Malina na gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe. Jak zrobić sok z malin?
Większości z nas malina przywołuje wspomnienie lata. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz pysznego, słodkiego smaku, któremu ciężko się oprzeć, posiada właściwości lecznicze i może być wykorzystana przy przeziębieniach, biegunkach i bólach miesiączkowych. W tym wpisie poznasz szereg zastosowań malin oraz przepis na wartościowy sok z jej owoców.
Poznajmy malinę bliżej
Malina właściwa (łac. Rubus idaeus L.) to krzew z rodziny różowatych, który może osiągać nawet do 3 m wysokości. Występuje pospolicie na terenie naszego kraju - w lasach, zaroślach czy przydomowych ogródkach. Kwitnie w maju i czerwcu, a jej owoce, w zależności od odmiany, rośliny możemy zbierać od czerwca aż do października. Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są liście i owoce maliny właściwej.
Jaki skład ma malina?
Surowcem farmaceutycznym jest owoc (Rubi idaei fructus) i liść (Rubi idaei folium) maliny. Owoce zawierają kwasy (głównie cytrynowy, jabłkowy i salicylowy), pektyny, antocyjany, witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), C i E oraz związki mineralne. Natomiast liście posiadają w składzie garbniki, flawonoidy i fenolokwasy.
Właściwości i zastosowanie maliny
Malina właściwa, oprócz walorów smakowych, posiada cenne właściwości lecznicze wykorzystywane w wielu schorzeniach. Kiedy warto sięgać po malinę?
Malina na przeziębienie
Napar i sok z owoców powodują pobudzenie gruczołów potowych, zwiększa się ilość wydzielanego potu, co powoduje obniżenie podwyższonej temperatury ciała. Malina stosowana jest w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, które przebiegają z gorączką. Owoce maliny działają napotnie, przeciwgorączkowo, wzmacniająco i moczopędnie, a witamina C w nich zawarta wspomaga pracę układu odpornościowego.
Jeśli zauważasz u siebie pierwsze objawy przeziębienia możesz sięgnąć po zioła, zawierające w składzie malinę. W aptece możesz kupić w postaci ziół do zaparzania (Malina zioła do zaparzania w saszetkach) i herbatek owocowych (DOZ Zielnik Malina Herbatka owocowo-ziołowa, Herbata OWOCOWA APTEKA Malina z Żurawiną) oraz pastylek do ssania (Jake vitamincandy Malina wzbog. w wit. C b/cuk.).
Malina na biegunkę
Obecność garbników sprawia, że liść maliny wykazuje działanie ściągające i przeciwzapalne w leczeniu biegunek, dodatkowo działa żółciopędnie, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz słabo moczopędnie. Jeśli zmagasz się z takimi problemami warto zacząć pić herbatę z maliny.
Na bóle miesiączkowe
Najmniej znanym działanie maliny jest jej zastosowanie w bólach miesiączkowych - liście powodują rozkurcz mięśni gładkich macicy.
Przepis na pyszny sok z malin
W aptece możesz kupić syrop (Syrop BIO malina) i sok z malin, (100% Sok ekologiczny Malina) lub takie z dodatkiem innych składników korzystnie wpływających na układ odpornościowy (Syrop Dzika Róża Malina FOOD, Lipa Malina witamina C Madopharma, Syrop Malina Acerola, Syrop Malina Imbir, Syrop Malina z Kwiatem Bzu Czarnego z Wit.). Wybierając taki produkt warto zwrócić uwagę na jego skład, bo syrop a sok to nie to samo. Syropy malinowe często zawierają minimalne ilości owocu, a za to są pełne cukru, zawierają syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy, aromaty i barwniki. Dlatego czytaj etykiety. Najlepiej wybierać 100% sok, czyli taki tłoczony bezpośrednio z owoców, bez konserwantów i sztucznych dodatków smakowych, bądź syropy z jak najkrótszym składem. Taki zdrowy sok można również przygotować w domowych warunkach.
Do przygotowania takiego soku potrzebujesz:
300 g malin
200 g cukru.
Do dużego, umytego i wyparzonego szklanego słoika wsypuj naprzennie warstwy malin i cukru. Słoik przykryj gazą i ustaw w nasłonecznionym miejscu np. kuchennym parapecie. Pozostaw słoik na kilka dni, następnie zlej sok do butelek i mocno zakręć. Tak przygotowany sok możesz dodawać do herbaty lub mieszać z wodą.
Syrop uzyskany ze świeżych owoców maliny jest używany przez producentów leków do poprawy ich smaku, zwłaszcza produkowanych z myślą o małych dzieciach.
Przepis na napar z malin
Dwie łyżki liści lub owoców malin zalej dwoma szklankami wrzącej wody i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedź i jest gotowy do wypicia. Dla osłodzenia smaku możesz dodać do niego łyżkę miodu.
W przeziębieniach do naparu można dodać inne rośliny o podobnym działaniu np. kwiat lipy, liść jeżyny, imbir czy cytrynę, które oprócz urozmaicenia smaku zwiększą wartości lecznicze danego naparu.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.