Zioła na cholesterol – które z nich pomogą unormować profil lipidowy?
Nieprawidłowa dieta, brak aktywności fizycznej oraz siedzący tryb życia przyczyniają się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Aby obniżyć jego poziom, można skorzystać z darów jakie dała nam matka natura, czyli z ziół. Które z nich pomagają unormować profil lipidowy? Czy zioła skutecznie obniżą poziom cholesterolu w surowicy krwi?
Czym jest cholesterol?
Cholesterol jest substancją tłuszczową, występującą we wszystkich komórkach naszego ciała. Poprzez swoją lipidową budowę nie rozpuszcza się w wodzie ani w osoczu krwi. Transport odbywa się po przyłączeniu cząsteczki cholesterolu do białek transportowych, tłuszczów lub fosfolipidów. Około 70% cholesterolu powstaje w organizmie - jest to tzw. cholesterol endogenny. Produkowany jest głównie przez wątrobę oraz jelito cienkie. Wraz z dietą do organizmu człowieka dostarczamy około 30% cholesterolu całkowitego - tzw. cholesterol egzogenny. Odpowiedni jego poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cholesterol odpowiedzialny jest między innymi za produkcję:
- witaminy D;
- kwasów żółciowych;
- hormonów płciowych m.in. testosteron, estrogen, progesteron.
Wyróżniamy dwie frakcje cholesterolu: HDL - potocznie nazywany “dobrym cholesterolem“ oraz LDL - nazywany “złym cholesterolem”. Obie te frakcje cholesterolu są jednak niezbędne dla utrzymania homeostazy w organizmie człowieka i należy zadbać o ich prawidłowe stężenie w surowicy krwi.
Cholesterol frakcji HDL oraz LDL
“Dobry cholesterol” odpowiedzialny jest za usuwanie cholesterolu z tkanek obwodowych ciała, przez co przyczynia się do ograniczenia rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych. Tak usunięty cholesterol trafia następnie do wątroby, w której jest rozłożony i wydalony z organizmu. “Zły cholesterol” odpowiedzialny jest za transport cholesterolu z wątroby do komórek ciała. Przy wysokim poziomie cholesterolu frakcji LDL może dojść do tworzenia się blaszki miażdżycowej, co prowadzi do zwężenia światła naczyń krwionośnych. Konsekwencją takiego stanu jest rozwój choroby wieńcowej, a co za tym idzie zawału mięśnia sercowego.
Do wzrostu poziomu cholesterolu LDL przyczynia się nieprawidłowa dieta obfitująca w takie produkty jak:
- tłuste mięsa i wędliny;
- wyroby cukiernicze;
- tłusty nabiał;
- alkohol;
- smażenie na smalcu, maśle oraz słoninie.
W celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi należy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone, bogate w błonnik pokarmowy. Pamiętajmy, że nadwyżka kaloryczna płynąca z większej niż potrzebujemy podaży energii, predysponuje do rozwoju nadwagi oraz otyłości. Taki stan również ma wpływ na profil lipidowy i nie pozostaje obojętny dla naszego organizmu.
Jakie zioła stosować na obniżenie poziomu cholesterolu?
Wśród dobroci jakie daje nam matka natura, znaleźć można również zioła, które z powodzeniem możemy stosować aby obniżyć poziom cholesterolu w surowicy krwi. Do ziół obniżających poziom cholesterolu zaliczyć można:
- ostropest plamisty;
- kozieradkę;
- ostryż długi i jawajski;
- czosnek;
- lucernę;
- babkę płesznik;
- mniszka lekarskiego;
- siemię lniane;
- karczoch;
- imbir.
Aby unormować profil lipidowy, warto pić również zieloną herbatę. Dzięki bogactwu polifenoli, ma ona bardzo dobre działanie zapobiegające agregacji płytek krwi oraz zmniejszające poziom cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi. Po zieloną herbatę warto udać się do apteki, gdzie dostępne są między innymi takie produkty jak: Bonatium Herbata zielona ze skórką cytryny i imbirem, Herbapol Herbata zielona liściasta, Herbata zielona APTEO NATURA, Big-Active zielona herbata.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Nieprawidłowa dieta oraz brak aktywności fizycznej przyczyniają się do pogorszenia profilu lipidowego krwi. W celu uniknięcia konieczności stosowania środków farmakologicznych, warto do diety włączyć zioła obniżające poziom cholesterolu we krwi. Herbatki, kapsułki czy zmielony surowiec będzie bardzo dobrze oddziaływał na nasz organizm. Przystępne cenowo preparaty oraz łatwość ich przyjmowania powinny skłonić nas do ich zastosowania w celu prewencji lub eliminacji zaistniałego problemu. Zbyt wysoki poziom cholesterolu może mieć wpływ na rozwój chorób układu krążenia, nerek oraz chorób nowotworowych. Oddziałuje także na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, które uszkadzają układ nerwowy. Nie bagatelizujmy zatem problemu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Im szybciej zaczniemy dbać o prawidłowe parametry lipidowe krwi, tym lepiej.
Bibliografia:
- Piskuła P., Astel A. (2021). Charakterystyka oraz skład jonowy ekstraktów z herbat. Akademia Pomorska, Zakład Chemii Środowiskowej, Instytut Biologii i Ochrony Środowiska w Słupski. Artykuł dostępny na: https://labportal.pl/charakterystyka-oraz-sklad-jonowy-ekstraktow-z-herbat/ (dostęp: grudzień 2022).
- Użarowska M., Surman M., Janik M. (2018). Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń. Tom 67 nr 2: 375-390.
- Kania-Dobrowolska M., Baraniak J., Górska A., Wolek M., Bogacz A. (2020). Imbir i czosnek - surowce roślinne obniżające poziom cholesterolu i glukozy. 21(3): 169-176
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.