Jakie zioła na odporność wybrać?

Redakcja K. 2019-08-27 11:53
zioła na odporność

Układ odpornościowy chroni nasz organizm przed różnego rodzaju patogenami wywołującymi popularne infekcje, które tak często towarzyszą okresowi jesienno-zimowemu. Czy naturalnymi sposobami możesz zwiększyć swoją odporność i uchronić się przed chorobą w nadchodzącym sezonie? W tym wpisie poznasz zioła, które wspomagają pracę układu immunologicznego. Rośliny, które pobudzą Twój układ odpornościowy do pracy.

W profilaktyce przeziębiania i grypy warto stosować dostępne w aptece produkty zawierające naturalne substancje zwiększające odporność. Dzięki temu, że pobudzają one układ immunologiczny do pracy nasz organizm lepiej poradzi sobie z inwazją zakaźnych patogenów i ochroni nas przed rozwinięciem choroby.

Żel aloesowy

Otrzymywany z wewnętrznej części liści z gatunków aloesu: prawdziwego, uzbrojonego i drzewiastego. Żel aloesowy usprawnia funkcję układu odpornościowego - frakcja glikoproteinowa pobudza podział limfocytów B i T, przez co często podawany jest w okresach zwiększonej podatności na choroby. W aptekach dostępny jest Aloe Vera Drinking Gel.

Dodatkową właściwością żelu aloesowego jest jego działanie przeciwzapalnie i antyseptycznie przy zewnętrznym stosowaniu na skórę. 

Jeżówka purpurowa

W lecznictwie stosowany jest korzeń i ziele jeżówki purpurowe. Surowce pobudzają działanie układu odpornościowego poprzez nasilenie procesu fagocytozy i pobudzenie limfocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Jeżówka zwiększa odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe i jest stosowana w wspomagająco i profilaktycznie przy nawracających infekcjach, nawet  małych dzieci. 

Jeżówkę znajdziesz w postaci ziół do zaparzania (Jeżówka Purpurowa Zielnik Świata), płynu i kropli doustnych (Succus Echinaceae Phytopharm, LEHNING Echinacea Complexe Nr 40).

aloes żel

Rośliny z dużą zawartością witaminy C oraz innych składników wspomagających odporność

Witamina C jest jednym z najlepiej  znanych antyoksydantów, który chroni nasz organizm przed uszkodzeniami komórek powstających na skutek działania wolnych rodników tlenowych. Surowce z wysoką zawartością witaminy C zwiększają odporność, uszczelniają i zwiększają elastyczność ścian naczyń krwionośnych. 

Dzika róża

Owoc róży zawiera dużą ilość witaminy C, witamin z grupy B: B1, B2 oraz A, E i K. Dzięki ich zawartości surowiec wykazuje działanie ogólnie wzmacniające organizm. Podobne działanie oprócz dzikiej róży ma także róża pomarszczona, jabłkowata i girlandowa. 

Jarząb pospolity

Surowcem jest owoc i kwiat jarzębiny, które działają również napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Pamiętaj, że spożycie zbyt dużej ilości jarzębiny może spowodować biegunkę. 

Dziki bez czarny

Surowcem leczniczym jest kwiat i owoc bzu, które wykazują działanie napotne i obniżające gorączkę. Domowy syrop z kwiatów dzikiego bzu poprawi smak herbaty wspomagając układ immunologiczny w walce z patogenami. 

Malina i jeżyna

Surowcem leczniczym są liście i owoce zarówno w przypadku jeżyny, jak i maliny, które oprócz działania napotnego i przeciwgorączkowego wykazują działanie przeciwbiegunkowe, które wynika z obecności garbników w liściach. 

Acerola

Jej nazwa botaniczna to Malpighia glabra L., w Polsce powszechnie nazywana wiśnią z Barbados, łonozlitą czy malpigią. Acerola jest źródłem witaminy C, która wzmacnia układ immunologiczny wzmagając produkcję przeciwciał oraz witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego widzenia i zapobiega tzw. “kurzej ślepocie”. 

Naturalne antybiotyki

Innymi roślinami zawierającymi dużą ilość witaminy C są:

  • aronia 
  • żurawina
  • hibiskus
  • rokitnik zwyczajny.

Czosnek

Działa stymulująco na układ odpornościowy powodując:

  • aktywację makrofagów
  • wzbudzenie limfocytów NK 
  • zwiększenie wytwarzania IL-2, TNF i IFN-gamma.

Takie działanie wykazuje nie poddany obróbce termicznej, rozgnieciony czosnek. W wyniku zmiażdżenia powstaje aktywna forma alliny - allicyna, która wykazuje działanie antybiotyczne. W okresie przeziębień i grypy warto przygotować dla całej rodziny wzmacniający odporność syrop z czosnku, miodu i cytryny.

Cebula

Świeża cebula, jej wyciągi i sok działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie, naturalnie wspomagając organizm w walce z drobnoustrojami. Warto dodawać ją jako dodatek np. do sałatek - nie tylko wzbogaci ich smak, ale również wspomoże walkę z infekcjami.

Pamiętaj, że czosnku i cebuli nie powinno przechowywać się w lodówce, ponieważ tracą one cenne właściwości lecznicze. 

O czym warto pamiętać chcąc zwiększyć swoją odporność?

Poza włączeniem do swojej diety powyższych produktów roślinnych, które  zwiększają naturalną odporność warto zwrócić uwagę na swoje codzienne nawyki i zasady przestrzegania higieny. Na prawidłową pracę układu odpornościowego wpływają czynnki takie jaki: 

  • przestrzeganie podstawowych zasad higieny osobistej - częste, dokładne mycie rąk, zwłaszcza po powrocie do domu i przed posiłkami;
  • ubiór dobrany odpowiednio do pogody;
  • regularna aktywność fizyczna; 
  • odpowiednia ilość snu; 
  • oraz zdrowa, urozmaicona dieta.

Zioła na odporność w aptece

Większość powyższych roślin kupisz w aptece w postaci ziół do zaparzania (Jarzębina Owoc), herbat owocowych (Dzika róża Herb.owoc. Apteo Natura, Zielnik DOZ Herbatka owocowa z hibiskusem Dzika Róża), syropów (Dzika Róża 100% Sok EkaMedica, Syrop Czarny bez, Acerola 100%).


Dostępność tych preparatów sprawdzisz w serwisie ktomalek.pl

 


Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Więcej artykułów