Chrom – dlaczego potrzebujesz go w swojej diecie?
Chrom jest pierwiastkiem śladowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Najczęściej występuje na + 3 i + 6 stopniu utlenienia. Od pewnego czasu chrom jest polecany jako remedium na problemy z nadprogramowymi kilogramami. Czy rzeczywiście pomaga w rozwiązaniu tego problemu? A może to zwykły chwyt marketingowy? Sprawdźmy!
Chrom - jaką rolę odgrywa w organizmie?
Nazwa chrom pochodzi od greckiego słowa chroma, które oznacza „kolor”. Swoją nazwę chrom zawdzięcza temu, że na różnych stopniach utlenienia tworzy związki o rozmaitych barwach. W środowisku naturalnym stykamy się z chromem na +3 i +6 stopniu utlenienia i to te formy mają największy wpływ na nasze zdrowie.
Związki chromu mogą się wchłaniać drogą pokarmową, inhalacyjną, a także przez skórę. W ciągu całego naszego życia poziom chromu w organizmie spada. Nie jest on kumulowany i szybko ulega wydaleniu, głównie z moczem. Wysiłek fizyczny dodatkowo przyspiesza wydalanie chromu, co ma związek ze wzrostem zużycia glukozy, który wówczas następuje.
To, co powinniśmy wiedzieć na temat chromu to fakt, że wchodzi on w skład czynnika tolerancji glukozy (GFT - Glucose Tolerance Factor), czyli wpływa na mechanizmy kontroli stężenia cukru we krwi. W związku z tym zasadna może być suplementacja chromem u osób zmagających się z cukrzycą i hipoglikemią. Chrom bierze także udział w metabolizmie tłuszczu, może bowiem obniżać poziom trójglicerydów oraz "złego" (LDL) cholesterolu, przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia cholesterolu "dobrego" (HDL). Niektóre badania wykazują, że chrom może także zapobiegać rozwojowi osteoporozy u kobiet po przekwitaniu.
Czy chrom pomaga w odchudzaniu?
Trudno znaleźć ostateczną odpowiedź na to pytanie. Do tej pory nie pojawiły się badania, które jednoznacznie potwierdzałyby wpływ suplementacji chromu na zmniejszenie wagi ciała. U osób chorujących na cukrzycę suplementacja chromem zwiększa wrażliwość komórek organizmu na insulinę, co może mieć wpływ na redukcję wagi. Jednak efekt ten wynika z uregulowania nieprawidłowo działających mechanizmów. Nie ma potwierdzenia, że osoby z nadwagą przyjmując chrom mogą liczyć na podobny rezultat.
Niedobór chromu w organizmie
U zdrowej osoby dorosłej zapotrzebowanie na chrom wynosi około 0,05 - 0,2 mg/dzień. Osoby z upośledzoną tolerancją glukozy powinny przyjmować zwiększone dawki na poziomie 0,4 - 0,6 mg/dzień (po wcześniejszej konsultacji z lekarzem). Niestety wysoko przetworzona żywność jest uboga w chrom, co może prowadzić do jego niedoborów. Nasz organizm może nam dawać sygnały, że stężenie chromu jest niewystarczające. Najczęściej świadczą o tym:
- zmęczenie i bóle głowy,
- nadmierne rozdrażnienie,
- wzrost poziomu cholesterolu i cukru we krwi,
- wzrost apetytu na słodycze.
Na niedobór chromu szczególnie narażone są osoby czynnie uprawiające sport oraz wykonujące ciężką pracę fizyczną. Również dieta wysoko węglowodanowa przyczynia się do większego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Naturalne źródła chromu w diecie
Chrom najlepiej dostarczać sobie wraz z pożywieniem, gdyż w takiej formie jest najlepiej przyswajany. Z uwagi na niewielkie zapotrzebowanie na ten pierwiastek, łatwo można uzupełnić jego niedobór. Najwięcej chromu znajdziemy w sproszkowanym kakao (aż 173 mcg na 100 g), drożdżach, a także strączkach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Zawiera go także mięso, owoce morza i ryby, jajka oraz sery żółte i pleśniowe. Wśród warzyw najwięcej chromu zawierają szpinak, pomidory oraz brokuły, zaś wśród owoców jabłka, pomarańcze i banany.
Chrom można również uzupełnić stosując odpowiednią suplementację. Należy jednak skonsultować się z lekarzem, który ustali, czy rzeczywiście brakuje nam tego pierwiastka. Nadmiar chromu może bowiem wywoływać stany zapalne, a nawet działać rakotwórczo. Dzienną zalecaną dawkę chromu znajdziemy w preparatach Chrom Organiczny, Bio-Chrom czy Chrom Pikolinian. Dostępność tych produktów można sprawdzić poprzez stronę KtoMaLek.pl, dzięki której z łatwością zamówimy je w pobliskiej aptece.
Jeżeli chcemy zadbać o prawidłowe wchłanianie chromu, w naszej diecie powinny się znaleźć produkty bogate w błonnik i witaminę C. Nadmiar cukrów prostych, tłuszcze, a także cynk i żelazo obniżają przyswajanie chromu.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.