Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Korzeń lukrecji a nadciśnienie. Czy korzeń lukrecji podnosi ciśnienie?

Redakcja KtoMaLek.pl 2020-11-10 11:08
Czy korzeń lukrecji podnosi ciśnienie?

Drogocenne właściwości lukrecji wykorzystywane były już w starożytności. Do dziś surowiec ten znajduje zastosowanie w medycynie, przemyśle kosmetycznym oraz spożywczym. Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne, pozbawione kontroli stosowanie lukrecji może doprowadzić do wystąpienia niebezpiecznych dla zdrowia działań niepożądanych. Jakie właściwości wykazuje lukrecja? Kiedy i czy w ogóle warto ją stosować? Jakie ryzyko może nieść za sobą spożywanie jej w dużych dawkach? Na te pytania odpowiemy w poniższym wpisie.

Pochodzenie i występowanie lukrecji

Lukrecja gładka (łac. Glycyrrhiza gabra) to wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny bobowatych (łac. Fabaceae), o silnie rozwiniętych organach podziemnych. Jej łacińska nazwa pochodzi od dwóch greckich słów: glycos – słodki oraz rhiza – korzeń. Za słodki smak korzenia lukrecji odpowiedzialny jest obecny w nim kwas glicyryzynowy. Lukrecja gładka pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Azji mniejszej. Zwykle spotkać ją można na terenach piaszczystych lub w deltach rzek. Uprawa lukrecji prowadzona jest między innymi w Hiszpanii, Polsce, Rosji oraz we Włoszech. Roślinę uprawia się na żyznej, bogatej w wapń glebie, w miejscach dobrze nasłonecznionych.

Składniki aktywne i właściwości lecznicze korzenia lukrecji

Głównym składnikiem aktywnym obecnym w korzeniu lukrecji są saponozydy – przede wszystkim glicyryzyna (występująca w postaci kwasu oraz soli potasowej, amonowej lub wapniowej). To ona odpowiada za słodki smak lukrecji i nadaje jej właściwości wykrztuśne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwobrzękowe, przeciwłojotokowe, antyalergiczne, immunostymulujące oraz przeciwzapalne. Lukrecja bogata jest także we flawonoidy (działające rozkurczająco na mięśnie przewodu pokarmowego i oskrzeli), izoflawony, hydroksykumaryny, polisacharydy, fitosterole, olejki eteryczne, aminokwasy i inne związki. Dzięki tak bogatemu składowi lukrecja jest chętnie wykorzystywana w ziołolecznictwie i przemyśle kosmetycznym.

Zastosowanie korzenia lukrecji w lecznictwie

Korzeń lukrecji jest surowcem szeroko wykorzystywanym w różnych dziedzinach zarówno przemysłowych, jak i leczniczych.

W lecznictwie korzeń lukrecji stosowany jest jako składnik syropów, herbatek ziołowych, tabletek czy kapsułek. Jego prozdrowotne właściwości wykorzystywane są już od wieków. 

Korzeń lukrecji na infekcję dróg oddechowych

Lukrecja działa rozrzedzająco na wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie, a więc może być stosowana na mokry kaszel (Pectobonisol, Zioła wykrztuśne Labofarm). Bywa też stosowana w celu złagodzenia chrypki i suchego kaszlu. Dzięki właściwościom rozkurczającym i przeciwzapalnym stosowana jest pomocniczo w stanach zapalnych dróg oddechowych (zapalenie oskrzeli, zapalenie migdałków) oraz w astmie.

Działanie korzenia lukrecji na układ pokarmowy

Lukrecja wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie oraz regenerująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dzięki czemu przyspiesza gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy (NeoBianacid, Gastrobonisan, herbatka Na wrzody HERBAPOL, LUKRECJA KORZEŃ Herbatka ziołowa). 

Związki zawarte w lukrecji działają także ochronnie na wątrobę: zapobiegają jej stłuszczeniu i chronią przed toksycznymi substancjami. 

Działanie korzenia lukrecji na próchnicę

Dzięki właściwościom bakteriobójczym korzeń lukrecji hamuje rozwój paciorkowcaStreptococcus mutans (odpowiedzialnego za choroby zębów), przyczyniając się tym samym do spowolnienia rozwoju próchnicy.

Inne zastosowania korzenia lukrecji 

Korzeń lukrecji może być również stosowany pomocniczo w celu:

Sprawdź, które apteki w okolicy posiadają poszukiwany przez Ciebie lek i zarezerwuj go za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Zastosowanie korzenia lukrecji w kosmetyce

Dzięki zawartości saponin korzeń lukrecji posiada właściwości zatrzymujące wodę w skórze, a więc jest świetnym składnikiem nawilżającym, chętnie wykorzystywanym w kosmetykach przeznaczonych dla cery suchej.

Ze względu na działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne, łagodzące i przeciwalergiczne chętnie dodawany jest do preparatów przeznaczonych dla skóry nadmiernie wrażliwej, zaczerwienionej lub trądzikowej.

Zastosowanie korzenia lukrecji w przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym korzeń lukrecji używany jest jako dodatek do przypraw oraz jako substancja słodząca (dodawana do wyrobów cukierniczych, napojów, słodyczy). Surowiec ten znalazł również zastosowanie przy produkcji likierów.

Przeciwwskazania do stosowania korzenia lukrecji

Mimo swych cennych właściwości leczniczych, lukrecja nie może być spożywana przez każdego, a jej stosowanie najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Lukrecja nie powinna być przyjmowana przez: 

Korzeń lukrecji a nadciśnienie

Duże dawki korzenia lukrecji przyjmowane przez dłuższy czas mogą powodować nadciśnienie. Dzieje się tak, ponieważ zawarty w lukrecji kwas glicyryzynowy hamuje przemianę kortyzolu i zwiększa jego stężenie prowadząc do pseudoaldosteronizmu. Hormon ten powoduje zatrzymanie sodu i wody w organizmie oraz utratę potasu, co niesie niebezpieczne dla zdrowia skutki – nadciśnienie tętnicze, hipokaliemię, hipernatremię i obrzęki. 


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów