Ładunek glikemiczny (ŁG) — czym jest i jak go obliczyć? Ładunek a indeks glikemiczny
- Publikacja:
- 2025-07-15 16:21
- Aktualizacja:
- 2025-07-15 16:22
Ładunek glikemiczny to wskaźnik, który usprawnia kontrolę spożywanych posiłków u osób z insulinoopornością, chorujących na cukrzycę lub dotkniętych różnymi problemami związanymi z gospodarką węglowodanową organizmu. Jest pod tym względem dokładniejszy od indeksu glikemicznego, gdyż uwzględnia nie tylko jakość, ale również ilość spożywanych w posiłku węglowodanów. W tym artykule opisane zostało m.in. czym jest ŁG, jaki jest wzór pozwalający obliczyć wartość ładunku glikemicznego, jak również to, w jaki sposób można ŁG obniżyć.

Co to jest ładunek glikemiczny?
Ładunek glikemiczny to wskaźnik, który opiera się na dwóch zmiennych: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz na rozmiarze standardowej porcji produktu. Ułatwia on dobór produktów do spożycia, szczególnie dla osób, które powinny kontrolować jakość oraz ilość spożywanych węglowodanów. Jeśli chodzi o podział produktów ze względu na ładunek glikemiczny, wyróżnia się 3 grupy:
- produkty o niskim ładunku glikemicznym (wartości 0-10);
- produkty o średnim ładunku glikemicznym (wartości 10-20);
- produkty o wysokim ładunku glikemicznym (wartości powyżej 20).
Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) w porównaniu z ładunkiem glikemicznym określa jedynie jakość węglowodanów, nie określa wielkości porcji danych produktów. Niski indeks glikemiczny cechuje produkty, których wartość IG < 55. Wysoki zaś występuje wtedy, gdy produkty mają wartości IG > 70.
Jak obliczyć indeks glikemiczny posiłku?
Przyjęto, że glukoza ma IG równy 100 i jest pewnym wzorcem do ustalania indeksu glikemicznego produktów. W książkach o tematyce dietetycznej oraz w Internecie można znaleźć wiele tabel, które powstały na podstawie analiz różnych laboratoriów, mogących przedstawiać uśrednione wartości, do których można się w pewien sposób odwoływać.
Wartości zarówno indeksu, jak i ładunku glikemicznego zależą od dodatkowych kilku czynników, m.in. od sposobu przygotowania, stopnia przetworzenia oraz dojrzałości (w przypadku owoców i warzyw). Dla przykładu, surowa marchew ma indeks glikemiczny równy 16, IG pokrojonej na tarce marchewki osiąga już wartość 39, a dodatkowo po ugotowaniu – 49. Na tej podstawie można wysnuć pierwsze wnioski, co obniża indeks glikemiczny.
Jak obniżyć indeks i ładunek glikemiczny?
Można go zmniejszyć m.in. poprzez nierozgotowywanie potraw, pozostawianie składników w większych do pogryzienia kawałkach. W przypadku owoców warto wybrać te mniej dojrzałe (np. zielony banan zamiast żółtego). Innym sposobem jest również dodanie do posiłku bogatego w węglowodany produktów będących źródłami białka oraz tłuszczów. Na przykład chude mięso, ryby, jaja, orzechy czy nasiona to produkty obniżające indeks i ładunek glikemiczny posiłku.
Jak obliczyć ładunek glikemiczny posiłku?
Ładunek glikemiczny posiłku rośnie wraz z ilością spożywanych w nim węglowodanów. Można go łatwo obliczyć, znając indeks glikemiczny oraz ilość węglowodanów zawartych w danym produkcie.
Ładunek glikemiczny — wzór
Ładunek glikemiczny jest to wartość IG produktu pomnożona przez ilość zawartych w nim węglowodanów [g], a następnie podzielona przez 100. Wartość indeksu glikemicznego można znaleźć w ogólnodostępnych w książkach oraz internetowych tabelach. Natomiast ilość węglowodanów danego produktu jest umieszczona na jego opakowaniu.
Ciekawym przykładem dla zobrazowania różnic między indeksem glikemicznym a ładunkiem glikemicznym może być arbuz. Jego indeks glikemiczny wynosi 72, a więc jest wysoki. W porcji 100 g arbuza znajduje się 8 g węglowodanów. Ładunek glikemiczny arbuza wg wzoru opisanego powyżej = (72x8)/100. Wynik to 5,76, co wskazuje na niski ładunek glikemiczny. Węglowodany pochodzące z arbuza będą więc wchłaniały się dość szybko, jednakże wzrost glukozy we krwi nie będzie wysoki, gdyż ta porcja dostarcza 8 g węglowodanów.
Dzięki wyliczaniu ładunku glikemicznego danych produktów można łatwiej przewidzieć wzrost glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku. Ułatwia to znacznie żywienie osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Ładunek glikemiczny — tabela wartości
Produkt | Indeks glikemiczny (IG) | Ładunek glikemiczny (ŁG)/100 g produktu |
Banan (dojrzały) | 52 | 10,49 |
Banan (niedojrzały( | 30 | 5,75 |
Gruszka) | 38 | 3,37 |
Jabłko | 35 | 3,5 |
Dynia (ugotowana) | 51 | 3,83 |
Arbuz | 72 | 4,68 |
Truskawki | 25 | 1 |
Grejpfrut | 25 | 1,50 |
Ziemniaki (gotowane) | 70 | 9,33 |
Bób (ugotowany) | 63 | 1,51 |
Chleb biały pszenny | 70 | 35 |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 50 | 17,25 |
Gorzka czekolada (65%) | 22 | 5,92 |
Mleczna czekolada | 49 | 5,92 |
Daktyle suszone | 70 | 47,81 |
Jogurt naturalny | 36 | 1,62 |
Kakao (bez cukru) | 20 | 11,60 |
Kasza jęczmienna (gotowana) | 25 | 5,28 |
Makaron z mąki pełnoziarnistej (al dente) | 40 | 7,92 |
Mąka pszenna biała | 73 | 47,82 |
Mąka pszenna pełnoziarnista | 60 | 35,22 |
Ryż biały ugotowany/td> | 64 | 16,64 |
Ryż brązowy (ugotowany) | 50 | 10,45 |
Mleko pełne 3% tłuszczu | 32 | 1,54 |
Orzechy nerkowca | 15 | 4,41 |
Płatki owsiane (błyskawiczne) | 85 | 47,18 |
Piwo | 110 | 4,20 |
Jaki ładunek glikemiczny dla cukrzyka?
Zarówno indeks, jak i ładunek glikemiczny są kluczowymi wskaźnikami dla diabetyków. W przypadku cukrzycy warto sięgać po produkty o niskim ładunku glikemicznym.
Zdrowa, zbilansowana dieta powinna być bogata w warzywa, oleje roślinne, chude mięsa (pierś z indyka, kurczaka), orzechy, jaja, nabiał. Pożądane, lecz w mniejszym ilościach, są również produkty o średnim ładunku glikemicznym. Niezalecane są natomiast produkty cechujące się wysokim ŁG, takie jak słodycze, żywność wysoko przetworzona czy napoje słodzone. Spożywanie ich wiąże się z wysokim ryzykiem pojawienia się hiperglikemii.
Aby wspomóc prawidłowy metabolizm glukozy w organizmie, można również zastosować preparaty dostępne bez recepty, zawierające w swoim składzie chrom, ekstrakt z morwy białej czy też berberynę.
Dostępność potrzebnych leków, m.in. wspomagających prawidłowy metabolizm glukozy, w aptekach w Twojej okolicy sprawdzisz na stronie KtoMaLek.pl.
Bibliografia
- Adamska, E., Górka, M. (2008). Indeks i ładunek glikemiczny diety. Przegląd Kardiodiabetologiczny, 3, 3, s. 223-231.
- Kowalska-Bąbik, J. (2025). Wykorzystanie indeksu i ładunku glikemicznego w praktyce. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dostępne na: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/wykorzystanie-indeksu-i-ladunku-glikemicznego-w-praktyce/. (Dostęp: 03.2025)
- Indeks i ładunek glikemiczny – dwa kluczowe parametry stabilizujące glikemię (2023). Polskie Stowarzyszenie Diabetyków. Dostępne na: https://diabetyk.org.pl/indeks-i-ladunek-glikemiczny-dwa-kluczowe-parametry-stabilizujace-glikemie/. (Dostęp: 03.2025)
- Tabela indeksu i ładunku glikemicznego. Dostępna na: https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2021/09/Tabela-IG-i-LG.pdf (Dostęp: 03.2025).
Autor
Redakcja ktomalek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.