Płatki owsiane - właściwości. Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Popularna owsianka - dla jednych to ulubione śniadanie, dla innych koszmar dzieciństwa. Jednak już od dawna wiadomo, że jej spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, a zjedzona rano daje energię na cały dzień. Dowiedz się, dlaczego płatki owsiane powinny u każdego stać się ważnym składnikiem diety!

płatki owsiane

Owies dla zdrowia

Płatki owsiane i wszelkiego rodzaju produkty owsiane wytwarzane są z owsa siewnego. W sklepach znajdziemy różne rodzaje płatków owsianych - zwykłe, które przed spożyciem należy ugotować (Bezglutenowe płatki owsiane Intensson), górskie, dodatkowo rozdrabniane, które wymagają krótszej obróbki termicznej oraz błyskawiczne, które nie wymagają obróbki przed spożyciem. Oprócz nich można także sięgnąć po otręby owsiane, które są produktem ubocznym powstałym w czasie produkcji mąki lub kaszy, w przeciwieństwie do płatków owsianych, które powstają wskutek zgniatania całych ziaren owsa.  

 

Właściwości odżywcze płatków owsianych


Płatki owsiane są dobrym źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Dzięki ich codziennemu spożywaniu dostarczamy do naszego organizmu duże ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który wpływa m.in. na odpowiednie działanie układu pokarmowego. Istotna z punktu widzenia zdrowotnego jest także obecność rozpuszczalnych w wodzie beta-glukanów. To one odpowiadają za szereg właściwości dla zdrowia, m.in. korzystny wpływ na gospodarkę lipidową i węglowodanową. Jedzenie płatków owsianych na śniadanie zapewnia także solidną porcję energii na cały dzień - 100 g produktu to około 370-380 kcal. 

Płatki owsiane na układ pokarmowy


Powszechnie wiadomo, że spożywanie płatków owsianych ma zbawienny wpływ na działanie naszego układu pokarmowego. Zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit i wspomaga przesuwanie mas kałowych. Dzięki temu usprawnia procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie płatków owsianych w znacznym stopniu zmniejsza ilość wchłanianego cholesterolu do krwi. To także zasługa błonnika, który wiąże cholesterol na swojej powierzchni i uniemożliwia jego dalszą absorpcję. Właśnie dlatego płatki owsiane i inne produkty z owsa powinny na stałe zagościć w jadłospisach osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. 

Płatki owsiane a gospodarka węglowodanowa

Spożywanie produktów owsianych przez osoby cierpiące na cukrzycę także może korzystnie wpłynąć na regulację ich gospodarki węglowodanowej. Błonnik zalegający w żołądku opóźnia proces jego opróżniania, co z kolei powoduje wolniejsze tempo rozkładania i wchłaniania składników odżywczych w jelicie cienkim, dzięki temu ilość pojawiającej się glukozy we krwi wzrasta stopniowo, a nie skokowo. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny jednak unikać długiego gotowania owsianki, a najlepiej aby spożywały płatki jedynie namoczone w wodzie lub mleku, ponieważ te długo gotowane bardziej podnoszą poziom cukru.

Jak wykorzystać płatki owsiane w kuchni?

Płatki owsiane dają duże pole do popisu amatorom gotowania. Już najprostsze danie, czyli owsianka, może stanowić pyszny posiłek. Można do niej dodać nie tylko mleko krowie, ale także mleko roślinne, np. sojowe, kokosowe czy migdałowe. Płatki owsiane doskonale komponują się z jogurtem, a dodatek ulubionych owoców i bakalii podkreśla ich smak. Z płatków owsianych można także przygotować ciasteczka owsiane, będące pyszną przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Nie trzeba się tu ograniczać, do ciasteczek można dodać inne otręby, rodzynki, orzechy, sezam czy suszoną żurawinę. Takie ciasteczka będą nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. 

 

Na co zwrócić uwagę?


Płatki owsiane, oprócz wielu drogocennych składników odżywczych, zawierają także fityniany, których obecność może niekorzystnie wpływać na wchłanianie niektórych mikroelementów, m.in. cynku, żelaza czy wapnia. Jednak spożywanie raz dziennie owsianki nie powinno wpływać negatywnie na poziom tych mikroelementów w naszym organizmie.  Przy regularnym spożywaniu produktów owsianych warto także pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody, dzięki której błonnik zawarty w płatkach owsianych będzie mógł spełnić swoją rolę i wspomóc pracę układu pokarmowego.  

Pamiętaj, że dostępność produktów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów