Malina na gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe. Jak zrobić sok z malin?

Większości z nas malina przywołuje wspomnienie lata. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz pysznego, słodkiego smaku, któremu ciężko się oprzeć, posiada właściwości lecznicze i może być wykorzystana przy przeziębieniach, biegunkach i bólach miesiączkowych. W tym wpisie poznasz szereg zastosowań malin oraz przepis na wartościowy sok z jej owoców.

Artykuł rekomendowany przez:
maliny

Poznajmy malinę bliżej

Malina właściwa (łac. Rubus idaeus L.) to krzew z rodziny różowatych, który może osiągać nawet do 3 m wysokości. Występuje pospolicie na terenie naszego kraju - w lasach, zaroślach czy przydomowych ogródkach. Kwitnie w maju i czerwcu, a jej owoce,         w zależności od odmiany, rośliny możemy zbierać od czerwca aż do października. Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są liście i owoce maliny właściwej. 

Jaki skład ma malina?

Surowcem farmaceutycznym jest owoc (Rubi idaei fructus) i liść (Rubi idaei folium) maliny. Owoce zawierają kwasy (głównie cytrynowy, jabłkowy i salicylowy), pektyny, antocyjany, witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), C i E oraz związki mineralne. Natomiast liście posiadają w składzie garbniki, flawonoidy i fenolokwasy. 

Właściwości i zastosowanie maliny

Malina właściwa, oprócz walorów smakowych, posiada cenne właściwości lecznicze wykorzystywane w wielu schorzeniach. Kiedy warto sięgać po malinę?

Malina na przeziębienie

Napar i sok z owoców powodują pobudzenie gruczołów potowych, zwiększa się ilość wydzielanego potu, co powoduje obniżenie podwyższonej temperatury ciała. Malina stosowana jest w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, które przebiegają  z gorączką. Owoce maliny działają napotnie, przeciwgorączkowo, wzmacniająco i moczopędnie, a witamina C w nich zawarta wspomaga pracę układu odpornościowego. 


Jeśli zauważasz u siebie pierwsze objawy przeziębienia możesz sięgnąć po zioła, zawierające w składzie malinę. W aptece możesz kupić w postaci ziół do zaparzania (Malina zioła do zaparzania w saszetkach) i herbatek owocowych (DOZ Zielnik Malina Herbatka owocowo-ziołowa, Herbata OWOCOWA APTEKA Malina z Żurawiną) oraz pastylek do ssania (Jake vitamincandy Malina wzbog. w wit. C b/cuk.).

Malina na biegunkę

Obecność garbników sprawia, że liść maliny wykazuje działanie ściągające i przeciwzapalne w leczeniu biegunek, dodatkowo działa żółciopędnie, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz słabo moczopędnie. Jeśli zmagasz się z takimi problemami warto zacząć pić herbatę z maliny. 

Na bóle miesiączkowe

Najmniej znanym działanie maliny jest jej zastosowanie w bólach miesiączkowych - liście powodują rozkurcz mięśni gładkich macicy. 

Przepis na pyszny sok z malin

W aptece możesz kupić syrop (Syrop BIO malina) i sok z malin, (100% Sok ekologiczny Malina) lub takie z dodatkiem innych składników korzystnie wpływających na układ odpornościowy (Syrop Dzika Róża Malina FOOD, Lipa Malina witamina C Madopharma, Syrop Malina Acerola, Syrop Malina Imbir, Syrop Malina z Kwiatem Bzu Czarnego z Wit.). Wybierając taki produkt warto zwrócić uwagę na jego skład, bo syrop a sok to nie to samo. Syropy malinowe często zawierają minimalne ilości owocu, a za to są pełne cukru, zawierają syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy, aromaty i barwniki. Dlatego czytaj etykiety. Najlepiej wybierać 100% sok, czyli taki tłoczony bezpośrednio z owoców, bez konserwantów i sztucznych dodatków smakowych, bądź syropy z jak najkrótszym składem. Taki zdrowy sok można również przygotować w domowych warunkach.

Do przygotowania takiego soku potrzebujesz:

300 g malin
200 g cukru.

Do dużego, umytego i wyparzonego szklanego słoika wsypuj naprzennie warstwy malin i cukru. Słoik przykryj gazą i ustaw w nasłonecznionym miejscu np. kuchennym parapecie. Pozostaw słoik na kilka dni, następnie zlej sok do butelek i mocno zakręć. Tak przygotowany sok możesz dodawać do herbaty lub mieszać z wodą. 

Syrop uzyskany ze świeżych owoców maliny jest używany przez producentów leków do poprawy ich smaku, zwłaszcza produkowanych z myślą o małych dzieciach. 

Przepis na napar z malin

Dwie łyżki liści lub owoców malin zalej dwoma szklankami wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedź i jest gotowy do wypicia. Dla osłodzenia smaku możesz dodać do niego łyżkę miodu. 
W przeziębieniach do naparu można dodać inne rośliny o podobnym działaniu np. kwiat lipy, liść jeżyny, imbir czy cytrynę, które oprócz urozmaicenia smaku zwiększą wartości lecznicze danego naparu. 

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Odżywianie i Diety

Więcej artykułów