Kasza gryczana – indeks glikemiczny. Właściwości kaszy gryczanej.

Redakcja KtoMaLek.pl 2021-06-16 11:47
Kasza gryczana luzem, na niej drewniana łyżka wypełniona kaszą.

Kasza gryczana znana i wykorzystywana jest w różnych gałęziach przemysłu od setek lat. Ceniona zarówno za walory smakowe, bogactwo wartości odżywczych jak i wszechstronną użyteczność. Jakimi właściwościami charakteryzuje się kasza gryczana? Jaki jest indeks glikemiczny kaszy gryczanej?

Czym jest kasza gryczana?

Kasza gryczana wytwarzana jest z rośliny zwanej gryką lub hreczką. Jest to roślina jednoroczna, jara, zaliczana do zbóż. Wyróżnić można dwa podgatunki gryki: zwyczajną oraz wielolistną. Ma bardzo szerokie zastosowanie technologiczne zarówno w branży spożywczej jak i farmaceutycznej.

Gryka bogata jest w:

  • błonnik pokarmowy (5-11%) – odpowiedzialny jest za regulację pracy jelit, dłuższe uczucie sytości, obniżenie poziomu cholesterolu oraz spowolnienie trawienia węglowodanów, co przyczynia się do obniżenia glikemii poposiłkowej;
  • wartościowe białko (8,5-19%) – o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, najkorzystniejszym żywieniowo wśród zbóż;
  • witaminy – szczególnie z grupy B (tiamina, ryboflawina, pirydoksyna) i witaminę E;
  • przeciwutleniacze – rutyna, kwercetyna, kamferol-3-rutynozyd;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – ogólna zawartość tłuszczu wynosi 2-4%.

Jak powstaje kasza gryczana?

Pierwszym etapem jest oczyszczenie, usunięcie innych zbóż oraz oddzielenie ziaren drobnych o obniżonej wartości odżywczej. Następnie ziarno poddaje się procesom suszenia w celu pozbycia się gorzkiego smaku oraz poprawy barwy gryki. Po tym etapie ziarno podlega selekcji w zależności od wielkości. Frakcjonowane ziarno zostaje pozbawione łuski, a następnie różnej wielkości ziarna mieszane są i tak pakowane jako kasza gryczana. Ziarno można również poddać prażeniu – wówczas otrzymamy kaszę gryczaną prażoną o ciemnej barwie. Kasza gryczana nieprażona pozostaje biała.

Właściwości kaszy gryczanej

Regularne spożywanie kaszy gryczanej stanowi doskonałą formę prewencji rozwoju hipercholesterolemii. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego skutecznie obniża wartości glikemii poprzez spowolnienie wchłaniania cukrów z pożywienia. Błonnik pokarmowy możemy również dostarczyć w formie preparatów aptecznych: SOLGAR Błonnik Multiple Fibre Formula, Błonnik z ananasem, Błonnik Witalny. Osoby cierpiące na nadciśnienie, otyłość oraz cukrzycę powinny często spożywać kaszę w formie dodatku do sałatek oraz obiadów. Gryka jest zbożem bezglutenowym, dzięki czemu osoby chore na celiakię czy nietolerancję glutenu mogą śmiało korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Dzięki szerokim właściwościom prozdrowotnym polecana jest dla osób z chorobami nowotworowymi, układu krążenia oraz cierpiącymi na cukrzycę.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Gdzie wykorzystuje się grykę?

Grykę chętnie wykorzystują producenci żywności, farmaceutyków oraz zwolennicy ziołolecznictwa. Kaszę gryczaną spożywać można jako dodatek do dań, sałatek oraz zup. Wykorzystywana jest także po zmieleniu jako mąka do naleśników, ciast oraz makaronów. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych jako dodatek do mleka lub jogurtu w postaci płatków śniadaniowych. Dodawana jest także do herbat oraz mieszanek gryczano-owocowych do picia. Gryka znalazła również zastosowanie jako pasza dla bydła, a w okresie kwitnienia stanowi doskonałą pożywkę dla pszczół – z której powstaje miód gryczany. Niecodziennym wykorzystaniem łuski gryki charakteryzuje się wypełnienie poduszek oraz materacy – produkty te szybko wchłaniają wilgoć, hamują rozwój roztoczy oraz łatwo dopasowują się do kształtów ciała.

Kasza gryczana – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) obrazuje nam jak dany produkt, w którym występują węglowodany podnosi nam poziom cukru we krwi. Produkty spożywcze można podzielić na 3 grupy:

  • o niskim IG <55;
  • o średnim IG 56-69;
  • o wysokim IG >70.

Kasza gryczana nie poddana obróbce termicznej charakteryzuje się indeksem glikemicznym na poziomie 40. Po ugotowaniu IG nieznacznie wzrasta – 54, lecz zgodnie z podziałem stanowi produkt o niskim indeksie glikemicznym. Takie produkty zalecane są szczególnie dla osób cierpiących na problemy z metabolizmem węglowodanów (cukrzyca, insulinooporność). Podczas ich trawienia poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie, a stopniowe uwalnianie cukru zapobiega wysokim jego wartościom – hiperglikemii.

Kasza gryczana stanowi bogactwo cennych wartości odżywczych. Systematyczne jej spożywanie będzie stanowić prewencję w chorobach układu krążenia, cukrzycy oraz otyłości. Dzięki niskiemu IG osoby z cukrzycą mogą spożywać ją regularnie, jako dodatek do różnych posiłków. Doceniajmy cenne właściwości kaszy gryczanej i wprowadźmy ją chętnie do naszego codziennego menu.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów