Jabłka a cukrzyca. Czy można jeść jabłka przy cukrzycy?

Praktycznie większość dostępnych owoców charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Znajdziemy w nich błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, witaminy, składniki mineralne i ogrom substancji przeciwutleniających. Jakie zatem właściwości posiadają jabłka? Czy będą to odpowiednie owoce dla osób ze zdiagnozowaną cukrzycą?

Artykuł rekomendowany przez:
Jabłka a cukrzyca

Jabłka w cukrzycy – właściwości

Cukrzyca to choroba wymagająca od niejednego sporej wiedzy na temat żywienia, wybierania produktów i komponowania posiłków, w celu utrzymania stężenia glukozy na odpowiednim poziomie. Dieta cukrzyka powinna opierać się głównie na produktach z niskim indeksem glikemicznym.

Jabłka są źródłem wielu cennych składników mających duży wpływ na stan naszego zdrowia. Sezon na jabłka trwa praktycznie cały rok, a więc przez cały ten czas możemy je spokojnie kupić w każdym sklepie. Są to owoce najbardziej popularne nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Charakteryzują się bogactwem związków polifenolowych. Dzięki nim, jabłkom możemy przypisać silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe. Ponadto, w jabłkach znajduje się spora dawka witaminy C, a także witaminy z grupy B, kwercetyna i błonnik. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego, jabłka mogą być spożywane przez osoby z nadwagą lub otyłością, ponieważ na dłużej pozostawiają uczucie sytości. W skład jabłek wchodzą także pektyny mające właściwości obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Dodatkowo, zawarta w jabłkach kwercetyna posiada dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, a także ma zdolność do obniżania ciśnienia. Średniej wielkości jabłko (około 180g), dostarcza nam około 90 kcal, 3,6 g błonnika, około 18 g węglowodanów oraz 0,7 g białka oraz tłuszczu. Jabłka zaliczane są do owoców niskokalorycznych, stąd też idealnie sprawdzają się jako przekąska w towarzystwie jogurtu, orzechów czy nasion. Porcja składająca się z jabłka (1 średnia sztuka około 180 g), jednego kubka jogurtu naturalnego (około 150 g) oraz orzechów włoskich (20 g) dostarczy nam około 317 kcal, 10 g białka, 15 g tłuszczu i 35 g węglowodanów. Jest to posiłek o niskim indeksie i niskim ładunku glikemicznym.

Czy można jeść jabłka przy cukrzycy?

Ze względu na zawartość węglowodanów w jabłkach, osoby z cukrzycą często zastanawiają się czy te owoce będą dla nich odpowiednie. Jabłka należą do owoców posiadających niski indeks glikemiczny (IG<50). Wartość ta wskazuje nam jak szybko po ich zjedzeniu rośnie poziom cukru we krwi. Im niższa wartość tym wolniejszy wzrost glikemii poposiłkowej. Dzieje się tak głównie dzięki zawartości błonnika pokarmowego w formie rozpuszczalnych frakcji, który spowalnia wchłanianie węglowodanów do krwi. Dzięki temu jabłka w niewielkiej ilości mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą pod warunkiem kontroli stężenia cukru we krwi. Duże znaczenie ma ilość zjedzonych jabłek oraz sposób ich przyrządzenia. W przypadku cukrzyków, jabłka powinny być spożywane najlepiej na surowo, z dodatkiem białka i tłuszczu. Ponadto, nie należy ich zbytnio rozdrabniać. Im bardziej rozdrobnione jabłko, tym wyższy indeks glikemiczny ma końcowy produkt. Efektem tego jest szybsze trawienie posiłku, a co za tym idzie – szybszy wzrost poziomu glukozy we krwi. O ile surowe jabłka będą od czasu do czasu mile widziane w menu cukrzyka, o tyle soki i nektary jabłkowe, a także konfitury i dżemy nie będą już w nich pożądane. W trakcie obróbki jaką przechodzi jabłko (w celu wyprodukowania soku), pozbawia się je nie tylko cennych właściwości, ale przede wszystkim błonnika pokarmowego tak ważnego w diecie każdego cukrzyka.

Jak ilość jabłek jest bezpieczna?

Ilość owoców, w tym jabłek powinna być ustalona z lekarzem prowadzącym, diabetologiem lub dietetykiem, pod opieką którego znajduje się pacjent. Należy pamiętać, o samokontroli glikemii po zjedzonych posiłkach. To właśnie te pomiary pokażą w jaki sposób organizm reaguje na dany owoc w tym także na jabłka i czy ewentualnie musi być poddana korekcie. Należy pamiętać, iż to dawka często może okazać „trucizną”, dlatego w sytuacji pacjentów z cukrzycą, ważne jest rozsądne podejście do spożywanych ilości.

Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Więcej artykułów