Ładunek glikemiczny (ŁG) — czym jest i jak go obliczyć? Ładunek a indeks glikemiczny

Publikacja:
2025-07-15 16:21
Aktualizacja:
2025-07-15 16:22

Ładunek glikemiczny to wskaźnik, który usprawnia kontrolę spożywanych posiłków u osób z insulinoopornością, chorujących na cukrzycę lub dotkniętych różnymi problemami związanymi z gospodarką węglowodanową organizmu. Jest pod tym względem dokładniejszy od indeksu glikemicznego, gdyż uwzględnia nie tylko jakość, ale również ilość spożywanych w posiłku węglowodanów. W tym artykule opisane zostało m.in. czym jest ŁG, jaki jest wzór pozwalający obliczyć wartość ładunku glikemicznego, jak również to, w jaki sposób można ŁG obniżyć.

Produkty węglowodanowe o zróżnicowanym ładunku glikemicznym.

Co to jest ładunek glikemiczny?

Ładunek glikemiczny to wskaźnik, który opiera się na dwóch zmiennych: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz na rozmiarze standardowej porcji produktu. Ułatwia on dobór produktów do spożycia, szczególnie dla osób, które powinny kontrolować jakość oraz ilość spożywanych węglowodanów.  Jeśli chodzi o podział produktów ze względu na ładunek glikemiczny, wyróżnia się 3 grupy: 

  • produkty o niskim ładunku glikemicznym (wartości 0-10);
  • produkty o średnim ładunku glikemicznym (wartości 10-20);
  • produkty o wysokim ładunku glikemicznym (wartości powyżej 20).

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny 

Indeks glikemiczny (IG) w porównaniu z ładunkiem glikemicznym określa jedynie jakość węglowodanów, nie określa wielkości porcji danych produktów. Niski indeks glikemiczny cechuje produkty, których wartość IG < 55. Wysoki zaś występuje wtedy, gdy produkty mają wartości IG > 70. 

Jak obliczyć indeks glikemiczny posiłku? 

Przyjęto, że glukoza ma IG równy 100 i jest pewnym wzorcem do ustalania indeksu glikemicznego produktów. W książkach o tematyce dietetycznej oraz w Internecie można znaleźć wiele tabel, które powstały na podstawie analiz różnych laboratoriów, mogących przedstawiać uśrednione wartości, do których można się w pewien sposób odwoływać.

Wartości zarówno indeksu, jak i ładunku glikemicznego zależą od dodatkowych kilku czynników, m.in. od sposobu przygotowania, stopnia przetworzenia oraz dojrzałości (w przypadku owoców i warzyw). Dla przykładu, surowa marchew ma indeks glikemiczny równy 16, IG pokrojonej na tarce marchewki osiąga już wartość 39, a dodatkowo po ugotowaniu – 49. Na tej podstawie można wysnuć pierwsze wnioski, co obniża indeks glikemiczny.

Jak obniżyć indeks i ładunek glikemiczny? 

Można go zmniejszyć m.in. poprzez nierozgotowywanie potraw, pozostawianie składników w większych do pogryzienia kawałkach. W przypadku owoców warto wybrać te mniej dojrzałe (np. zielony banan zamiast żółtego). Innym sposobem jest również dodanie do posiłku bogatego w węglowodany produktów będących źródłami białka oraz tłuszczów. Na przykład chude mięso, ryby, jaja, orzechy czy nasiona to produkty obniżające indeks i ładunek glikemiczny posiłku.

Jak obliczyć ładunek glikemiczny posiłku?

Ładunek glikemiczny posiłku rośnie wraz z ilością spożywanych w nim węglowodanów. Można go łatwo obliczyć, znając indeks glikemiczny oraz ilość węglowodanów zawartych w danym produkcie.

Ładunek glikemiczny — wzór

Ładunek glikemiczny jest to wartość IG produktu pomnożona przez ilość zawartych w nim węglowodanów [g], a następnie podzielona przez 100.  Wartość indeksu glikemicznego można znaleźć w ogólnodostępnych w książkach oraz internetowych tabelach. Natomiast ilość węglowodanów danego produktu jest umieszczona na jego opakowaniu.

