Glutation – czym jest, gdzie występuje i jak działa?
Glutation, jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów w organizmie człowieka odgrywa istotną rolę w zachowaniu jego homeostazy. Wykazuje działanie obronne przeciw bakteriom, wirusom, a nawet chorobom nowotworowym. Czym dokładniej jest glutation? Gdzie występuje i jakie ma działanie?
Czym jest glutation?
Glutation obecny jest w organizmach żywych zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Zbudowany jest z trzech aminokwasów:
- kwasu glutaminowego;
- cysteiny;
- glicyny.
Największą ilość glutationu obserwuje się u młodych organizmów, która maleje wraz z wiekiem. Glutation w formie zredukowanej jest najbardziej pożądaną substancją antyoksydacyjną w organizmie. Odpowiada między innymi za: życie lub śmierć komórek ciała, regenerację przeciwutleniaczy, do których zaliczamy witaminę C oraz witaminę E, czynne uczestniczenie w naprawie zniszczonych białek, tłuszczów oraz DNA.
Glutation – gdzie występuje?
Glutation obecny jest we wszystkich komórkach zarówno prokariotycznych, jak i eukariotycznych. W organizmie człowieka znajduje się pod różnymi postaciami redokosowymi – każda z nich ma istotne działanie biologiczne. Zredukowana forma glutationu jest najbardziej skuteczna w walce z reaktywnymi formami tlenu, tworząc tarczę ochronną dla komórek organizmu. Syntetyzowany jest głównie w wątrobie – tam również jest magazynowany.
Naturalnymi źródłami glutationu są:
Glutation dostępny jest również w aptekach. Występuje w takich preparatach jak: L-Glutation, Liposomalny glutation GSH, Glutathione-glutation kompleks Now Foods, L-Glutation zredukowany Setria. Aby zwiększyć ilość glutationu w tkankach organizmu, warto dbać o systematyczną aktywność fizyczną. Dzięki temu zwiększymy udział tegoż składnika w ustroju, a także zadbamy o sprawność fizyczną, prawidłową masę ciała oraz dobry humor.
Dostępność tych oraz wielu innych preparatów w aptekach w Twojej okolicy możesz sprawdzić za pomocą portalu KtoMaLek.pl.
Jakie działanie wykazuje glutation?
Glutation jest najsilniejszym antyoksydantem występującym w organizmie człowieka, a działanie innych substancji przeciwutleniających jest zależne właśnie od niego. Ponadto glutation wspomaga usuwanie różnego rodzaju toksyn z ustroju. Do takich substancji zaliczyć można:
- pozostałości po metabolizmie leków;
- uszkodzenia wynikające z działania promieniowania;
- zanieczyszczenia.
Glutation wykazuje także działanie immunostymulujące – poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Działa bezpośrednio na produkcję limfocytów T. Posiada także działanie detoksykujące w stosunku do nadtlenku wodoru, jak również pozostałych aktywnych form tlenu negatywnie oddziałujących na organizm człowieka.
Niski poziom glutationu
Obniżony poziom glutationu odnotowuje się u chorujących na: AIDS, Parkinsona, cukrzycę, choroby neurodegeneracyjne, a także u osób niedożywionych, z rozległymi stanami zapalnymi w organizmie. Podczas przebiegu chorób nowotworowych obniżony poziom glutationu jest zjawiskiem korzystnym, ze względu na lepszą odpowiedź organizmu na leczenie chemio bądź radioterapią. Celowe zmniejszenie ilości glutationu w organizmie jest niemalże konieczne przy transplantacji organów.
Glutation pełni w organizmie człowieka niesłychanie ważną rolę. Jego ilość w sposób całkowicie naturalny spada wraz z wiekiem, dlatego warto, aby na każdym etapie życia starać się utrzymać jego prawidłowy poziom. Urozmaicona dieta, aktywność fizyczna, a także suplementacja prowadzona pod okiem specjalisty pozwolą nam długo cieszyć się sprawnością, a także nienaganną odpornością organizmu. Na spożywanie większych ilości glutationu powinny zwrócić uwagę osoby szczególnie narażone na stres, żyjące w środowisku mocno zanieczyszczonym oraz spożywające wysokoprzetworzoną żywność. Przed przystąpieniem do suplementacji należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym, w celu ustalenia odpowiedniej dawki i wykluczenia ewentualnych działań niepożądanych.
Bibliografia:
- Bilska A., Kryczyk A., Włodek L. (2007). Różne oblicza biologicznej roli glutationu. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 61: 438-453
- Gutman J. (2008). Glutation - Twój klucz do zdrowia. Wydanie polskie Wydawnictwo SKOCZEK str. 16-58.
- Włodek L. (2003). Glutation. Antyoksydacyjne i detoksykacyjne właściwości, biologiczna i farmakologiczna regulacja biosyntezy. (W: “Biotiole w warunkach fizjologicznych, patologicznych i w terapii”). Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2003, s.111-160.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.