Bób właściwości odżywcze. Jak gotować bób?

Redakcja KtoMaLek.pl 2021-07-01 14:39
Strączki i nasiona bobu na białym tle.

Bób stanowi doskonałe uzupełnienie diety – zarówno pod kątem odżywczym jak i walorów smakowych. Wykorzystuje się go jako dodatek do dań lub spożywa jako samodzielny posiłek. Jakie właściwości odżywcze posiada bób? Jak prawidłowo gotować bób?

Czym jest bób?

Bób jest rośliną strączkową, jednoroczną i zaliczaną do rodziny bobowatych (łac. Fabaceae). Inną nazwą bobu jest wyka bób. Uprawiany jest w Polsce jako warzywo oraz pasza dla zwierząt. Roślina ta znana jest przez ludzkość od tysięcy lat – pierwsze wzmianki o bobie pochodzą sprzed 9000 lat. Bób w warunkach naturalnych spotkać można w Iranie oraz na terenie północnej Afryki. Roślina ta mierzy ok 1,2 m, a najistotniejszą jej częścią są owoce przybierające kształt długich strąków. W ich wnętrzu znajdują się nasiona – od 2 do 5 sztuk. Czas zbiorów przypada na okres letni: od czerwca do sierpnia.

Jak gotować bób?

Bób należy gotować w osolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut –  bób młody. Im bób jest starszy tym czas gotowania musimy wydłużyć. Jeżeli bób będzie wykorzystywany do przygotowywania past wówczas potrzebny czas do ugotowania to około 25 minut. Aby bób nie powodował wzdęć należy przed gotowaniem zalać go wrzącą wodą i pozostawić na godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę i gotujemy świeżą. Dzięki takiemu zabiegowi substancje powodujące wzdęcia znajdą się w wodzie którą odlewamy, przez co ograniczamy problemy trawienne mogące pojawić się po jego konsumpcji.

Bób – czy znajdziemy go w sklepach?

W sklepach bób dostaniemy praktycznie przez cały rok - latem świeży (najczęściej w woreczkach), a zimą mrożony. Bób zaraz po zerwaniu jest poddawany procesom mrożenia, dzięki czemu jest młody i czas gotowania nie musi być długi. Świeży bób przechowywać należy stosunkowo krótko – do 3 dni. Po tym czasie zachodzić będą niekorzystne procesy wpływające na świeżość produktu. Na sklepowych półkach bób znajdziemy również w formie przekąski – chipsy z bobu, bób prażony, pasta z bobu oraz bób konserwowy.

Świeży bób – jak rozpoznać?

W sezonie wakacyjnym świeży bób dostępny jest zarówno w większych sklepach jak i na lokalnych bazarach. Wybierając bób zwróćmy uwagę na obecność plam – najbardziej świeży będzie ich w zupełności pozbawiony. Barwa powinna być jasnozielona, a zapach neutralny. Jeżeli mamy możliwość kupujmy bób luzem – nie pakowany w woreczki foliowe. Takie woreczki przyspieszają procesy starzenia się warzywa, przez co skraca się czas możliwości jego przechowywania oraz spożycia. Gdy jednak nie mamy wyboru i dostępny jest jedynie bób w woreczkach foliowych, to po powrocie do domu należy przełożyć go do torebki papierowej lub miseczki i przechowywać w lodówce.

Bób – właściwości odżywcze

Bób zaliczany jest do roślin strączkowych. Charakteryzuje się zatem wysoką zawartością białka (ok 7,1g / 100g) oraz błonnika pokarmowego (ok 5,8g / 100g). Bób jest produktem o niskiej zawartości tłuszczu – zaledwie 0,4g / 100g, a jego kaloryczność wynosi tylko 76 kcal/ 100g. Dzięki takim wartościom jest on polecany dla osób będących na diecie redukcyjnej (niewielka kaloryczność) jak i wegetarian oraz wegan (duża zawartość białka). Bób ponadto bogaty jest w szereg witamin (witaminę A, C, K, witaminy z grupy B) oraz mikroelementy. Poprzez dużą zawartość kwasu foliowego (ok 145 µg/ 100g) jest bardzo polecany dla kobiet w okresie rozrodczym. Kwas foliowy odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój płodu oraz dojrzewanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Odpowiednia jego podaż chroni przed wadami rozwojowymi płodu oraz chorobami serca. Preparaty z kwasem foliowym dostępne są także w aptece: Kwas foliowy Max, SOLGAR Kwas foliowy, Kwas foliowy Vita, Humavit Kwas Foliowy B6, B12, E. Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.

Bób jest rośliną kumulującą wiele korzystnych składników odżywczych dla organizmu człowieka. Często niedoceniany może wprowadzić do kuchni element urozmaicenia diety jako dodatek do różnych potraw. Spożywany sam lub w towarzystwie chleba w postaci past stanowi bardzo dobre źródło białka, witamin oraz błonnika pokarmowego. Dzięki całorocznej dostępności w sklepach nie musimy ograniczać się co do pory roku w jakim bób będzie spożywany.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów