Witamina A — właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru
- Publikacja:
- 2020-11-09 12:53
- Aktualizacja:
- 2025-10-21 13:05
Witamina A kojarzona jest przede wszystkim z dobroczynnym wpływem na stan skóry, włosów oraz wzroku. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i magazynowanych w wątrobie. Czy nadmiar witaminy A jest tak samo groźny dla zdrowia jak jej niedobór? Czy zbilansowana dieta umożliwia odpowiednią podaż witaminy A?

Rola witaminy A w organizmie i jej właściwości
Witamina A w ludzkim organizmie bierze udział w wielu procesach metabolicznych:
- jest niezbędna w procesie widzenia, ponieważ jej pochodna wchodzi w skład rodopsyny — światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki;
- reguluje procesy tworzenia nowych komórek — stąd jej udział w procesie wzrastania;
- zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry i błon śluzowych — współuczestniczy w syntezie śluzu chroniącego tkankę nabłonkową;
- wzmacnia układ immunologiczny;
- bierze udział w reakcjach przemiany hormonów w organizmie i tym samym wpływa na procesy rozrodcze, biorąc udział w tworzeniu się męskich i żeńskich komórek rozrodczych, a także w rozwoju łożyska, zarodka i płodu;
- beta-karoten jest naturalnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed toksycznym działaniem wolnych rodników - redukuje stres oksydacyjny.
Źródła witaminy A w żywności
Witaminę A znajdziemy zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych. Te pierwsze są bezpośrednim źródłem witaminy A — retinolu, a największe jej ilości znajdziemy w wątróbce, pełnotłustym mleku, maśle, śmietanie, serach, jajkach i tranie. Natomiast, warzywa i owoce o żółtej, pomarańczowej i zielonej barwie, obfitują w karotenoidy, z których dopiero w organizmie, wytwarzana jest witamina A. Najsilniejszym karotenoidem jest beta-karoten. Jego zawartość na 100 g produktu jadalnego jest najwyższa w marchwi, suszonych morelach, natce pietruszki, botwinie, szpinaku, papryce czerwonej, dyni oraz szczypiorku.
Jak wspomóc prawidłowe wchłanianie witaminy A?
To, jaka ilość karotenoidów czy retinolu zostanie wchłonięta w przewodzie pokarmowym, zależy od obecności tłuszczu w pożywieniu. Tłuszcz zwiększa wykorzystanie witaminy A spożytej wraz z pokarmem, dlatego surówkę z marchewki warto skropić np. olejem rzepakowym czy oliwą z oliwek, a do kremu z dyni warto dodać odrobinę tłustej śmietany.
Przemiana karotenoidów w witaminę A odbywa się w nabłonku jelitowym i w wątrobie. Do tego procesu potrzebna jest obecność cynku. Naturalnie występuje on w produktach zwierzęcych, dlatego osoby na dietach wegetariańskich powinny szczególnie zadbać o jego prawidłową podaż. Cynk można także znaleźć w preparatach dostępnych w aptekach np.: Olimp Cynkovir Immuno, Solgar Cynk Chelat, SFD Vitamax Cynk.
Dostępność tych i innych suplementów w najbliższej aptece sprawdzisz bez wychodzenia z domu na portalu KtoMaLek.pl.
Uwaga!
Warto pamiętać, że witamina A jest bardzo wrażliwa na działanie promieni słonecznych, dlatego masło i oleje najlepiej przechowywać w lodówce. Trzymanie tych produktów w nieodpowiednich warunkach prowadzi do zniszczenia tej witaminy nawet do 70%.
Niedobór witaminy A — hipowitaminoza
W krajach rozwiniętych niedobór witaminy A u ludzi pojawia się w przypadku stosowania bardzo restrykcyjnych i ubogoenergetycznych diet nie pokrywających zapotrzebowania na ten składnik. W zdecydowanej większości dotyczy to osób chorujących na zaburzenia odżywiania. Ponadto, do grupy ryzyka należą również osoby z upośledzonym wchłanianiem tłuszczu, czyli te chorujące na mukowiscydozę oraz zmagające się z nieprawidłową pracą trzustki.
Objawy niedoboru witaminy A:
- problemy ze wzrokiem — zaburzenia widzenia, zmiany czynnościowe w oku, plamki Bitota, pojawienie się ślepoty zmierzchowej („kurza ślepota”) - objawiająca się niedowidzeniem w słabo oświetlonych pomieszczeniach, trwała ślepota (w przypadku długotrwałej hipowitaminozy);
- problemy skórne — suchość, nadmierne rogowacenie i łuszczenie się naskórka;
- suchość i nadwrażliwość śluzówek i spojówek;
- spadek odporności, skłonność do zakażeń;
- zatrzymanie wzrostu kośćca i zębów u dzieci i młodzieży;
- degeneracja włókien nerwowych.
Nadmiar witaminy A - hiperwitaminoza
Nadmiar witaminy A kumuluje się w wątrobie i może mieć działanie toksyczne (m.in. osłabienie czy ból głowy) oraz teratogenne — wpływające na uszkodzenie płodu.
Czy witamina A z żywności może prowadzić do hiperwitaminozy?
Sytuacja, która prowadzi do przedawkowania witaminy A to w znacznej większości przypadków efekt niewłaściwego przyjmowania suplementów lub innych preparatów farmaceutycznych, które zawierają retinol i jego pochodne. Wszystkie kuracje retinolem np. w celu poprawy kondycji skóry, należy bezwzględnie przeprowadzać pod okiem lekarza i ściśle trzymać się zaleceń dotyczących dawkowania i badań kontrolnych podczas leczenia. Podaż witaminy A jedynie z żywności nie grozi jej przedawkowaniem.
Objawy nadmiaru witaminy A:
- uszkodzenie wątroby;
- uporczywe bóle głowy;
- obrzmienie powiek;
- dysfunkcje centralnego układu nerwowego;
- utrata apetytu;
- owrzodzenia skórne;
- wytrzeszcz oczu;
- krwotoki;
- samoistne złamania kości,
- łysienie.
Autor
Jolanta Różańska - Jestem magistrem dietetyki, absolwentką studiów ukończonych w 2019 roku. Zajmuję się edukacją żywieniową i promowaniem zdrowego stylu życia opartego na praktycznym, zrównoważonym podejściu do odżywiania. Nieustannie poszerzam swoją wiedzę, śledząc najnowsze badania i trendy w dietetyce. Moja praca jako dietetyk inspiruje mnie do tworzenia artykułów o zdrowiu i medycynie, które łączą wiedzę naukową z praktycznymi wskazówkami żywieniowymi.





