Herbata na nadciśnienie. Czy można naturalnie obniżyć nadciśnienie?

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-09-23 09:30
Herbata na nadciśnienie

Nadciśnienie tętnicze jest jednym z głównych czynników rozwoju chorób układu krążenia. Dotyka ono bardzo dużego odsetka populacji. Zaawansowane nadciśnienie leczy się farmakologicznie, jednak odpowiednią dietą możemy ograniczyć postępujący rozwój choroby. Czy herbata jest odpowiednim produktem do walki z nadciśnieniem? Jakie ma właściwości i jaki efekt daje regularne picie herbaty?

Najczęściej wybierane rodzaje herbat w walce z nadciśnieniem

Herbata czarna

Na świecie znanych jest wiele różnego rodzaju herbat. Jedną z nich jest herbata czarna - fermentowana. To po nią sięgamy najczęściej - charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem.  Zawiera spore ilości teiny, czyli substancji pobudzającej, która jest herbacianym odpowiednikiem kofeiny zawartej w kawie. Pobudza ona układ nerwowy, przez co niwelowane jest zmęczenie. Wpływa także na poprawę koncentracji. Jest bogata w garbniki oraz katechiny. Do najważniejszych właściwości herbaty czarnej zalicza się:

  • wspomaganie procesów trawiennych;
  • hamowanie rozwoju patogennych bakterii w układzie pokarmowym;
  • poprawę krążenia - obniża ciśnienie krwi;
  • działanie bakteriobójcze i wirusobójcze.

Herbata zielona

Nazwa jej pochodzi od koloru świeżo zerwanych liści. Charakteryzuje się żółtą barwą oraz gorzkawym smakiem. Herbata zielona zawiera znacznie więcej katechin niż herbata czarna, ale mniejsze ilości teiny. Właściwości herbaty zielonej:

  • detoksykuje organizm;
  • opóźnia procesy starzenia;
  • ma właściwości bakteriobójcze;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • redukuje zgagę.

Herbata czerwona

Liście poddawane są krótkiej fermentacji, przez co otrzymuje się czerwony kolor naparu. Herbata czerwona charakteryzuje się największą zawartością teiny. Właściwości:

  • działa silnie pobudzająco;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • normalizuje ciśnienie krwi;
  • działa moczopędnie.

Herbata biała

Otrzymuje się ją z pączków liści, przed ich rozwinięciem. Herbata biała ma delikatny smak oraz jasnożółty kolor. Zawiera niewiele teiny, ale spore ilości katechin. Właściwości:

  • wspomaga układ odpornościowy - zawiera duże ilości witaminy C;
  • ma lekkie działanie pobudzające.

Katechiny - to co najcenniejsze w herbacie

Katechiny należące do flawonoidów mają niesamowitą moc zwalczania wolnych rodników. Ich duża zawartość w herbacie (ok 40% suchej masy) sprawia, że jest ona tak cennym produktem. Flawonoidy odpowiedzialne są w organizmie człowieka również za hamowanie procesów zapalnych oraz chronią lipidy przed utlenianiem. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, obniżają ciśnienie krwi, działają wspomagająco podczas leczenia cukrzycy oraz przeciwdziałają zawałom serca. Mają zdolność obniżającą poziom cholesterolu, przez co udrażniają naczynia krwionośne.

Pozostałe składniki prozdrowotne zawarte w herbacie

Herbata bogata jest także w witaminy. Należą do nich m.in.:

Składniki mineralne występujące w herbacie:

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Czy herbata wspomoże walkę z nadciśnieniem?

Herbata posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Należy przede wszystkim pamiętać o umiarze. Dziennie powinniśmy ograniczyć się do wypijania około 5 filiżanek naparu herbacianego. Dzięki właściwościom obniżającym ciśnienie oraz chroniącym układ krwionośny jest ona zalecana przez kardiologów osobom zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów