Kapary – witaminy i właściwości odżywcze. Dlaczego warto umieścić je w swojej diecie?
Kapary to świetny dodatek do sałatek, pizzy oraz innych różnorodnych dań. Ich charakterystyczny musztardowo-pieprzny smak uwielbiają mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Jakie cenne składniki odżywcze znajdują się w kaparach? Dlaczego warto po nie sięgać?
Kapary – pochodzenie
Kapary cierniste (Capparis spinosa) są to drzewa, krzewy lub pnącza do których należy około 250 gatunków występujących w strefie tropikalnej (tylko dwa z nich rosną w Europie). Kwiaty charakteryzują się białą, kremową lub różową barwą. Owoc to zielona, mięsista, wielonasienna jagoda o czerwonym miąższu.
Kapary – witaminy i właściwości odżywcze
Zarówno w owocach jak i korzeniach kaparów obecne są substancje mające pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. W korzeniach znajdują się glikozydy i znaczna ilość substancji tłuszczowych. Znaleźć możemy w nich również alkaloidy charakteryzujące się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwbólowym oraz pobudzającym ośrodkowy układ nerwowy. Ponadto, ważną grupę związków stanowią flawonoidy. Zawartość flawonoli w kaparach wynosi 493,03 mg na 100 g produktu. Ponadto, warzywa te są niskokaloryczne – 100 g kaparów to jedynie 22 kcal.
W 100 g kaparów znajdziemy:
- 0.4 mg witaminy C;
- 0.002 mg tiaminy;
- 0.012 mg ryboflawiny;
- 0.056 mg niacyny;
- 0.002 mg witaminy B6;
- 2 µg kwasu foliowego;
- 12 IU witaminy A;
- 0.08 mg witaminy E;
- 2.1 µg witaminy K.
Z punktu widzenia właściwości prozdrowotnych, do najważniejszych substancji obecnych w kaparach zalicza się rutynę, inaczej rutozyd. Jest powszechnie stosowany jako suplement diety mający doskonały wpływ na poprawę odporności. Rutyna to substancja łatwo przyswajalna przez organizm, którą możemy dostarczyć wraz z dietą. Znaleźć ją możemy między innymi w: gryce, kwiatach czarnego bzu, jabłkach, pomarańczach, śliwkach, winogronach, a także w nasionach roślin strączkowych czy w niektórych herbatach. Ponadto rutyna dostępna jest w postaci preparatów dostępnych w aptekach np.: Panawit Rutyna, Vitamix z rutyną, Rutyna Now Foods, Rutyna z Wit. C APTEO.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz z łatwością sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Flawonoidy znajdujące się w kaparach i ich wpływ na organizm
Flawonoidy to naturalne związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym). Antyoksydantem nazywa się każdą substancję, która opóźnia, zapobiega lub usuwa uszkodzenia oksydacyjne spowodowane działaniem tzw. wolnych rodników. Flawonoidom przypisuje się działanie:
- przeciwzapalne;
- uspokajające;
- ochraniające wątrobę;
- zapobiegające powstawaniu nowotworów;
- pełniące funkcję fitoestrogenów;
- wychwytujące wolne rodniki i reaktywne formy tlenu.
Lecznicze działanie kaparów
Owoce i kora kaparów stanowiły surowiec leczniczy stosowany już od wieków w medycynie arabskiej. Aktualnie w farmacji stosuje się ich owoce, korzenie i korę. Kapary wspomagają pracę układu pokarmowego oraz likwidują wzdęcia. Picie naparu z kaparów działa leczniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych. W krajach azjatyckich korze przypisywana jest zdolność do łagodzenia dolegliwości reumatycznych. Jest środkiem, który podaje się, gdy pojawiają się pierwsze oznaki brucelozy. Sok z kwiatów znalazł swoje zastosowanie jako środek łagodzący rozmaite dolegliwości skórne. Odwar z korzeni kaparów służy do leczenia trudno gojących się ran.
Zastosowanie kaparów w kuchni
Kapary wzbogacają smak sosów podawanych do dań z ryb. Są dodatkiem do tatara, past twarogowych oraz sałatek śledziowych. Stanowią nieodzowny składnik sosu remoulade. Zwykle są marynowane w occie lub konserwowane w soli i oliwie, wówczas nabierają ostrzejszego, bardziej pikantnego smaku.
Przepis na sałatkę z kaparami i łososiem
Składniki:
- 4 łyżki kaparów
- 50 g łososia wędzonego w plastrach
- 75 g roszponki
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 kulek mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Roszponkę myjemy i rwiemy na kawałki. Mozzarellę, kapary oraz pomidorki dodajemy do roszponki. Łososia zawijamy w małe różyczki i układamy na sałatce. Całość polewamy oliwą z oliwek i przyozdabiamy szczypiorkiem. Przyprawiamy do smaku.
Smacznego!
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.