Mango afrykańskie — właściwości lecznicze, działanie, zastosowanie

Mango afrykańskie to roślina pochodząca z Afryki. Na świecie swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim aromatycznym i słodkim owocom wykorzystywanym w kuchniach wielu kultur. W medycynie tradycyjnej krajów afrykańskich stosowano napary z kory drzewa mango w celu leczenia i zapobiegania wielu schorzeniom takim, jak ból zęba, świerzb czy kolka. W suplementach dostępnych na terenie Polski głównym składnikiem jest natomiast nasiono, któremu przypisuje się efekt m.in. odchudzający, przeciwbakteryjny czy przeciwcukrzycowy. Jakie właściwości i skutki uboczne mają nasiona mango afrykańskiego? Czy suplementy z mango afrykańskim w składzie pomogą schudnąć?

Artykuł rekomendowany przez:
Owoc afrykańskiego mango.

Mango afrykańskie — właściwości

Nasiona mango afrykańskiego są surowcem bogatym w wiele substancji odżywczych. Zawierają one liczne węglowodany, białka i tłuszcze. Olej z nasion składa się przede wszystkim z kwasu mirystynowego i laurynowego. Stanowi źródło witamin i błonnika. Ekstrakty etanolowe z kory drzewa mango afrykańskiego zawierają natomiast kwasy fenolowe i flawonoidy. Do głównych flawonoidów należą: kwercetyna, kemferol i apigenina. Miąższ owocu zawiera duże stężenie witaminy C.

Mango afrykańskie — jak wygląda i skąd pochodzi?

Mango afrykańskie (łac. Irvingia gabonensis)  to drzewo pochodzące z regionów znajdujących się w strefie wilgotnych lasów równikowych Afryki, głównie w Kongo, Angoli, Demokratycznej Republice Konga, Nigerii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej czy w części Ugandy.

Drzewo osiąga wysokość do 40 metrów. Kora jest żółtoszara, a liście o kształcie eliptycznym są intensywnie zielone. Kwiaty mango afrykańskiego są koloru żółtego lub zielono-białego. Owoce od zewnątrz mają barwę zielono-żółto-pomarańczową. Dojrzały miąższ jest natomiast pomarańczowy. Pestka zajmuje dużą część wewnętrznej powierzchni owocu. Okres kwitnienia mango afrykańskiego przypada na czas od marca do czerwca, a owocowanie na okres od kwietnia do lipca oraz od września do października.

Mango afrykańskie — działanie, wskazania do stosowania

Mango afrykańskie jest rośliną, której przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych. Ze względu na jej tradycyjne stosowanie w wielu krajach świata, postulowane jej właściwości różnią się w zależności od regionu.

Korę Irvingia gabonensis wykorzystywano w leczeniu m.in. świerzbu, bólu zęba, kolki czy problemów skórnych, a także rzeżączki, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i schorzeń wątroby. Liście wykorzystywano m.in. do poprawy funkcjonowania nerek. Nasionom natomiast przypisuje się działanie odchudzające, przeciwcukrzycowe, antyoksydacyjne czy przeciwbakteryjne.

Mango afrykańskie na odchudzanie

Otyłość jest definiowana przez Światową Organizację Zdrowia jako choroba przewlekła, która nie ustępuje samoistnie i wiąże się z nadmierną ilością tkanki tłuszczowej, stanowiącą zagrożenie dla zdrowia. Otyłość jest wynikiem nadmiernej podaży kalorii przy jednoczesnym niewystarczającym wydatku energetycznym.

W ostatnich latach badano wpływ mango afrykańskiego na utratę masy ciała u osób otyłych. Wyniki wielu z tych prac nie są jednak wiarygodne ze względu na błędy w ich przeprowadzaniu. Badania, które wskazują na statystycznie istotną utratę masy ciała u pacjentów suplementujących mango afrykańskie w porównaniu z grupą stosującą placebo, były natomiast sponsorowane przez producentów suplementów, przez co ich wiarygodność również jest wątpliwa.

Ze względu na coraz większą ilość osób zmagających się z problemem otyłości, producenci suplementów chętnie powołują się na nie w pełni poprawnie przeprowadzone badania mające na celu udowodnić działanie różnych substancji w walce z tą chorobą. Warto pamiętać, że aby zredukować masę ciała, niezbędny jest deficyt kaloryczny. Jeśli zmagasz się z otyłością, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, którzy pomogą Ci nie tylko ustalić dietę, ale także przedstawią inne możliwe opcje, w tym możliwość leczenia operacyjnego.

Mango afrykańskie a działanie przeciwutleniające

Działanie antyoksydacyjne polega na zmniejszeniu ilości reaktywnych form tlenu, inaczej zwanych wolnymi rodnikami, w organizmie. Wolne rodniki w nadmiernej ilości doprowadzają do niszczenia komórek i rozwoju wielu powszechnie występujących chorób, m.in.:

W badaniach z 2018 roku sprawdzono działanie przeciwutleniające ekstraktów fenolowych z kory Irvingia gabonensis. Wyniki wykazały mniejszą ilość reaktywnych form tlenu po zastosowaniu ekstraktu. Działanie to przypisuje się dużemu stężeniu kwasu fenolowego i flawonoidów, w tym kwercetyny, kemferolu i apigeniny.

Na razie liczba badań nie jest wystarczająca do bezapelacyjnego potwierdzenia tej właściwości kory mango afrykańskiego, lecz wyniki dotychczasowych doniesień wyglądają obiecująco.

Mango afrykańskie na zmniejszenie cholesterolu

Nasionom mango afrykańskiego przypisuje się właściwości obniżające stężenie cholesterolu LDL. Teorię tę potwierdzono w badaniach z 2005 i 2009 roku, w których dzięki ekstraktom z mango udało się doprowadzić do znacznego spadku frakcji LDL cholesterolu. Ze względu jednak na zbyt mało dowodów potwierdzających te właściwości, w przypadku hipercholesterolemii powinno się udać do lekarza i zastosować sprawdzone leczenie.

Mango afrykańskie — jak dawkować?

Dawkowanie suplementów zawierających mango afrykańskie powinno być zgodne z zaleceniami zawartymi w ulotce.

Leki i suplementy zawierające mango afrykańskie

W aptece nie znajdziemy leków zawierających mango afrykańskie. Na rynku dostępne są jednak suplementy z nim w składzie, które wg producentów mają wspomagać walkę z otyłością.

Mango afrykańskie w ciąży

Ze względu na brak badań sprawdzających wpływ spożywania mango afrykańskiego na kobiety w ciąży i dziecko, nie zaleca się regularnej suplementacji w tym okresie.

Mango afrykańskie — przeciwwskazania i środki ostrożności

Ze względu na potencjalne działanie hipoglikemizujące mango afrykańskiego, osoby stosujące leki o takim działaniu powinny zachować szczególną ostrożność.

Mango afrykańskie — możliwe działania niepożądane

Nadmierne stosowanie mango afrykańskiego może doprowadzić do wystąpienia m.in.: biegunki, wzdęć czy bólu głowy.

Mango afrykańskie — interakcje z lekami i innymi ziołami

Ostrożność przy suplementacji mango powinny zachować osoby stosujące leki hipoglikemizujące.

Mango afrykańskie w Ziołopedii — podsumowanie

Mango afrykańskie to roślina znana głównie dzięki swoim owocom i nasionom. Pomimo długiej listy postulowanych właściwości, żadna z nich nie została udowodniona ponad wszelką wątpliwość w aktualnych badaniach. Dlatego w przypadku wystąpienia chorób lub objawów wymienionych w tekście skonsultuj się z lekarzem w celu dostosowania odpowiedniego leczenia.

 

Bibliografia

  1. Onakpoya, I., Davies, L., Posadzki, P., & Ernst, E. (2013). The efficacy of Irvingia gabonensis supplementation in the management of overweight and obesity: a systematic review of randomized controlled trials. Journal of dietary supplements, 10(1), 29–38. https://doi.org/10.3109/19390211.2012.760508
  2. Aziz, M. A., Millat, M. S., Akter, T., Hossain, M. S., Islam, M. M., Mohsin, S., Ansari, F., Kabir, A., Amin, M. N., & Islam, M. S. (2023). A comprehensive review on clinically proven medicinal plants in the treatment of overweight and obesity, with mechanistic insights. Heliyon, 9(2), e13493. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e13493
  3. Ojo, O. A., Ojo, A. B., Ajiboye, B. O., Oyinloye, B. E., Akinyemi, A. J., Okesola, M. A., Boligon, A. A., & de Campos, M. M. A. (2018). Chromatographic fingerprint analysis, antioxidant properties, and inhibition of cholinergic enzymes (acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase) of phenolic extracts from Irvingia gabonensis (Aubry-Lecomte ex O'Rorke) Baill bark. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology, 29(2), 217–224. https://doi.org/10.1515/jbcpp-2017-0063
  4. Hassan, Y. R., El-Shiekh, R. A., El Hefnawy, H. M., & Michael, C. G. (2024). Irvingia gabonensis baill. (African Mango): A comprehensive review of its ethnopharmacological significance, unveiling its long-standing history and therapeutic potential. Journal of ethnopharmacology, 326, 117942. https://doi.org/10.1016/j.jep.2024.117942
  5. Ngondi, J. L., Etoundi, B. C., Nyangono, C. B., Mbofung, C. M., Oben, J. E. (2009). IGOB131, a novel seed extract of the West African plant Irvingia gabonensis, significantly reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight humans in a randomized double-blind placebo controlled investigation. Lipids in health and disease, 8, 7. https://doi.org/10.1186/1476-511X-8-7.

Autor

Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.

Zobacz wszystkie artykuły Redakcja KtoMaLek.pl

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Kategorie:  Ziołopedia

Więcej artykułów