Stan przedcukrzycowy – jak go rozpoznać? Czy zawsze prowadzi do cukrzycy?

Cukrzyca jest przewlekłym schorzeniem będącym następstwem zaburzeń gospodarki węglowodanowej, polegającym na gromadzeniu się glukozy we krwi. Jednak istnieje duża grupa chorych, u których stężenie glukozy nie jest wystarczająco duże do rozpoznania cukrzycy, ale zbyt duże w porównaniu z warunkami prawidłowymi – diagnozowany jest wtedy stan przedcukrzycowy. Jak go rozpoznać? Czy stan przedcukrzycowy zawsze będzie prowadził do cukrzycy? Czy odpowiednio zbilansowana dieta może obniżyć poziom glukozy we krwi?

Artykuł rekomendowany przez:
Stan przedcukrzycowy – jak go rozpoznać?

Stan przedcukrzycowy – normy

Stan przedcukrzycowy charakteryzuje się obniżoną zdolnością organizmu do metabolizowania glukozy. U tych osób stężenie glukozy na czczo mieści się w przedziale wartości 100-125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l), a w 2 h po posiłku 140-199 mg/dl (7,8-11 mmol/l). U wspomnianej grupy pacjentów można rozpoznać odpowiednio nieprawidłową glikemię na czczo lub nieprawidłową tolerancję glukozy. Częstość występowania cukrzycy typu 2 rośnie wraz z wiekiem.

Jak rozpoznać stan przedcukrzycowy?

Stan przedcukrzycowy można rozpoznać, jeśli spełnione jest jedno z trzech poniższych kryteriów:

  • Uzyskanie nieprawidłowej glikemii na czczo, która oceniana jest po nocnym wypoczynku (co najmniej 8-godzinna przerwa w spożywaniu pokarmów). Osoba badana przed pobraniem próbki krwi nie powinna wykonywać wysiłku fizycznego, spożywać produktów zawierających kofeinę lub innych mających wpływ na metabolizm węglowodanów.
  • Nieprawidłowa tolerancja glukozy – glikemia oznaczana jest po doustnym obciążeniu 75 g glukozy (rano, po nocnym spoczynku). W dniu poprzedzającym badanie pacjent powinien spożyć normalną kolację zawierającą węglowodany, a podczas testu powstrzymać się od wysiłku fizycznego i palenia tytoniu. Doustny test obciążenia glukozą u pacjentów z nieprawidłową glikemią na czczo pozwala lekarzom określić ryzyko rozwoju cukrzycy lub wykryć nierozpoznaną dotąd cukrzycę
  • Rozpoznanie zespołu metabolicznego zgodnie z zasadami NCEP (National Cholesterol Education Program) jest uznawane za równoważnik stanu przedcukrzycowego i jest silniejszym czynnikiem rozwoju cukrzycy w przyszłości niż tylko nieprawidłowa glikemia na czczo.

Pacjenci, u których występują co najmniej dwa z wymienionych trzech kryteriów stanu przedcukrzycowego, należą do grupy wysokiego ryzyka rozwoju cukrzycy.

Czynniki wpływające na stan przedcukrzycowy

Do czynników sprzyjających rozwojowi cukrzycy u pacjentów z prawidłową glikemią na czczo należą: otyłość, nadciśnienie tętnicze, obniżone stężenie cholesterolu HDL, podwyższone stężenie triglicerydów oraz palenie tytoniu. Niezdrowy tryb życia związany z brakiem wysiłku fizycznego i spożywaniem nadmiernej ilości jedzenia stanowi początek i ma wpływ na rozwój większości przypadków cukrzycy typu 2.

Korzyści ze zmiany stylu życia, szczególnie jeśli nowe nawyki są utrzymywane, mogą być długofalowe. Zaleca się regularny wysiłek fizyczny o umiarkowanym natężeniu, trwający 30-60 min dziennie, podejmowany przez co najmniej 5 dni w tygodniu.

Zalecenia żywieniowe dla osób borykających się ze stanem przedcukrzycowym

  • Osoby ze stanem przedcukrzycowym powinny zredukować masę ciała o 5-10%.
  • W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty zbożowe z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, płatki owsiane, ryż nieoczyszczony. Produkty te są doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz soli mineralnych. Odpowiednia podaż błonnika powoduje spowolnienie uwalniania glukozy po posiłku. Ponadto, błonnik można również znaleźć w preparatach dostępnych w aptekach: SOLGAR Błonnik Multiple Fibre Formula, Błonnik jabłkowy, Dr.Max Błonnik z ananasem, Humavit Multi-Błonnik, Bonafarm Błonnik owsiany.
  • Warzywa zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, a także antyoksydanty. Szczególnie pod postacią surową powinny być dodatkiem niemalże do każdego posiłku. 
  • Zaleca się wybór owoców o niskim IG i ŁG (awokado, owoce cytrusowe, truskawki, maliny, czarna porzeczka, morele, jabłka, gruszki).

Podstawę postępowania stanowi modyfikacja stylu życia. Zalecany jest szybki (do zadyszki) spacer, charakteryzujący się powolnym początkiem i zakończeniem, a najbardziej odpowiednią formą wysiłku jest rekomendowany dla ludzi w różnym wieku „nordic walking”.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Cukrzyca

Więcej artykułów