciach jest picie 2 litrów niegazowanej wody dziennie oraz spożywanie produktów bogatych w błonnik (warzywa, otręby, kasze). Dodatkowo można sięgnąć po środki przeczyszczające oraz regulujące perystaltykę jelit. Preparaty o działaniu przeczyszczającym zawierają najczęściej: liść senesu, korę kruszyny, korzeń rzewienia, siemię lniane, laktulozę, błonnik roślinny. W tej kategorii można znaleźć różne postaci leków przeczyszczających: kapsułki, proszek do sporządzania roztworu, płyny, syropy, czopki, ziołowe mieszanki, błonnik oraz siemię lniane (np. Lactulosum, Alax, Czopki glicerynowe, Normosan Fix). Zaparcia w ciąży są częstym problem, z którym borykają się przyszłe mamy. Należy pić dużo wody, wprowadzić do swojego rozkładu dnia aktywność fizyczną i zdrową, zbilansowaną dietę. Jeśli jednak dolegliwości nie miną lub się nasilą należy skonsultować się z lekarzem.


ALAX

tabletki drażowane

Alax interakcje ulotka tabletki drażowane 0,01-0,015 g 20 tabl. | 2x10

Alax

0,01-0,015 g | 20 tabl. | 2x10

lek dostępny bez recepty


Ulotka

ALOE VERA PRO SPORT

kapsułki

Aloe Vera interakcje ulotka kapsułki  100 kaps.

Aloe Vera

100 kaps.

suplement diety


Ulotka

BABKA PŁESZNIK PRONESS

nasiona

Babka Płesznik interakcje ulotka nasiona  100 g

Babka Płesznik

100 g

suplement diety


Ulotka

Babka Płesznik interakcje ulotka nasiona  200 g

Babka Płesznik

200 g

suplement diety


Ulotka

Babka Płesznik interakcje ulotka nasiona  500 g

Babka Płesznik

500 g

suplement diety


Ulotka

Babka Płesznik interakcje ulotka nasiona  1 kg

Babka Płesznik

1 kg

suplement diety


Ulotka

BŁONNIK PRONESS

nasiona

Błonnik interakcje ulotka nasiona  300 g

Błonnik

300 g

suplement diety


Ulotka

Błonnik interakcje ulotka nasiona  500 g

Błonnik

500 g

suplement diety


Ulotka

Błonnik interakcje ulotka nasiona  1 kg

Błonnik

1 kg

suplement diety


Ulotka

BOLDALOIN

tabletki

Boldaloin interakcje ulotka tabletki  30 tabl. | 3 blist.po 10 szt.

Boldaloin

30 tabl. | 3 blist.po 10 szt.

lek dostępny bez recepty


Ulotka

Suplementy na zaparcia

Jak radzić sobie z zaparciami?

Zaparcia występują wtedy, gdy przez dłuższy czas treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego. Na skutek dłuższego zalegania w jelicie grubym treść jelitowa ulega nadmiernemu zagęszczeniu, a stolec zmniejsza swą objętość, staje się twardszy i bardziej zbity. Aby zapobiec zaparciom, należy spożywać dużo błonnika, który zwiększa objętość stolca, powoduje, że nie ma on zbyt twardej konsystencji i ułatwia przemieszczanie się przez jelita.

Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Są to substancje nieprzyswajalne pochodzenia roślinnego (głównie wielocukry, ligniny, β-glukany, gumy, śluzy roślinne, woski, agar) oporne na działanie enzymów trawiennych układu pokarmowego, nieulegające trawieniu i wchłanianiu. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Frakcję nierozpuszczalną w wodzie tworzą: celuloza, hemiceluloza, ligniny, natomiast do frakcji rozpuszczalnej w wodzie zaliczamy: pektyny, gumy, śluzy roślinne. Poszczególne części włókna wywierają określony wpływ na organizm człowieka. Frakcja rozpuszczalna w wodzie będzie miała wpływ na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, podczas gdy składowe nierozpuszczalne odznaczają się właściwościami korzystnymi w zachowaniu prawidłowej perystaltyki jelit i regularnego rytmu wypróżnień oraz dłuższego utrzymania sytości. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w: owsie i otrębach owsianych, jęczmieniu, siemieniu lnianym, owocach i warzywach, orzechach, fasoli, roślinach strączkowych, soi i soczewicy. Natomiast źródłem błonnika nierozpuszczalnego są: chleb pełnoziarnisty, nasiona i skórki niektórych owoców i warzyw, a także orzechy. 

Jakie właściwości ma błonnik pokarmowy?

Błonnik pokarmowy wykazuje wiele potwierdzonych właściwości korzystnych dla zdrowia, zarówno miejscowych w obrębie przewodu pokarmowego, jak i ogólnoustrojowych. 

Błonnik działa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami, uchyłkowatością jelit, hemoroidami i nowotworami jelita grubego. Poprawia trawienie, poprzez zwiększanie wydzielania soków trawiennych. Zwiększa objętość treści pokarmowej poprzez wiązanie wody w jelitach, dając tym samym większe uczucie sytości, co jest istotne dla osób, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała lub pozbyć się nadprogramowych kilogramów. 

Błonnik rozpuszczalny w wodzie stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych (prebiotyk), czego skutkiem jest produkcja korzystnych dla zdrowia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Najczęściej wykorzystywane prebiotyki to poli- i oligosacharydy, jak inulina i fruktooligosacharydy zawarte w takich warzywach jak: karczochy, szparagi, cykoria czy cebula.

Błonnik zmniejsza stężenie cholesterolu poprzez zmniejszenie jego wchłaniania oraz utrudnia wchłanianie tłuszczu i przyspiesza jego usuwanie. Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego (miażdżyca, choroba niedokrwienna serca), co potwierdza wiele badań naukowych. Zaobserwowano, że w społeczeństwach spożywających dużą ilość błonnika występuje niska zapadalność na powyższe choroby. 

Opóźnia wchłanianie glukozy – zapobiega gwałtownym wzrostom jej poziomu we krwi, jest bardzo istotny w diecie osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. 

Liczne publikacje w ośrodkach naukowych na całym świecie zwracają uwagę na istotną rolę błonnika pokarmowego w profilaktyce chorób nowotworowych, cukrzycy, chorób układu krążenia i otyłości.

Kiedy należy suplementować błonnik?

Niedobór włókna pokarmowego może być spowodowany brakiem odpowiednich nawyków żywieniowych. Ilość błonnika można zwiększyć przez wzbogacenie codziennej diety w produkty takie jak: pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce, gruboziarnista kasza oraz otręby, które mogą stanowić świetny dodatek do jogurtów i sałatek.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość błonnika w codziennej diecie musi mieścić się w granicach od 25–40 g. W przypadku zbyt małej podaży, można sięgnąć po apteczne suplementy diety zawierające błonnik w postaci proszku lub tabletek. Część z tych preparatów zawiera dodatki np. wyciąg z ananasa, chrom. Wybierając preparat warto zwrócić uwagę na skład suplementu, gdyż w ofercie aptek znajdują się preparaty zawierające błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Czasami jest to trudne, ponieważ budowa błonnika jest złożona i ciężko wyodrębnić poszczególne jego składniki ze względu na budowę i wynikające z niej właściwości. Nie należy przekraczać zalecanych przez producenta dawek.

Spożywając błonnik nie można zapominać o piciu około 2–3 litrów wody dziennie, albowiem woda jest elementem, który pozwala błonnikowi oddziaływać na organizm w sposób prawidłowy m.in zapobiegać zaleganiu mas kałowych w jelicie. Tym samym dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wody należy uznać za warunek obowiązkowy przy diecie bogatej w błonnik lub w czasie suplementacji preparatami zawierającymi błonnik.

Kiedy stosowanie błonnika jest przeciwwskazane?

Preparaty błonnika pokarmowego mogą bowiem zaburzać gospodarkę hormonalną oraz mineralną organizmu. Ich stosowanie przeciwwskazane jest w niedoborach białka i składników mineralnych, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych trzustki, dróg żółciowych żołądka oraz jelit. Na wysoką ilość błonnika powinny w szczególności uważać osoby, cierpiące na anemię i choroby układu kostnego.