Aplikacja Visimed

Bezdotykowa recepta pozwala na realizację recepty bez chodzenia z wydrukami, bez konieczności dyktowania (w maseczce to szczególnie niewygodne) na głos w aptece PESEL i PIN recepty - dyskretnie, no chyba, że wolisz żeby wszyscy stojący w kolejce poznali Twój PESEL?

Lokalizacja apteki – ktomalek

1. Wskaż,
gdzie jesteś

Wyszukiwanie leków online - ktomlek

2. Znajdź
potrzebny lek

Rezerwacja leków online - ktomalek

3. Zarezerwuj
on‑line

Odbiór leków w aptece - ktomalek

4. Odbierz
w aptece

Znajdź i zarezerwuj lek w najbliższej aptece!

Znajdź teraz najbliższe apteki

Kardamon - właściwości lecznicze. Kiedy stosować kardamon?

Redakcja K. 2020-01-23 14:12
kardamon

Kardamonem nazywamy wysuszone nasiona rośliny o nazwie kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae). Jest to szeroko stosowana, wykwintna przyprawa. Czy, podobnie jak inni przedstawiciele tej rodziny – imbir czy kurkuma, także i kardamon wykazuje jakiś pozytywny wpływ na zdrowie?

Wygląd i występowanie kardamonu malabarskiego

Roślina ta występuje rodzimie w Indiach, została zaaklimatyzowana także na Sri Lance, Gwatemali i Salwadorze, gdzie jest uprawiana. Jest to bylina o wysokości 2-4 m. Zbudowana jest z podziemnego kłącza i wydłużonych, lancetowatych liści na długich łodyżkach. Liczne, charakterystyczne kwiaty wyrastają z pojedynczej, płożącej się po ziemi łodygi w formie przypominającej kłos. Nasiona są zamknięte wewnątrz owocni o eliptycznym kształcie i rowkowatej strukturze, przyjmującej kształt torebki o barwie od zielonkawo-żółtej do brunatnej. Właściwy surowiec stanowią wysuszone nasiona razem z owocnią. Kardamon jest dostępny cały lub w formie proszku. Można kupić go w sklepie zielarskim, ze zdrową żywnością, a nawet zwykłym sklepie spożywczym.

Substancje czynne, które znajdziemy w kardamonie

Jak większość przypraw, także kardamon, jest surowcem olejkowym, zawierającym olejek eteryczny o charakterystycznym, aromatycznym zapachu i słodko-ostrym, korzennym smaku. Zawdzięcza te właściwości odpowiednim związkom chemicznym takim, jak 1,8-cyneol, octan α-terpinylu i α-terpineol czy limonen. To właśnie składniki olejku eterycznego są odpowiedzialne za działanie kardamonu na nasze ciało.

Właściwości i zastosowania lecznicze kardamonu

Kardamon, jako lek i przyprawa, był znany już w starożytności. W Indiach wykorzystywano go w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej, szeroko rozprzestrzenił się także w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie oraz krajach środkowo-wschodnich i arabskich. W medycynie tradycyjnej i ludowej używano kardamonu jako środka pobudzającego wydzielanie żołądkowe, wiatropędnego i spazmolitycznego, skutecznego w braku apetytu, skurczach i bólach brzucha. Stosowano go także w leczeniu chorób dróg oddechowych – kaszlu, astmy, zapalenia oskrzeli – oraz moczowych – jako diuretyk, w kamicy nerkowej.  Kardamon znany był ze swoich właściwości stymulujących i uważany za afrodyzjak (surowiec pobudzający i poprawiający funkcje seksualne). Mimo to, niewiele jest badań naukowych potwierdzających pozytywny wpływ kardamonu na zdrowie. Kardamon jest badany pod kątem działania przeciwzapalnego, przeciwgrzybiczego, relaksującego mięśnie gładkie i żółciopędnego. Niestety, większość z tych badań dotyczy jedynie aktywności in vitro, czyli w warunkach laboratoryjnych, a nie na żywym organizmie. Nie są to więc dostateczne dowody, by wyciągać jakiekolwiek wnioski. Oficjalnie potwierdzono działanie poprawiające trawienie i wzmaganie wydzielania soku żołądkowego przez kardamon.  Niemiecka Komisja E i WHO rekomendują go w leczeniu dyspepsji.

Dodatkowo, olejek kardamonowy ma zastosowanie w aromaterapii, czyli alternatywnej metodzie poprawy funkcji organizmu poprzez oddziaływanie na niego zapachami. Jest wykorzystywany w terapii zaburzeń trawiennych, do łagodnej stymulacji układu nerwowego, w przypadku chorób dróg oddechowych.

Kardamon w kuchni i nie tylko

Każdy entuzjasta kuchni wschodniej, prawdopodobnie spożywał kardamon jako składnik charakterystycznej mieszanki przypraw – curry. Przyprawa ta jest stosowana do ryżu i mięsa. W indyjskich restauracjach można spotkać się z podawaniem ziaren kardamonu po posiłku do przegryzienia. Sam kardamon może być składnikiem marynat, pierników i innych ciast lub potraw z owocami. W krajach arabskich tradycyjnie dodaje się kardamon do kawy, (tzw. gahwa), a w Indiach do herbaty (chai). Przyprawa ta może też wzbogacić smak i aromat alkoholi domowej roboty. Co więcej, kardamon bywa stosowany w innych rodzajach przemysłu – perfumeryjnym (ze względu na charakterystyczny, przyjemny zapach), tytoniowym, a nawet spirytusowym. Kardamon jako składnik perfum znany był podobno już w starożytnym Egipcie. Składniki olejku eterycznego z kardamonu do dziś mogą poprawiać zapach mydeł, kremów i innych kosmetyków.


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów