Chlorella - niezwykła alga z Japonii
Chlorella już dawno została okrzyknięta mianem superfood i staje się coraz bardziej popularnym składnikiem naszej codziennej diety. Z bogactwa jej właściwości odżywczych korzystają weganie, a coraz więcej słyszy się także o jej pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Czym jest ten niezwykły produkt? Poznajmy właściwości i zastosowanie chlorelli.
Chlorella - właściwości
Chlorella (Chlorella) to jednokomórkowy organizm z grupy zielenic (Chlorophyta) zamieszkujący środowisko wodne. Nazwa ta bezpośrednio kojarzy się z ich intensywnie zielonym zabarwieniem, który zawdzięczają dużej zawartości chlorofilu a i b. To doskonałe źródło składników odżywczych, minerałów, witamin oraz antyoksydantów, w tym szczególnie dużych ilości chlorofilu. Badania naukowe coraz częściej donoszą o jej korzystnym wpływie na nasze organizmy. Posiada właściwości detoksykacyjne - wiąże metale ciężkie i pomaga usunąć je z organizmu. Wzmacnia organizm, niweluje zmęczenie i dodaje energii, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje gospodarkę hormonalną, stymuluje metabolizm, wspomaga wypróżnianie i wspiera spalanie tkanki tłuszczowej. U osób z podwyższonym cholesterolem pomaga obniżyć poziom LDL-cholesterolu (tzw. “złego cholesterolu”) oraz trójglicerydów, u osób z podwyższonym ciśnieniem pomoże w jego normalizacji, a u chorych na cukrzycę typu 2. pomaga w obniżeniu podwyższonej glikemii. Dodatkowo wspiera funkcje układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko infekcji, odbudowuje naturalną mikroflorę jelitową, usprawnia pracę wątroby oraz chroni wzrok.
Składniki aktywne, czyli co sprawia, że chlorella działa?
Chlorella, to przede wszystkim, cenne źródło łatwo przyswajalnego żelaza, wspomagającej wchłanianie żelaza witaminy C, witaminy B12 oraz białka, których suplementacja jest tak ważna przy diecie wegańskiej. Zawiera duże ilości antyoksydantów takich jak chlorofil, wspomniana witamina C, beta-karoten, likopen i luteina. Jest bogata w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe, a w mniejszych ilościach obecny jest także magnez, cynk, miedź, potas i wapń.
Kiedy warto stosować chlorellę?
Chlorella jest chętnie włączana do diety przez wegan, a to ze względu na jej właściwości odżywcze - stanowi dobre źródło aminokwasów oraz witaminy B12 i żelaza dla osób, które wyeliminowały z jadłospisu ich główne źródło, czyli produkty pochodzenia zwierzęcego. Ale nie jest to produkt zarezerwowany wyłącznie dla nich - można go polecić tak naprawdę każdemu. Właściwości przeciwutleniające zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia i cukrzycę - groźnych chorób cywilizacyjnych, które zagrażają zdrowiu i życiu coraz większej ilości pacjentów. Również z tego powodu szczególną uwagę powinny zwrócić na nią osoby palące papierosy. Działanie antyoksydacyjne wywiera korzystny wpływ na wygląd skóry, zmniejszając oznaki starzenia. Chlorella powinna na dłużej zagościć w jadłospisach osób “intensywnie” żyjących, zestresowanych i permanentnie zmęczonych oraz odchudzających się, ponieważ wspomaga utratę wagi. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo dodatkowo wspiera odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami, a także po zakończeniu antybiotykoterapii w celu przywrócenia naturalnej mikroflory jelitowej. Ze względu na działanie ochronne na wątrobę poleca się ją podczas długotrwałego stosowania leków, jednak należy pamiętać o ryzyku interakcji pomiędzy suplementem a lekiem i w takich wypadkach należy skonsultować się z lekarzem.
Chlorella w aptece
W aptekach dostępnych jest coraz więcej produktów z chlorellą. Występują one w postaci proszku (Plan by DOZ Chlorella Proszek, Chlorella Powder Pure Singularis, F-Chlorella) tabletek (Chlorella Kenay, Chlorella Pharmovit, Chlorella Purella, Pukka Chlorella, Chlorella Aura Herbals, Chlorella Herbapol Kraków, Bio Chlorella, Plan by DOZ Chlorella Tabletki, Now Chlorella, Chlorella Super Alga) oraz kapsułek (Bicaps Chlorella, Solgar Chlorella, A-Z Chlorella, Spirulina & Chlorella Organiczne Pro Sport).
Jak stosować chlorellę?
Chlorella znana jest ze swego specyficznego smaku, który nie każdemu przypadnie do gustu. Aby zniwelować jego wyczuwalność można sięgać po suplementy w postaci tabletek lub kapsułek. Natomiast formę sproszkowaną najlepiej jest dodawać do napojów, koktajli lub sałatek, co pozwoli go zamaskować. Zaleca się stosowanie 6-10 g dziennie, a do osiągnięcia oczekiwanych efektów ważne jest jej regularne stosowanie.
Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z tym superfood polecamy przepis na pyszny koktajl z chlorellą.
Chlorella znana jest ze swego specyficznego smaku, który nie każdemu przypadnie do gustu. Aby zniwelować jego wyczuwalność można sięgać po suplementy w postaci tabletek lub kapsułek. Natomiast formę sproszkowaną najlepiej jest dodawać do napojów, koktajli lub sałatek, co pozwoli go zamaskować. Zaleca się stosowanie 6-10 g dziennie, a do osiągnięcia oczekiwanych efektów ważne jest jej regularne stosowanie.
Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z tym superfood polecamy przepis na pyszny koktajl z chlorellą.
Potrzebujesz:
- 0,5 dojrzałego awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- 1 banan
- garść świeżego szpinaku
- szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżeczki chlorelli.
Wszystkie składniki blendujemy i koktajl jest gotowy do wypicia. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w pracy lub lekki podwieczorek.
Autor
Redakcja KtoMaLek.pl - Zespół redakcyjny KtoMaLek.pl tworzą doświadczeni farmaceuci, którzy specjalizują się w różnych obszarach tematyki zdrowotnej. Doświadczenie zdobyte w zawodzie oraz wiedza uzyskana podczas studiów farmaceutycznych, pozwalają na tworzenie merytorycznych treści zgodnych z EBM (and. Evidence-based Medicine), opartych na rzetelnych źródłach — aktualnych badaniach naukowych, branżowych podręcznikach i książkach. Za praktyką podążają również pasja i niesłabnąca chęć do poszerzania wiedzy oraz dzielenia się nią z pacjentami. Dzięki temu użytkownicy otrzymują dostęp do ciekawych i angażujących materiałów edukacyjnych.