Ciekawym przykładem dla zobrazowania różnic między indeksem glikemicznym a ładunkiem glikemicznym może być arbuz. Jego indeks glikemiczny wynosi 72, a więc jest wysoki. W porcji 100 g arbuza znajduje się 8 g węglowodanów. Ładunek glikemiczny arbuza wg wzoru opisanego powyżej = (72x8)/100. Wynik to 5,76, co wskazuje na niski ładunek glikemiczny. Węglowodany pochodzące z arbuza będą więc wchłaniały się dość szybko, jednakże wzrost glukozy we krwi nie będzie wysoki, gdyż ta porcja dostarcza 8 g węglowodanów.

Dzięki wyliczaniu ładunku glikemicznego danych produktów można łatwiej przewidzieć wzrost glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku. Ułatwia to znacznie żywienie osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. 

Ładunek glikemiczny — tabela wartości

Produkt Indeks glikemiczny (IG) Ładunek glikemiczny (ŁG)/100 g produktu
Banan (dojrzały) 52 10,49
Banan (niedojrzały( 30 5,75
Gruszka) 38 3,37
Jabłko 35 3,5
Dynia (ugotowana) 51 3,83
Arbuz 72 4,68
Truskawki 25 1
Grejpfrut 25 1,50
Ziemniaki (gotowane) 70 9,33
Bób (ugotowany) 63 1,51
Chleb biały pszenny 70 35
Chleb żytni pełnoziarnisty 50 17,25
Gorzka czekolada (65%) 22 5,92
Mleczna czekolada 49 5,92
Daktyle suszone 70 47,81
Jogurt naturalny 36 1,62
Kakao (bez cukru) 20 11,60
Kasza jęczmienna (gotowana) 25 5,28
Makaron z mąki pełnoziarnistej (al dente) 40 7,92
Mąka pszenna biała 73 47,82
Mąka pszenna pełnoziarnista 60 35,22
Ryż biały ugotowany/td> 64 16,64
Ryż brązowy (ugotowany) 50 10,45
Mleko pełne 3% tłuszczu 32 1,54
Orzechy nerkowca 15 4,41
Płatki owsiane (błyskawiczne) 85 47,18
Piwo 110 4,20

Jaki ładunek glikemiczny dla cukrzyka?

Zarówno indeks, jak i ładunek glikemiczny są kluczowymi wskaźnikami dla diabetyków. W przypadku cukrzycy warto sięgać po produkty o niskim ładunku glikemicznym. 

Zdrowa, zbilansowana dieta powinna być bogata w warzywa, oleje roślinne, chude mięsa (pierś z indyka, kurczaka), orzechy, jaja, nabiał. Pożądane, lecz w mniejszym ilościach, są również produkty o średnim ładunku glikemicznym. Niezalecane są natomiast produkty cechujące się wysokim ŁG, takie jak słodycze, żywność wysoko przetworzona czy napoje słodzone. Spożywanie ich wiąże się z wysokim ryzykiem pojawienia się hiperglikemii

Aby wspomóc prawidłowy metabolizm glukozy w organizmie, można również zastosować preparaty dostępne bez recepty, zawierające w swoim składzie chrom, ekstrakt z morwy białej czy też berberynę.

Dostępność potrzebnych leków, m.in. wspomagających prawidłowy metabolizm glukozy, w aptekach w Twojej okolicy sprawdzisz na stronie KtoMaLek.pl.

 

Bibliografia

  1. Adamska, E., Górka, M. (2008). Indeks i ładunek glikemiczny diety. Przegląd Kardiodiabetologiczny, 3, 3, s. 223-231.
  2. Kowalska-Bąbik, J. (2025). Wykorzystanie indeksu i ładunku glikemicznego w praktyce. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/wykorzystanie-indeksu-i-ladunku-glikemicznego-w-praktyce/. (Dostęp: 03.2025) 
  3. Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię (2023). Polskie Stowarzyszenie Diabetyków. Dostępne na:  https://diabetyk.org.pl/indeks-i-ladunek-glikemiczny-dwa-kluczowe-parametry-stabilizujace-glikemie/. (Dostęp: 03.2025)
  4. Tabela indeksu i ładunku glikemicznego. Dostępna na: https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2021/09/Tabela-IG-i-LG.pdf (Dostęp: 03.2025).

Autor

Redakcja ktomalek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja ktomalek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Cukrzyca Odżywianie i Diety

Więcej artykułów