Hashimoto – dieta. Co jeść przy chorobie Hashimoto?
Choroby tarczycy to plaga dzisiejszych czasów. Nieprawidłowości związane z gruczołem tarczowym stwierdza się u około 22% społeczeństwa. Niedoczynność tarczycy wraz z współistniejącym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy nazywane jest chorobą Hashimoto. Czym jest ta choroba? Jaki wpływ ma żywienie na przebieg choroby Hashimoto? Co można jeść i o jakie składniki szczególnie należy zadbać w diecie?
Czym jest choroba Hashimoto?
Na chorobę Hashimoto wpływ mają zarówno czynniki środowiskowe, genetyczne jak i żywieniowe. Zaliczyć możemy do nich: infekcje, leki, terapie cytokinami, sole litu, nadmiar jodu czy niedobór selenu w diecie. Jest to przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Powoduje to wytwarzanie przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej i tyreoglobulinie przez układ immunologiczny. Atakuje on zdrowe tkanki tarczycy, w efekcie czego wytwarza się przewlekły stan zapalny w organizmie, zanik komórek pęcherzykowych i niedoczynność. Choroba Hashimoto wymaga skutecznego leczenie farmakologicznego lewotyroksyną (brakujące hormony tarczycy), której dawkę indywidualnie dobiera lekarz w zależności od stanu pacjenta. Ponadto, ważne jest stosowanie prawidłowego żywienia, które dostarczy w odpowiednich ilościach jodu, selenu, cynku, witaminy D, pełnowartościowego białka, kwasów omega-3 i innych niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Dieta w chorobie Hashimoto
Dieta w chorobie Hashimoto powinna być indywidualnie dobrana do każdego pacjenta. Musi być odpowiednio zbilansowana, dostosowana do wieku, płci, aktywności fizycznej i trybu życia. Osoby cierpiące na Hashimoto często odczuwają zmęczenie, senność, zaburzenia pamięci, uczucie zimna, niskie ciśnienie tętnicze, a najbardziej uciążliwe, szczególnie u kobiet, wydaje się być spowolnienie przemiany materii prowadzącej do zwiększenia masy ciała. W tym wypadku, ważne jest również uwzględnienie odpowiednio mniejszej ilości spożywanych kalorii.
Dieta w chorobie Hashimoto powinna zawierać większą ilość pełnowartościowego białka, które zawiera aminokwasy niezbędne do produkcji hormonów tarczycy. Ponadto, warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika pokarmowego zapobiegającego zaparciom, dobrej jakości tłuszcze pochodzenia roślinnego dostarczające w jak największej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów omega-3. Dodatkowo, zwiększeniu podlegają również witaminy antyoksydacyjne (witamina A, C i E). Ważna jest również odpowiednia podaż witaminy D. Ze względu na mniejszą jej syntezę skórną poprzez promieniowanie słoneczne, w okresie jesienno zimowym zaleca się jej suplementację preparatami np.: Vigantoletten 1000, Vigantol, D-Vitum Forte witamina D dla dorosłych, Vitrum D3 Forte. Równie ważna jest podaż witaminy B12, kontrola jej stężenia i ewentualna suplementacja tylko według jasnych zaleceń lekarza lub dietetyka (Vegevit B12, Naturell B12, Solgar Witamina B12, Humavit witamina B12). Warto zwrócić uwagę również na zawartość żelaza, selenu, cynku i jodu w diecie osób z chorobą Hashimoto. Nie zaleca się jednak suplementacji tych składników (bez wyraźnych wskazań lekarza) ponieważ nie tylko ich niedobór, ale również nadmiar, może okazać się bardzo szkodliwy dla organizmu!
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy można sprawdzić na portalu KtoMaLek.pl.
Co jeść, a czego unikać w diecie osób z chorobą Hashimoto?
Produkty, które powinny znaleźć się na talerzach osób z niedoczynnością:
- pełnoziarniste produkty zbożowe: chleb żytni, kasza gryczana, jęczmienna pęczak, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, płatki owsiane, otręby pszenne;
- świeże i mrożone zielone warzywa i owoce, awokado, natka pietruszki;
- chude produkty mięsne: kurczak, indyk, cielęcina;
- ryby morskie: dorsz, tuńczyk, halibut, śledź;
- nasiona roślin strączkowych;
- oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek;
- orzechy: włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały;
- jaja;
- chude mleko i produkty mleczne;
- pestki dyni, słonecznika, siemię lniane;
- wody mineralne.
Produkty niezalecane w diecie w Hashimoto:
- wysoko przetworzone produkty;
- węglowodany łatwo przyswajalne w postaci słodyczy, czekolady, wypieków, ciast;
- tłuste gatunki mięs i wędlin;
- jasne pieczywo pszenne i oczyszczone kasze;
- słone przekąski;
- surowe warzywa kapustne (ze względu na zawartość substancji wolotwórczych);
- napoje alkoholowe i gazowane.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.